ΣΟΥΤΖΟΥΚΑΚΙΑ ΚΑΙΣΑΡΕΙΑΣ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΣΑ ΙΩΣΗΦΙΔΟΥ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ Ν. ΚΑΡΒΑΛΗΣ
ΥΛΙΚΑ
1 κιλό κιμάς ανάμεικτος (αρνί και μοσχάρι) περασμένος δύο φορές
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια τριμμένα
2 φρέσκα αυγά
1 κ. γ. κόκκινο γλυκό πιπέρι
1 κ. γ. τσιμένι*
1 κ. γ. μπαχάρι
1 κ. γ. κύμινο
Μισό κ.γ. ρίγανη
1 κ. γ. μαύρο πιπέρι
2 κ. σ. ξύδι
2 φέτες μπαγιάτικο ψωμί
ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
Σε ένα μπολάκι βάζουμε το ψωμί και το μουσκεύουμε με νερό.
Μετά από 5 λεπτά το στύβουμε καλά ανάμεσα στα χέρια μας
Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά μαζί και ζυμώνουμε πολύ καλά.
Το μυστικό της επιτυχίας είναι το ζύμωμα αφού πρέπει να βάζουμε τα δάκτυλά μας στο κέντρο της ζύμης για να παίρνει αέρα.
Τα σουτζουκάκια θα πρέπει να μείνουν στο ψυγείο για μια νύκτα για να «δέσει» η γεύση τους και τα αρώματά τους.
Σε βαθύ τηγάνι βάζουμε ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί τηγανίζουμε τα σουτζουκάκια μας.
Τα απλώνουμε σε πιατέλα που έχουμε στρώσει με απορροφητικό χαρτί.
Σερβίρουμε τα σουτζουκάκια μας με πατάτες τηγανιτές ή ρύζι.
*Συνταγή για τσιμένι από τον Πέτρο Κεφαλά
Υλικα
500 γρ. μοσχοσίταρο (τριγωνέλλα) αλεσμένο
200 γρ. σκόρδο λειωμένο
230 γρ. κόκκινο πιπέρι καυτερό
60 γρ. μαυροπίπερο
1 κουτάλι του γλυκού αλάτι
45 γρ. κύμινο
1 φλυτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο (προαιρετικά)
Τρόπος παρασκευής
Βρέχουμε καλά με νερό το μοσχοσίταρο.
Ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε πολύ καλά ώστε να γίνουν μια λεία κρέμα.
Το αποθηκεύουμε καλά κλεισμένο σε τάπερ μέσα στο ψυγείο και όποτε το χρειαζόμαστε παίρνουμε από λίγο.
ΣΗΜ.: Στην περιοχή της Αλεξάνδρειας τα υλικά για το τσιμένι θα τα βρείτε στο κατάστημα «Βάφας» στην Αλεξάνδρεια.