Η Τσικνοπέμπτη πέρασε, η Αποκριά και η μεγάλη Σαρακοστή είναι πλέον μπροστά μας. Καιρός λοιπόν να σηκώσουμε τα μανίκια και να φτιάξουμε την πατροπαράδοτη ελληνική λαγάνα, το αρτοσκεύασμα σύμβολο της Σαρακοστής.
Αυτή τη συνταγή την έχω «κληρονομιά» πολλά χρόνια από τη μαμά μου. Την έχω τροποποιήσει είναι η αλήθεια, έτσι ώστε με το πέρασμα των χρόνων να έχει εξελιχθεί σε κορυφαία!
Η συνταγή για εσάς:
Αποκριάτικη λαγάνα
Από την Ελένη Σιδηροπούλου
Υλικά (σύνθεση 3 αλεύρων):
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
300 γρ. κίτρινο αλεύρι
200 γρ. σκληρό αλεύρι για πίτες και τσουρέκια
50 γρ. νωπή μαγιά ή 2 φακελάκια ξερή μαγιά
50 γρ. ζάχαρη
20 γρ. αλάτι
650 με 700 γρ. νερό χλιαρό, ανάλογα με τη σύνθεση των αλεύρων.
Εκτέλεση:
Τα βάζουμε στον κάδο του μίξερ ή τα ζυμώνουμε με τα χέρια μας, με τη σειρά που σας τα έγραψα. Μόλις ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά, αφήνουμε το ζυμάρι μας να ξεκουραστεί για μία ώρα.
Μετά χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 κομμάτια, περίπου 450 γρ. η μία λαγάνα!!
Την απλώνουμε σε μία λαδόκολλα και την ανοίγουμε με τα δάχτυλά μας ή με έναν πλάστη, στο μέγεθος και το πάχος που επιθυμούμε. Αφήνουμε το ζυμάρι μας να ξεκουραστεί πάλι για μισή ώρα και μετά κάνουμε τις τρυπούλες με τα δάχτυλά μας, για να μη φουσκώσουν πολύ και γίνουν σαν ψωμί.
Αλείφουμε τις λαγάνες μας με ζαχαρόνερο για να μας κολλήσει το σουσάμι.
Ζαχαρόνερο: 150 γρ. νερό χλιαρό με 2 κ.σ. ζάχαρη.
Σουσάμι βάζουμε όσο θέλουμε.
Καλή επιτυχία και καλή Σαρακοστή!