πίτAνοικτή τυρόπιτα με μους πιπεριάς Φλωρίνης
Από την Φωτεινή Κασσαβέτη εξαίρετη βοτανολόγο και δεινή μαγείρισσα.
Yλικά
Για την ζύμη
500 γρ. αλεύρι σκληρό
280 ml. νερό σε θερμοκρασία δωματίου
30 ml. ελαιόλαδο
10 ml. ξύδι
2 γρ. αλάτι
Για τη γέμιση
300 γρ. τυρί μανούρι
250 γρ. τυρί φέτα
150 γρ. φρυγανιά τριμμένη
Για τη μους:
5 πιπεριές Φλωρίνης
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Τρόπος παρασκευής
Σε μια λεκάνη βάζουμε το κοσκινισμένο αλεύρι, το αλάτι και κάνουμε μια τρύπα με το χέρι. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το ξύδι και τέλος το νερό αργά αργά και με το χέρι κάνοντας κυκλική κίνηση πλάθουμε τη ζύμη.
Προσθέτουμε αλεύρι αν χρειαστεί και ζυμώνουμε για 10 λεπτά ακόμα.
Σκεπάζουμε την ζύμη και την αφήνουμε να « ξεκουραστεί» για 30 λεπτά.
Στη συνέχεια τρίβουμε την φέτα και το μανούρι σε τρίφτη και ανακατεύουμε με το χέρι μας ώστε να ομογενοποιηθεί το μίγμα.
Προσθέτουμε την φρυγανιά και ζυμώνουμε και πάλι.
Αλείφουμε με ελαιόλαδο, αλάτι και ρίγανη τις πιπεριές και τις ψήνουμε σε καυτό γκριλ στους 200Ο C για 20 λεπτά ή μέχρι να μαυρίσουν και τις ξεφλουδίζουμε.
Τις χτυπάμε στο μπίπερ με ελαιόλαδο και αλάτι μέχρι να γίνει ένα λείο μίγμα.
Ανοίγουμε την ζύμη σε φύλλα με τον πλάστη.
Τα φύλλα πρέπει να έχουν πάχος μήκους 1mm.
Σε ένα ρηχό ταψί που έχουμε περάσει με ελαιόλαδο απλώνουμε το ένα φύλλο και επαναλαμβάνουμε το ίδιο με τα υπόλοιπα φύλλα δημιουργώντας 3 στρώσεις.
Ρολάρουμε τις άκρες του φύλλου που περισσεύουν και ψήνουμε τα φύλλα σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 15 λεπτά.
Αμέσως μετά απλώνουμε την γέμιση των τυριών πάνω από τα φύλλα και ξαναψήνω σε ζεστό φούρνο στην ίδια θερμοκρασία για 15 – 20 λεπτά μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα η τυρόπιτα.
Βγάζουμε από το φούρνο και την αφήνουμε για λίγο να κρυώσει.
Με σπάτουλα απλώνουμε στην επιφάνεια της τυρόπιτας το μους πιπεριάς Φλωρίνης και κόβουμε σε κομμάτια.
Σερβίρουμε σε πιατέλα και δίπλα βάζουμε μια ωραία πράσινη σαλάτα