Άγιο φως με ταπεινότητα, χωρίς χυδαία εκκοσμίκευση – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Πάντα είχα την απορία για ποιον λόγο οι ορθόδοξοι Έλληνες και πιστοί Χριστιανοί ευτελίζουμε  το Άγιο φως, με το να το αντιμετωπίζουμε ως αρχηγό κράτους, να δημιουργούμε παράτες, να του παρουσιάζουμε …όπλα και να στρώνουμε κόκκινα χαλιά για να το υποδεχόμαστε…  Κι άλλα παρόμοια χυδαία κι  απολύτως εκκοσμικευμένα… Τα ίδια αναρωτιέμαι όταν βλέπω ολόκληρες παρελάσεις κατά καιρούς, με φιλαρμονικές, πυροτεχνήματα και φανφάρες, στις εορτές των Αγίων ή στις μεταφορές/προσκυνήματα λειψάνων.

Σακελλαρόπουλος Γ. Νίκος
Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Επανειλημμένως είχα καταθέσει αυτή την άποψη και φυσικά η αντίδραση/απάντηση ήταν το εύκολο συμπέρασμα… «είσαι άθεος», «είσαι κομμουνιστής» (ναι το άκουσα κι αυτό), «είσαι του… σατανά»  (καλημέρα κυρία Ελένη Λουκά) ή «είσαι … ανθέλληνας»! Κι όταν έλεγα ότι την ίδια γνώμη έχουν κορυφαίοι ταγοί της ημέτερης Ορθοδοξίας, κάποιοι κοιτούσαν αλλού!

Ναι, αυτή η χυδαιότητα με το Άγιο φως, είχε οπαδούς μέσα στην Εκκλησία, αλλά είχε κι εκείνος που ισχυρίζονταν το αυτονόητο: Ότι το Άγιο φως εκπέμπει μυστικισμό, είναι μια μυσταγωγία  που δεν είναι δυνατό να γελοιοποιείται! Ο Μητροπολίτης  Ναυπάκτου Ιερόθεος έχει πει ότι «Δεν είναι ορθό να θεωρείται αρχηγός κράτους το Άγιον φως γιατί τότε παραθεωρείται η αποφατικότητα του γεγονότος και το μυστηριακό στοιχείο του».  Λέτε κι αυτός να εμφορείται από αντιχριστιανικά και ανθελληνικά συναισθήματα;

Προσέξτε: Αυτή η ιστορία με την υποδοχή του Αγίου φωτός με τιμές αρχηγού κράτους ξεκίνησε από τα πιο ακραία λαϊκίστικα στοιχεία του ΠαΣοΚ και δη επί κυβερνήσεως του εκσυγχρονιστή Σημίτη. Με αεροπλάνο της Ολυμπιακής αεροπορίας στο οποίο επέβαιναν υπουργοί, παρατρεχάμενοι, κληρικοί κι ενίοτε κάποιοι εύποροι λαϊκοί, πήγαιναν κι έφερναν το Άγιο φως.  Πριν, η μεταφορά γινόταν με πλοίο, αλλά έφτανε με καθυστέρηση… Το 1988, ανέλαβε να το φέρνει ένας ιδιώτης που στόχευε στον θρησκευτικό τουρισμό, αλλά το 1992 δήλωσε αδυναμία. Κι ανέλαβε το ΠαΣοΚ.

Ομολογώ ότι αυτή τη χυδαία και προσβλητική διαδικασία περίμενα ότι θα την αντιμετωπίσει η Αριστερή κυβέρνηση Τσίπρα. Πώς, όμως, να το πράξει όταν είχε κολλεγιά με τον Καμμένο, υποκλινόταν στον Αρχιεπίσκοπο, ενώ στις τάξεις του κόμματός είχαν εισρεύσει εκείνοι που το 1992, κατέστησαν …αρχηγό κράτους την Άγια φλόγα;

Θα θυμηθώ και κάτι ακόμη: Την απέραντη ειρωνεία με την οποία αντιμετώπιζε ένα κορυφαίο θρησκευτικό σύμβολο ο εξ απορρήτων του Τσίπρα, ο Νίκος Παππάς, ένα χρόνο πριν την ανάληψη της κυβέρνησης . Που έγραφε στο διαδίκτυο ««Έμαθα ότι το Άγιο φως θα έρθει με τιμές αρχηγού κράτους. Με ρώτησε η γυναίκα μου, αν θα κάνει και δηλώσεις»….  Φυσικά, ένα χρόνο μετά, ο Παππάς ως υπουργός δεν αναρωτήθηκε ποτέ επί τούτου…

Σήμερα λοιπόν, ο …ακροδεξιός Μητσοτάκης προχώρησε σε μια πράξη που καταδεικνύει την ευλάβεια και τον σεβασμό προς αυτό που αντιπροσωπεύει το Άγιο φως. Το οποίο θα φτάσει στη χάρη μας με την ταπεινότητα που αρμόζει. Χωρίς παράτες και ταραταζούμ, χωρίς διάθεση για ψηφοθηρία.

Ο Αδαμάντιος Κοραής κι η μηχανορραφία

Η τελετή αφής του Αγίου φωτός δεν είναι κάτι νέο. Παλαιότερα χριστιανικά κείμενα αναφέρουν ότι  «κατέρχεται ουρανόθεν στον Άγιο Τάφο». Ο δε Αδαμάντιος Κοραής είχε εξαιρετικές διαφωνίες σχετικά με το …θαύμα της αφής με θεϊκή παρέμβαση. Θεωρούσε κι έγραφε ότι το Πατριαρχείο μηχανορραφούσε με σκοπό τα οικονομικά οφέλη.

Προσέξτε κι αυτό: Όπως ο Χριστιανισμός δανείζεται στοιχεία και παραδόσεις από όλες τις αρχαίες θρησκείες κι έχει ενσωματώσει χαρακτηριστικά τους, έτσι συνέβη και με το Άγιο φως.  Αυτό υπήρχε στον Ζωροαστρισμό (το καθαρτήριο πυρ), στην Αρχαία Ελλάδα (θεά Εστία και βωμοί με θεία φλόγα που υπήρχαν παντού, ακόμη και μέσα στα σπίτια), στη Δήλο (υπήρχε κι ιερέας να το κρατά μονίμως αναμμένο). Ακόμη κι η πασχαλινή λαμπάδα είναι η συνέχεια των μυσταγωγών πυρσών στις αρχαίες τελετές προς τον ζωοδότη ήλιο και τις τελετές για την αναζωογόνηση της φύσης (Άνοιξη).  Είναι κι το Άγιο φως των Ολυμπιακών αγώνων… Όλα έρχονται από παλιά, πριν την εμφάνιση και καθιέρωση του Χριστιανισμού.

Η ουσία λοιπόν είναι, ανεξαρτήτως όλων αυτών,  ότι η παράδοση κι η διατήρηση του πολιτισμικού ή θρησκευτικού μας νήματος, από εφέτος θα γίνεται σεμνά, ταπεινά και κυρίως με τον προσήκοντα σεβασμό στα σύμβολα της πίστης της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων.

Προηγούμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων του Μ. Σαββάτου 1ης Μαΐου 2021
Επόμενο άρθροΠΟΥ: Εγκρίθηκε η επείγουσα χρήση του εμβολίου της Moderna κατά της Covid-19