Αγνόπιτες με αμύγδαλα, καρύδια και κανελίτσα – Γεύση ονείρου και υγείας από την κουζίνα μας!

Τα νηστίσιμα γλυκά  έχουν ξεχωριστό άρωμα και γεύση. Απουσιάζει εντελώς κάθε πρόσμιξη γαλακτοκομικών.

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού
Κυρίαρχη είναι η παρουσία των ξηρών καρπών και του χρυσοκίτρινου μελιού. Εμείς «προσπερνάμε» τον παραδοσιακό χαλβά ή τα κοινότυπα γλυκά του κουταλιού και σας ταξιδεύουμε στη Κρήτη, της μακροβιοτικής διατροφής.

Οι αγνόπιτες είναι γευστικός θησαυρός αφού έχει απίθανο συνδυασμό αμυγδάλου και καρυδιού. Τα αμύγδαλα είναι πλούσια πηγή ασβεστίου, φωσφόρου, βιταμίνης Ε, μαγνησίου, φυτικών ινών, πρωτεϊνών που δημιουργούν συναισθηματική πληρότητα. Πλημμυρίζουν αντιοξειδωτικών ουσιών και δεν έχουν καθόλου χοληστερίνη. Τα καρύδια και το μέλι είναι επίσης βόμβες βιταμινών που θα τις γνωρίσετε ανατρέχοντας στη συνταγή του μελοκάρυδου.

Νόστιμα και υγιεινά γλυκάκια που θα λατρέψετε.

Από την Κατερίνα Παπαδοβασιλάκη, του όμορφου ξενώνα «Κέραμος» στο Ζαρό, Ηρακλείου 

Υλικά

Για τη ζύμη 

1  ποτήρι νερό χλιαρό

1 ποτήρι ελαιόλαδο

50 γρ. μαγιά

5 ποτήρια αλεύρι μαλακό

Μια πρέζα αλάτι

Για τη γέμιση

1 ποτήρι νερού καρύδια ψιλοκομμένα

1 ποτήρι κρασιού αμύγδαλα ψιλοκομμένα

1 ποτήρι σουσάμι καβουρδισμένο

Κανέλα

1 ποτήρι  ζάχαρη καστανή

Για το τηγάνισμα

Ελαιόλαδο

Για το φινίρισμα

Μέλι εκλεκτό

Κανέλα

Αγνόπιτες με αμύγδαλα καρύδια και κανέλαΤρόπος παρασκευής

Πρώτα φτιάχνουμε τη ζύμη

Παραδοσιακός Αλευρόμυλος στα ριζά του Ψηλορείτη στο Ζαρό 1
Παραδοσιακός Αλευρόμυλος στα ριζά του Ψηλορείτη, στο Ζαρό

Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια λεκάνη και ρίχνουμε  το αλεύρι σιγά σιγά.

Ζυμώνουμε δυνατά και μόλις η ζύμη ξεκολλάει από τα χέρια μας  είναι έτοιμη.

Αφήνουμε λίγο τη ζύμη να «ξεκουραστεί» σε ζεστό μέρος.

Κόβουμε δέκα στρογγυλά μπαλάκια.

Παίρνουμε  το ένα μπαλάκι και το ανοίγουμε λίγο με το χέρι μας για να χωρέσει την γέμιση.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά της γέμισης.

 Παίρνουμε δύο κουταλιές από την γέμιση και την βάζουμε στην μέση της ζύμης μας.

Κλείνουμε την γέμιση ανάμεσα στη ζύμη.

Με τον πλάστη ανοίγουμε λίγο την ζύμη ρίχνοντας και λίγο αλεύρι στον πλάστη για περισσότερη ευκολία.

Η ζύμη κλείνει στην καρδιά της τα αμύγδαλα, τα καρύδια, τη ζάχαρη, την κανέλα και όλα τα αρώματα.

Τηγανίζουμε σε ζεστό ελαιόλαδο γυρίζοντας προσεκτικά με τη λαβίδα και από τις δύο πλευρές.

Σε μια πιατέλα έχουμε απλώσει απορροφητικό χαρτί και αραδιάζουμε τις αγνόπιτες να φύγει το πολύ λάδι.

Πασπαλίζουμε με κανέλα και τις περιλούζουμε με μέλι εκλεκτό.

Σερβίρουμε σε μεγάλη πιατέλα… το όνειρο.

Προηγούμενο άρθροΗ μεσογειακή διατροφή, η σωματική και πνευματική άσκηση μπορούν να συμβάλουν στην πρόληψη του 1/3 των περιστατικών με νόσο Αλτσχάιμερ
Επόμενο άρθροΧαλάει ο καιρός με ισχυρές βροχές από το απόγευμα της Παρασκευής, σύμφωνα με το meteo του Αστεροσκοπείου. Η Κρήτη και η Αττική θα επηρεασθούν κυρίως το Σάββατο