Αμυγδαλάκι γλυκό – Ένα γλυκάκι που ξεχειλίζει … Ελλάδα

Αμυγδαλάκι γλυκό - Ένα γλυκάκι που ξεχειλίζει … Ελλάδα

Στο Γαλαξίδι, την πανέμορφη ναυτική πολιτειούλα αλλά και σε διάφορα νησιά συνηθίζουν να φτιάχνουν γλυκάκια με αμύγδαλο είτε σαν αμυγδαλωτά είναι με την μορφή αυτού του γλυκού, που μάλιστα δίνουν κυλινδρικό σχήμα και το κλείνουν σε χαρτάκια καραμέλας.

Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Επικοινωνιολόγος – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Έχει άρωμα μαστίχας και λεμονιού και το αμύγδαλο είναι από τις τροφές μεγάλης διατροφικής αξίας για τον  οργανισμό μας αφού περιέχουν πλήθος βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Τα αμύγδαλα είναι ο πιο πλούσιος ξηρός καρπός σε θρεπτικά συστατικά.

Τα αμύγδαλα περιέχουν βιταμίνη Ε, μαγνήσιο, κάλιο, πρωτείνη, ασβέστιο, φώσφορο, φυτικές ίνες, σίδηρο σε χαμηλή απορρόφηση βέβαια οπότε μπορούμε να το συνδυάζουμε με ένα ποτήρι χυμό πορτοκαλιού. Πρέπει να καταναλώνονται από χορτοφάγους.

Μα πάνω από όλα τα αμύγδαλα είναι νόστιμα και χορταστικά.

Αμυγδαλάκι γλυκό

Από τη Χρυσούλα Παπαλέξη, ξενοδοχείο Γανυμίδης, Γαλαξίδι

 Υλικά

1 κιλό αμύγδαλο ψίχα, τριμμένη στο μπλέντερ

800 γρ. – 1 κιλό ζάχαρη κρυσταλλική

 500 ml νερό εμφιαλωμένο

10 κόκκους μαστίχας, τριμμένους μαζί με λίγη ζάχαρη, για να μην κολλήσει

 1 κ.γ. χυμό λεμονιού

 Τρόπος παρασκευής

 Ρίχνουμε τη ζάχαρη και το νερό σε μια κατσαρόλα και φτιάχνουμε ένα σιρόπι δεμένο καλά μέχρι να κάνει κόμπους.

Κρατάμε ένα ποτήρι νερού σιρόπι, μήπως και χρειαστεί να το προσθέσουμε στο τέλος.

 Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει για λίγο και προσθέτουμε την αμυγδαλόψιχα, τη μαστίχα και το χυμό λεμονιού σιγά σιγά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα.

Αδειάζουμε το μείγμα στον κάδο του μίξερ και το χτυπάμε με το σύρμα στη δυνατή ταχύτητα μέχρι να ασπρίσει.

Το γλυκό μας είναι έτοιμο και το αφήνουμε να κρυώσει.

Το σερβίρουμε με αμύγδαλο, ρόδι ή κομματάκια φρούτων ή γλυκό του κουταλιού σε κομματάκια.

Αν θέλουμε να το διατηρήσουμε, το αδειάζουμε ζεστό ακόμα, σε βάζα αποστειρωμένα στο φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει.

Την επομένη το κλείνουμε και το διατηρούμε στο ψυγείο.