Αλευρόσουπα με κρουτόν ή αλλιώς Ραντό – Κουζίνα povera … ξεχασμένη

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Μια γευστική δημιουργία της κουζίνας της Τήνου, του χθες.

Από τις αυθεντικές γεύσεις της κουζίνας povera, που αναβιώνει δια χειρός Κώστα και Αντώνη Αλβέρτη, της απίθανης ταβέρνας Απόδραση, στη Στενή της Τήνου.

Αλευρόσουπα με κρουτόν ή αλλιώς Ραντό 1

 Aλευρόσουπα με κρουτόν ή αλλιώς ραντό

 Από τον Αντώνη Αλβέρτη, chef στην ταβέρνα Απόδραση, Στενή Τήνου

Υλικά για 4 άτομα

350 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο

100 γρ. βούτυρο εκλεκτό

 500 ml νερό εμφιαλωμένο

 100 ml γάλα

 Αλάτι

 Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 50 ml ελαιόλαδο

 4 φέτες ψωμί μπαγιάτικο

Αλευρόσουπα με κρουτόν ή αλλιώς Ραντό 2

 Τρόπος παρασκευής

 Βάζουμε σε μια κατσαρόλα την μισή ποσότητα του νερού, το βούτυρο και το αλεύρι και σιγοβράζουμε.

 Ανακατεύουμε συνεχώς με ξύλινη κουτάλα.

 Ενώ το μείγμα ζεσταίνεται και εμείς το ανακατεύουμε αρχίζει να παίρνει τη μορφή χυλού.

 Όσο πήζει προσθέτουμε αλάτι, και τα υπόλοιπα υγρά, το γάλα και το νερό, όσο χρειάζεται για να πάρει το ραντό μια βελούδινη μορφή σούπας.

 Τότε κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να ξεκουραστεί.

 Κόβουμε τις φέτες του ψωμιού σε κυβάκια και τις βάζουμε σε τηγάνι και πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο. Βάζουμε το τηγάνι στη φωτιά και ανακατεύουμε το ψωμί μέχρι να φρυγανιστεί.

Αλευρόσουπα με κρουτόν ή αλλιώς Ραντό 3

 Σερβίρουμε βάζοντας τη σούπα σε μπολάκια και από πάνω ρίχνουμε τα φρυγανισμένα κομματάκια ψωμιού.

 Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Προηγούμενο άρθροΚαιρός: Ο καιρός στην Ελλάδα για σήμερα Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2025
Επόμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Κυριακής 28 Σεπτεμβρίου 2025