Aπίθανα βουτήματα που δεν χορταίνονται… η συνταγή μυστικό επτασφράγιστο των μοναχών του Αγίου ΄Ορους.
Διανθίζουν τις νηστείες τους. Η αλήθεια είναι ότι όταν τα έφτιαξε ο Κώστας και μου ζήτησε να τα δοκιμάσω η πιατέλα «κατασχέθηκε».
Το κακό είναι ότι δεν μπορείς να σταματήσεις … κάτι σαν τα τσιπς … Ο Κώστας μας «εμπιστεύεται» την συνταγή και εμείς πολύ το χαιρόμαστε.
Η συνταγή δική σας…
Αγιορείτικα κουλούρια
Απόν τον Κώστα Δημητριάδη εξαίρετο μελισσοκόμο και τακτικό επισκέπτη στο Άγιο Όρος
250 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 πρέζα γαρύφαλλο
10 γρ. κανέλα σε σκόνη
12 γρ. σόδα μαγειρική
1 ποτηράκι φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
12 γρ. αμμωνία
80 γρ. μέλι θυμαρίσιο
50 ml. μούστο ή πετιμέζι
450 ml. ελαιόλαδο εκλεκτό
300 ml. νερό
1000 γρ. αλεύρι 55% κοσκινισμένο
200 γρ. σταφίδα
200 γρ. καρύδι
100 γρ. σουσάμι
Τρόπος Παρασκευής
Σε μια μπασίνα ρίχνουμε όλα το ελαιόλαδο, το νερό, τον μούστο, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
Σε χυμό πορτοκαλιού ανακατεύουμε την σόδα και την προσθέτουμε στο μείγμα.
Αμέσως μετά προσθέτουμε το αλεύρι, την αμμωνία , το μέλι, το καρύδι, τη σταφίδα, την κανέλα, το γαρύφαλλο και αρχίζουμε να ζυμώνουμε δυνατά μέχρι να έχουμε μια ζύμη εύπλαστη.
Σκεπάζουμε με διαφάνεια και αφήνουμε να «ξεκουραστεί η ζύμη για 45 λεπτά και να αναδυθούν τα αρώματα.
Πλάθουμε στη παλάμη την ζύμη και δίνουμε διάφορα σχήματα.
Πασπαλίζουμε με καβουρδισμένο σουσάμι και τα αραδιάζουμε σε ταψί που έχουμε καλύψει με αντικολλητικό χαρτί.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200Ο C μέχρι και 15 λεπτά.
Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν χωρίς να τα σκεπάσουμε για να μείνουν τραγανά.
Γεύση μεστή ανεξίτηλη…