

Μια αγαπημένη γεύση από τον πλούσιο κατάλογο των «λαδερών» φαγητών της ελληνικής κουζίνας.
Οι αγκινάρες είναι πολύ θρεπτικές όπως και ο αρακάς. Το μόνον μειονέκτημα του αρακά είναι ότι έχει υψηλό γλυκαιμικό δείκτη οπότε δεν ενδείκνυται για τους ανθρώπους που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη.
Αν θέλουμε στη γευστική μας δημιουργία προσθέτουμε πατάτες και καρότα.
Η Βάσω μας δίνει και τα μυστικά
Αγκινάρες με μπιζέλια
Από Βάσω Κατσαρού – Γιαννοπούλου, γιατρό και περίφημη μαγείρισσα
Υλικά για 4 άτομα
6-8 αγκινάρες με τα κοτσανάκια τους, κατεψυγμένες
500 γρ αρακά κατεψυγμένο
4-5 χλωρά κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
1 μέτριο κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
Μισό ματσάκι μάραθο ή άνηθο, ψιλοκομμένο
Μια κούπα ελαιόλαδο
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Τρόπος παρασκευής
Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε τα κρεμμύδια που τα σοτάρουμε για 4 λεπτά, ανακατεύοντας ανά διαστήματα.
Προσθέτουμε τον αρακά, μετά τις αγκινάρες, τον μάραθο ή τον άνηθο και ρίχνουμε δύο ποτήρια καυτό νερό.
Βράζουμε για 40 λεπτά σε μισοσκεπασμένη κατσαρόλα.
Προς το τέλος αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε και το χυμό και το ξύσμα λεμονιού.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε το φαγητό μας να σταθεί για 10 λεπτά.
Σερβίρουμε.
Μικρά μυστικά
Πως καθαρίζουμε τις φρέσκες αγκινάρες;
Σε μπολ βάζουμε νερό και λεμόνι.
Κόβουμε τον καρπό τρία εκατοστά από το κοτσάνι.
Με το μαχαίρι τραβάμε το σκληρό περίβλημα του κοτσανιού και μένει το τρυφερό μέρος, που είναι πολύ νόστιμο.
Τα ρίχνουμε στο μπολ με το νερό.
Καθαρίζουμε τις αγκινάρες από τα εξωτερικά φύλλα μέχρι να φτάσουμε στα τρυφερά. Με μαχαιράκι καθαρίζουμε γύρω γύρω το κοτσανάκια τους, τις ακουμπάμε στο ξύλο κοπής και κόβουμε τα φύλλα 2 εκ. από το κάτω μέρος προς το κοτσάνι .
Τις κόβουμε στη μέση και με το μαχαίρι καθαρίζουμε το μουστάκι τους που είναι πικρό. Τις ρίχνουμε στο μπολ με το νερό μέχρι να τελειώσουμε και τις υπόλοιπες.