Η Κρήτη φημίζεται για τα χόρτα της και τη βιοποικιλότητά της. Περιδιαβαίνοντας τα ορεινά του Αποκόρωνα δοκιμάσαμε την απίθανη αυθεντική κουζίνα του φίλου Μανώλη Ξυλά, που κατορθώνει να δέσει αρμονικά το χθες με το σήμερα.
Στην ίδια συνταγή αντί για αμβρωνιές μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σπαράγγια που βρίσκονται περισσότερες φορές το χρόνο και υπάρχουν και αυτά της κονσέρβας που μπορούμε να κάνουμε γευστικές δημιουργίες αστέρια.
Στην Κρήτη «συντηγανίζονται» πολλά φρέσκα αβγά με μυριστικά και άλλες νοστιμιές.
Αμβρωνιές με αβγά
Από τον Μανώλη Ξυλά της ξακουστής ταβέρνας «Μετερίζι» Αποκόρωνας Χανίων
Υλικά για 4 άτομα
5 ματσάκια αβρωνιές καθαρισμένες και πλυμένες
8 αβγά
150 ml ελαιόλαδο
Αλάτι θαλασσινό
Τρόπος παρασκευής
Σε μεγάλο τηγάνι βάζουμε ένα ποτήρι νερό. Μόλις αρχίζει να κοχλάζει, ρίχνουμε τις αβρωνιές και τις αφήνουμε μέχρι να απορροφήσουν τα υγρά τους.
Αμέσως μετά προσθέτουμε το ελαιόλαδο και αφήνουμε να πάρουν μία βράση.
Χτυπάμε με σύρμα δυνατά τα αβγά και τα προσθέτουμε στο τηγάνι με τις αβρωνιές. Αλατίζουμε ανάλογα με τις προτιμήσεις μας.
Αφήνουμε την ομελέτα να τηγανιστεί από τη μία μεριά. Με τη βοήθεια μιας πιατέλας, την αναποδογυρίζουμε για να ψηθεί και από την άλλη.
Η ομελέτα μας, με σπάνια αρώματα της ανοιξιάτικης γης, είναι έτοιμη να την απολαύσουμε!
Στην Κρήτη «συντηγανίζονται» πολλά φρέσκα αβγά με μυριστικά και άλλες νοστιμιές.