Μια γλυκοκομπόστα με κόκκινο κρασί … μια βόμβα βιταμινών. Τα σύκα ήταν αγαπητά από την αρχαιότητα. Πέρα από την γλυκιά γεύση τους , τα σύκα έχουν από τη φύση τους πολλά θρεπτικά συστατικά, αντιοξειδωτικά και βιταμίνες.
Τα σύκα είναι μια συμπυκνωμένη πηγή βιταμινών και μετάλλων. Τα αποξηραμένα σύκα Κύμης είναι Π.Ο.Π. και αποτελούν πηγές μετάλλων όπως ασβέστιο, χαλκός, κάλιο, μαγνήσιο, σίδηρο, σελήνιο και ψευδάργυρος.
Η γλυκιά δημιουργία της φίλης Άννας Γάσπαρη, από την Κάρυστο είναι ιδιαίτερα νόστιμη και η γλυκύτητα εξισορροπεί με την δύναμη του κρασιού. Εσείς αν θέλετε λιγότερα γλυκιά γεύση αφαιρείται 100 γρ. ζάχαρη.
Μόλις την δοκίμασα ξετρελάθηκα… όπως και οι φίλοι μου. Είναι ένα ωραίο γλυκό για να το προσφέρουμε τις χειμωνιάτικες νύκτες και όχι μόνον…
Σύκα Κύμης κομπόστα με κόκκινο κρασί
Από την Άννα Γάσπαρη, Κάρυστος
Υλικά για 24 τεμάχια
500 γρ. σύκα αποξηραμένα Κύμης ή άλλης περιοχής
500 ml. κρασί κόκκινο ξηρό
400 γρ. ζάχαρη
Ξύσμα από 1 λεμόνι
Τρόπος παρασκευής
Βάζουμε τα σύκα να μαλακώσουν σε χλιαρό νερό που να τα σκεπάζει καλά.
Τα αφήνουμε για 4 ώρες να μαριναριστούν.
Τα σουρώνουμε.
Σε μέτριου μεγέθους κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη, το κρασί και το ξύσμα λεμονιού.
Μόλις αρχίσουν να βράζουν, προσθέτουμε τα σύκα και τα αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά για 25 λεπτά.
Κατεβάζουμε από την φωτιά και αφήνουμε να κρυώσουν για 1 ώρα.
Σερβίρουμε και τα αρώματα ξετρελαίνουν.