Πλατύ: Σήμερα Πέμπτη το τελευταίο αντίο στην αγαπητή μας Αγγελική Φωτάκη

Το τελευταίο αντίο θα απευθύνει η κοινωνία του Πλατέος προς την πρόωρα αδικοχαμένη από τη ζωή Αγελική Φωτάκη  στον Ιερό Ναό Γεννήσεως της Θεοτόκου Πλατέος, σήμερα Πέμπτη 18 Ιουνίου 2026  στις 17:30 μ.μ..

Η Αγγελική έφυγε στα 48 της χρόνια έπειτα από άνιση μάχη με την επάρατο. Θα την θυμόμαστε όλοι με αγάπη.

Υγεία: Οι φωτογραφίες του αμφιβληστροειδούς μπορούν να συμβάλουν στην πρόβλεψη παραγόντων κινδύνου για Αλτσχάιμερ

Αποκαλούνται συχνά «το παράθυρο στην ψυχή», αλλά τα μάτια μπορούν να προσφέρουν ενδείξεις για κάτι εξίσου σημαντικό: την υγεία του εγκεφάλου. Αυτό προκύπτει από έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Journal of Alzheimer’s Disease».

Μελέτη δεκάδων χιλιάδων ασθενών αποκάλυψε ότι οι απλές φωτογραφίες του αμφιβληστροειδούς (ή φωτογραφίες του βυθού όπως είναι γνωστές) μπορούν να προβλέψουν με ακρίβεια πολλούς από τους πιο συνηθισμένους παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με την ανάπτυξη της νόσου Αλτσχάιμερ.

Οι φωτογραφίες για απεικόνιση του αμφιβληστροειδούς λαμβάνονται τακτικά σε ασθενείς που πάσχουν από διαβήτη, γλαύκωμα ή καταρράκτη. Χρησιμοποιώντας μηχανική μάθηση, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντας ανέλυσαν εικόνες από περισσότερους από 40.000 ασθενείς, οι οποίες περιλαμβάνονταν σε βάση δεδομένων ασθενών στο Ηνωμένο Βασίλειο. Με την έρευνα αυτή, οι επιστήμονες μπόρεσαν να εντοπίσουν περιοχές του αμφιβληστροειδούς με ανεπαίσθητες αλλαγές που σχετίζονται με παράγοντες κινδύνου για Αλτσχάιμερ, όπως οι αρτηρίες και το οπτικό νεύρο.

Το μοντέλο Τεχνητής Νοημοσύνης προέβλεψε με ακρίβεια βιολογικά χαρακτηριστικά, όπως το φύλο ή η αρτηριακή πίεση, καθώς και παράγοντες του τρόπου ζωής που σχετίζονται με την ανάπτυξη της νόσου Αλτσχάιμερ, όπως το κάπνισμα και η χρήση αλκοόλ. Πολλοί από τους παράγοντες αυτούς καταγράφονται στα ιατρικά αρχεία των ασθενών, όμως συχνά τα αρχεία είναι ελλιπή ή βασίζονται σε αναξιόπιστες αυτοαναφορές. Έτσι, οι εικόνες του αμφιβληστροειδούς μπορεί να παρέχουν έναν πιο αντικειμενικό και πλήρη τρόπο για την ανίχνευση αυτών των παραγόντων κινδύνου. Επιπλέον, μπορούν να καταγράψουν τη βλάβη που έχει συσσωρευτεί με την πάροδο των ετών.

Η ίδια ερευνητική ομάδα έχει διαπιστώσει σε προηγούμενη μελέτη της ότι οι φωτογραφίες του αμφιβληστροειδούς μπορούν να ανιχνεύσουν ενεργή νόσηση από Αλτσχάιμερ. Αλλά οι επιστήμονες πιστεύουν πλέον ότι, καθώς η νόσος εξελίσσεται σε πολλά χρόνια, ακόμα και δεκαετίες, η ανίχνευση των πρώιμων παραγόντων κινδύνου θα μπορούσε να εντοπίσει καλύτερα τους ασθενείς πριν συμβούν μη αναστρέψιμες βλάβες στον εγκέφαλο.

«Γνωρίζουμε ότι η νόσος Αλτσχάιμερ αναπτύσσεται με την πάροδο δεκαετιών, αλλά τα περισσότερα διαγνωστικά εργαλεία επικεντρώνονται στην παθολογία σε προχωρημένο στάδιο, όταν είναι πολύ αργά για παρέμβαση», σημειώνει η Ρουόγκου Φανγκ, καθηγήτρια Βιοϊατρικής Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντας και επικεφαλής της μελέτης. «Εξετάζοντας νέους βιοδείκτες, όπως η υγεία του αμφιβληστροειδούς, προσφέρουμε νέες ευκαιρίες για τον εντοπισμό ασθενών που διατρέχουν κίνδυνο, την προσφορά κατάλληλων εξετάσεων και την ενθάρρυνση προκειμένου να αναπτύξουν υγιεινούς τρόπους ζωής για τον μετριασμό του κινδύνου», συμπληρώνει.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/Μ.Κουζινοπούλου

ΕΛΣΤΑΤ: 35.604 θάνατοι στις πρώτες 14 εβδομάδες του 2026

Σε 35.604 (18.088 άνδρες και 17.516 γυναίκες) ανήλθαν οι θάνατοι στη χώρα τις πρώτες 14 εβδομάδες εφέτος (29/12/2025- 05/04/2026), ενώ κατά το αντίστοιχο διάστημα του 2025 (30/12/2024- 06/04/2025) είχαν ανέλθει σε 36.393 (18.316 άνδρες και 18.077 γυναίκες), σημειώνοντας μείωση κατά 789 θανάτους (2,2%).

Μείωση κατά 2.461 θανάτους (6,5%) σημειώθηκε σε σχέση με τον μέσο όρο των συνολικών θανάτων των πρώτων 14 εβδομάδων για τα έτη της περιόδου 2020- 2025 (38.065 θάνατοι). Τα αντίστοιχα ποσοστά μεταβολής, ανά έτος, για την περίοδο 2020- 2025 ανέρχονται σε 3,6% το 2025 σε σχέση με το 2024 (35.116 θάνατοι), σε -7,5% το 2024 σε σχέση με το 2023 (37.945 θάνατοι), σε -13,7% το 2023 σε σχέση με το 2022 (43.968 θάνατοι), σε 17,8% το 2022 σε σχέση με το 2021 (37.338 θάνατοι) και σε -0,8% το 2021 σε σχέση με το 2020 (37.627 θάνατοι).

Σύμφωνα με τα στοιχεία από την ΕΛΣΤΑΤ, την περίοδο των πρώτων 14 εβδομάδων του 2026 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2025, οι πιο σημαντικές αυξήσεις καταγράφονται τη 14η (30/03/2026- 05/04/2026), τη 13η (23/03/2026- 29/03/2026) και την 5η εβδομάδα (26/01/2026- 01/02/2026) κατά 11,1%, 5,3% και 3,7% αντίστοιχα. Οι πιο σημαντικές μειώσεις καταγράφονται την 9η (23/02/2026- 01/03/2026), την 11η (09/03/2026- 15/03/2026) και την 8η εβδομάδα (16/02/2026- 22/02/2026) κατά 13,9%, 11,1% και 10,3% αντίστοιχα.

Ανά ηλικιακή ομάδα των θανόντων, παρατηρείται μείωση των θανάτων σε 14 ηλικιακές ομάδες και αύξηση σε 4. Οι κυριότερες μειώσεις, σε απόλυτες τιμές, καταγράφονται στις ηλικιακές ομάδες 85 έως 89 ετών (179 θάνατοι), 65 έως 69 ετών (115 θάνατοι) και 75 έως 79 ετών (88 θάνατοι), ενώ η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφεται στην ηλικιακή ομάδα 40 έως 44 ετών (17 θάνατοι).

Ανά περιφέρεια μόνιμης διαμονής των θανόντων, παρατηρείται μείωση των θανάτων σε 9 από τις 13 περιφέρειες της χώρας. Οι σημαντικότερες μειώσεις, σε απόλυτες τιμές, καταγράφονται στις Περιφέρειες Αττικής, Θεσσαλίας και Κρήτης κατά 349, 163 και 101 θανάτους αντίστοιχα, ενώ η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρείται στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας κατά 95 θανάτους.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αυτοκίνητο: Ένα στα τέσσερα νέα αυτοκίνητα που πωλήθηκαν παγκοσμίως, σύμφωνα με την Παγκόσμια Έκθεση EV Outlook 2026, ήταν ηλεκτρικό

Η Κίνα εξακολουθεί να κυριαρχεί στην ηλεκτροκίνηση, ενώ η Ευρώπη μετά από καιρό επιστρέφει στην μεγάλη αύξηση των πωλήσεων ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Γενικά η ηλεκτροκίνηση αυξήθηκε σημαντικά παγκοσμίως το 2025 και σύμφωνα με τις προβλέψεις του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, η δυναμική αυτή θα συνεχιστεί και το 2026.

Οι παγκόσμιες πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων ξεπέρασαν τα 20 εκατομμύρια πέρυσι. Πλέον ένα στα τέσσερα νέα αυτοκίνητα που πωλήθηκαν παγκοσμίως, σύμφωνα με την Παγκόσμια Έκθεση EV Outlook 2026 ήταν ηλεκτρικό. Η Κίνα παρέμεινε στο επίκεντρο της ηλεκτροκίνησης με περισσότερες από 13 εκατομμύρια πωλήσεις και μερίδιο ηλεκτρικών οχημάτων κοντά στο 55%, ενώ η Ευρώπη ανέκαμψε φθάνοντας στο 20% των συνολικών πωλήσεων. Από την άλλη υπάρχουν αγορές στην Ασία, στη Λατινική Αμερική και στη Μέση Ανατολή που αποτελούν το ταχύτερα αναπτυσσόμενο κομμάτι της ηλεκτροκίνησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μέση τιμή των ηλεκτρικών αυτοκινήτων μειώθηκε κατά περίπου 6% στη Γερμανία και περίπου 2% στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2025, κυρίως λόγω της εισόδου φθηνότερων νέων μοντέλων στη γκάμα και όχι των οριζόντιων μειώσεων. Ωστόσο η διαφορά με τα οχήματα με κινητήρα εσωτερικής καύσης μειώνεται συνεχώς. Για παράδειγμα στην Κίνα, το 70% των ηλεκτρικών αυτοκινήτων που πωλήθηκαν το 2025 ήταν ήδη φθηνότερα από το μέσο συμβατικό αυτοκίνητο.

Οι κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες αντιπροσώπευαν περίπου έξι στα δέκα ηλεκτρικά οχήματα που πωλήθηκαν παγκοσμίως και προμήθευσαν το 55% των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων σε χώρες εκτός Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών. Όλα αυτά, όταν πριν από πέντε χρόνια το ποσοστό διείσδυσης ήταν μόλις 5%. Από τότε οι κινεζικές εξαγωγές διπλασιάστηκαν φθάνοντας τα 2,5 εκατομμύρια το 2025.

Οι πωλήσεις εκτός Κίνας, Ευρώπης και Ηνωμένων Πολιτειών έφτασαν τα 2 εκατομμύρια το 2025, σημειώνοντας αύξηση σχεδόν 50%, με τις αναπτυσσόμενες οικονομίες εξαιρουμένης της Κίνας να σημειώνουν αύξηση περίπου 80%. Η Νοτιοανατολική Ασία υπερδιπλασίασε τις πωλήσεις της σε μερίδιο ηλεκτρικών οχημάτων σχεδόν 20%, έναντι περίπου 9% ένα χρόνο νωρίτερα. Το Βιετνάμ σημείωσε αύξηση πωλήσεων στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα σχεδόν 40% και η Λατινική Αμερική είχε αύξηση 75%.

Οι πωλήσεις μεταχειρισμένων ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Κίνα, σε πέντε μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές και στις Ηνωμένες Πολιτείες ξεπέρασαν τα 3 εκατομμύρια το 2025, σημειώνοντας αύξηση περίπου 35% μέσα σε ένα μόνο έτος. Ωστόσο, η μέση αυτονομία των ηλεκτρικών αυτοκινήτων βρίσκεται στα σχεδόν 380 χιλιόμετρα.

Τέλος, περίπου 1.000 από τα περίπου 2.500 μοντέλα αυτοκινήτων που ήταν διαθέσιμα το 2025 ήταν ηλεκτρικά. Δηλαδή περίπου το 40% του συνόλου. Ο αριθμός νέων ηλεκτρικών αυτοκινήτων αυξήθηκε κατά 25% μόνο το 2025, ενώ ο αριθμός των μοντέλων με κινητήρα εσωτερικής καύσης παρέμεινε σταθερός. Μόνο φέτος αναμένεται να κυκλοφορήσουν περίπου 150 νέα ηλεκτρικά μοντέλα, δίνοντας ακόμη περισσότερες προτάσεις για την διείσδυση της ηλεκτροκίνησης σε όλες τις αγορές.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/Κυριάκος Παρασίδης

ΕΕΚΕ: Τα δικαιώματα του ενοικιαστή σε μισθωμένο ακίνητο – Τι επισκευάζει ποιος…

Η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας (ΕΕΚΕ) με ανακοίνωσή της εξηγεί τι ισχύει για τις επισκευές και τις φθορές σε ένα νοικιασμένο ακίνητο. Όπως σημειώνει στην ανακοίνωσή της η ΕΕΚΕ «πολλοί ενοικιαστές αναρωτιούνται: Αν χαλάσει ο θερμοσίφωνας, ποιος τον φτιάχνει; Αν στάζει το ταβάνι, τι κάνω; Πρέπει να πληρώσω εγώ;»

Πιο αναλυτικά, ποιος επισκευάζει τι;

Ο ιδιοκτήτης είναι υπεύθυνος για:

* Ζημιές που σχετίζονται με τη φθορά του χρόνου (π.χ. σπασμένος σωλήνας, βλάβη στο καζανάκι, υγρασία στους τοίχους).

* Ηλεκτρολογικά ή υδραυλικά προβλήματα που υπήρχαν ή προέκυψαν λόγω παλαιότητας.

* Συντήρηση του ακινήτου, ώστε να είναι κατοικήσιμο και ασφαλές.

Ο ενοικιαστής είναι υπεύθυνος για:

* Μικρές επισκευές καθημερινής χρήσης (π.χ. αλλαγή λαμπτήρων, βρύσης, κάποιων εξαρτημάτων που φθείρονται από συχνή χρήση).

* Ζημιές που προκάλεσε ο ίδιος ή κάποιος που μένει μαζί του (π.χ. σπασμένο τζάμι, τρύπες στον τοίχο).

Σημαντικό:

Αν ο ενοικιαστής επιχειρήσει να φτιάξει κάτι σοβαρό χωρίς να ενημερώσει πρώτα τον ιδιοκτήτη, ο τελευταίος δεν είναι υποχρεωμένος να καλύψει το κόστος. Πάντα προηγείται επικοινωνία.

Προσοχή στα δικαιώματα και των δύο

* Ο ενοικιαστής έχει δικαίωμα να ζει σε ένα ασφαλές, λειτουργικό σπίτι.

* Ο ιδιοκτήτης έχει υποχρέωση να διατηρεί το ακίνητο σε καλή κατάσταση.

* Και οι δύο πρέπει να τηρούν τη σύμβαση που έχουν υπογράψει – εκεί ορίζονται πολλά πρακτικά ζητήματα, όπως, π.χ. για το ποιος ευθύνεται για την επισκευή φθορών κλπ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στενά του Ορμούζ: Τι μπορεί να συμβεί μετά το «άνοιγμα»

Έπειτα από τέσσερις μήνες αποκλεισμού εξαιτίας του πολέμου, τα Στενά του Ορμούζ, κρίσιμης σημασίας εμπορικός δίαυλος ναυσιπλοΐας,  θα ανοίξει, κατά τις εξαγγελίες του Ντόναλντ Τραμπ,  και πάλι στην κυκλοφορία των πλοίων «ήδη από την Παρασκευή» και την υπογραφή της προσωρινής συμφωνίας ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν.

Αλλά, με ποιον συγκεκριμένο τρόπο τα Στενά του Ορμούζ θα μπορούσαν να ανοίξουν στην κυκλοφορία των πλοίων και για ποιον λόγο η επιστροφή στην κανονικότητα μπορεί να πάρει χρόνο;

Τα πλοία είναι έτοιμα;

Από τις πρώτες αμερικανοϊσραηλινές επιθέσεις κατά του Ιράν στις 28 Φεβρουαρίου, η Τεχεράνη έχει αποκλείσει την κυκλοφορία στα Στενά που οδηγούν από τον Κόλπο στα διεθνή ύδατα της Θάλασσας του Ομάν και από όπου υπό κανονικές συνθήκες διέρχεται το 20% της παγκόσμιας πετρελαϊκής παραγωγής και άλλες στρατηγικής σημασίας πρώτες ύλες. Αποτέλεσμα: Περί τα 500 πλοία και 20.000 ναυτικοί βρίσκονται ακινητοποιημένοι στα ύδατα του Κόλπου, σύμφωνα με το ICS (International Chamber of Shipping).

Από την ανακοίνωση του Τραμπ, ελάχιστα πλοία διέσχισαν τα Στενά με ανοικτό τον αναμεταδότη τους, σύμφωνα με τα στοιχεία του Kpler. Αλλα ωστόσο κατόρθωσαν να κάνουν την διέλευση χωρίς να εκπέμπουν σήμα. Θεωρητικά, μόλις δοθεί το πράσινο φως, τα μπλοκαρισμένα πλοία θα μπορούν να αποπλεύσουν.

Κανονικά, τα εγκλωβισμένα εδώ και μήνες πληρώματα πιθανότατα έχουν πραγματοποιήσει συστηματικά ασκήσεις επί των πλοίων, έχουν συντηρήσει τις μηχανές και τον εξοπλισμό», εξηγεί ο Jakob Larsen, υπεύθυνος ασφαλείας της ένωσης πλοιοκτητών Bimco. Ομως ο καθαρισμός των υφάλων μπορεί κατά την γνώμη του να είναι αναγκαία. ‘Αλλα πλοία μπορούν με την σειρά τους να πλεύσουν στο Ορμούζ από την αντίθετη κατεύθυνση με προορισμό τον Κόλπο για να φορτώσουν τους υδρογονάνθρακες που έχουν συσσωρευθεί καθώς και αγροτικά προϊόντα.

Τι μπορεί να συμβεί;

Οι ναυλωτές, οι εφοπλιστές και οι ασφαλιστές θα πρέπει αρχικά να επιδείξουν σύνεση. Μάλιστα οι ασφαλιστές μπορεί «απαιτήσουν συνοδεία», σύμφωνα με τον Hugo Rousse της AXSMarine. Οι πρώτοι που θα περάσουν τα Στενά μπορεί να είναι οι εφοπλιστές που έχουν τον δικό τους στόλο» και «δεν έχουν εισαχθεί στο χρηματιστήριο». Τα πληρώματα είναι πιθανόν να πάρουν μπόνους ρίσκου, αν και αυτό δεν αποτελεί εμπόδιο κατά την γνώμη του.

Τα τάνκερ που συνδέονται με χώρες όπως το Κουβέιτ, το Ιράκ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Σαουδική Αραβία ή χώρες της Ασίας πιθανόν να είναι τα πρώτα που θα αποπλεύσουν, σύμφωνα με τον Arne Lohmann Rasmussen, αναλυτή της Global Risk Management. Με το δεδομένο των υψηλών κερδών στον πετρελαϊκό τομέα, μία αύξηση των μπόνους λόγω των κινδύνων του πολέμου πιθανότατα δεν θα αποτελεί εμπόδιο», συμφωνεί ο Tim Smith, διευθυντής του  MSI, εταιρείας αναλύσεων του ναυτιλιακού τομέα.

Σύμφωνα με ευρωπαίο επιχειρηματία του τομέα της εμπορικής ναυσιπλοΐας, τα πλοία περιμένουν αυτήν την στιγμή για να εισέλθουν στο Ορμούζ και μάλλον θα πρέπει να περιμένουν κάθε ένα την σειρά του, διότι θα απειληθιεί συμφόρηση στα λιμάνια.

Θα χρειασθεί αποναρκοθέτηση;

Η κεντρική ζώνη της περιοχής του Ορμούζ έχει κηρυχθεί ναρκοθετημένη από το Ιράν. Εν αναμονή της επιθεώρησης για νάρκες, «τα πλοία θα μπορούν να χρησιμοποιούν παράκτιες ζώνες ναυσιπλοΐας», οι οποίες ωστόσο δεν μπορούν να απορροφήσουν την κανονική κυκλοφορία των πλοίων, σύμφωνα με τον Jakob Larsen της Bimco.

Η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν  συγκροτήσει από τον Μάρτιο συνασπισμό μη εμπολέμων χωρών που θα έχει ως αποστολή την οργάνωση της επιχείρησης αποναρκοθέτησης. Αν και ο Ντόναλντ Τραμπ δημοσίως εκφράζει τις επιφυλάξεις του για την πρωτοβουλία αυτή, οι Ηνωμένες Πολιτείες «ζητούν να τεθούν μέσα αποναρκοθέτησης» στην διάθεση του Ορμούζ, σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή.

Πόσος χρόνος χρειάζεται για την επιστροφή στην κανονικότητα;

Από μόνο του το τεχνικό άνοιγμα του Ορμούζ δεν αρκεί: θα χρειασθεί αλλαγή πληρωμάτων, επαναλειτουργία της αλυσίδας παραγωγής η οποία επλήγη στον πόλεμο και η επανασύσταση των στρατηγικών αποθεμάτων υδρογονανθράκων. Σύμφωνα με τους αναλυτές της Argus Media, τα τάνκερ  που θα απεγκλωβίζονται μπορεί να κάνουν και ένα μήνα να φθάσουν στην Ευρώπη, ενώ τέσσερις έως έξι μήνες μπορεί να χρειασθούν για να αποκατασταθούν οι εξαγωγές πετρελαίου στα προ του πολέμου επίπεδα.

«Δεν θα επιστρέψουν όλα στην  κανονικότητα ως δια μαγείας», συνοψίζει ο Hugo Rousse εξηγώντας ότι ορισμένες εταιρείες έχουν επίσης συνηθίσει να προμηθεύονται από άλλες πηγές, από τις ΗΠΑ, την Νιγηρία επί παραδείγματι, έχουν ανοίξει νέους διαύλους και έχουν κλείσει νέα συμβόλαια.

Θα υπάρξει τέλος διοδίων;

Ο αμερικανός αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς δήλωσε στο CNBC ότι η Ουάσινγκτον «αναμένει» ότι το Ορμούζ θα ανοίξει «μακροπρόθεσμα χωρίς διόδια», ενώ η ιρανική διπλωματία έκανε λόγο για «τέλη υπηρεσιών ναυσιπλοΐας, προστασίας του περιβάλλοντος και ασφάλειας και προστασίας των πλοίων». Ο ευρωπαίος επιχειρηματίας του τομέα της εμπορικής ναυσιπλοΐας που ερωτήθηκε σχετικά εμφανίζεται απρόθυμος να καταβάλει τέλη διέλευσης τα οποία αντιβαίνουν στο δίκαιο της θάλασσας.

Δηλώνει επίσης ότι δεν θέλει να καταβάλει χρήματα στους Φρουρούς της Επανάστασης, τον ένοπλο ιδεολογικό βραχίονα της Ισλαμικής Επανάστασης,  και, κατά συνέπεια, να χρηματοδοτήσει μία οργάνωση που θεωρείται τρομοκρατική από πολλές δυτικές χώρες.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πέτυχε άραγε ο Τραμπ τους στόχους του στον πόλεμο με το Ιράν;

Λίγο μετά τις 28 Φεβρουαρίου που οι ΗΠΑ και το Ισραήλ εξαπέλυσαν αεροπορικά πλήγματα εναντίον του Ιράν, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ παρουσίασε μια σειρά από στόχους, από την καταστροφή των ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων μέχρι την εξασφάλιση ότι η Τεχεράνη δεν θα μπορέσει ποτέ να αποκτήσει πυρηνικό όπλο.

Πάνω από τρεις μήνες μετά, με μια προκαταρκτική ειρηνευτική συμφωνία σε ισχύ, τι έχει πετύχει άραγε ο Τραμπ;

– Πύραυλοι και μη επανδρωμένα αεροσκάφη –

Πριν από τον πόλεμο, το Ιράν είχε το μεγαλύτερο απόθεμα βαλλιστικών πυραύλων στη Μέση Ανατολή, από 2.500 ως 6.000 πυραύλους διαφόρων τύπων. Μερικοί ήταν ικανοί να φθάσουν το Ισραήλ, με βεληνεκές έως 2.000 χιλιομέτρων, και μερικοί έφεραν κεφαλές με πυρομαχικά διασποράς, που είναι δυσκολότερο να αναχαιτισθούν.

Το Ιράν είναι επίσης μείζων κατασκευαστής μη επανδρωμένων αεροσκαφών μεγάλου βεληνεκούς – ιδιαίτερα τα drone μιας κατεύθυνσης (καμικάζι) Σαχίντ, τα οποία χρησιμοποιεί η Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας, καθώς και η Τεχεράνη.

Ένα μήνα μετά την έναρξη του πολέμου, αμερικανικές πηγές έλεγαν στο Ρόιτερς ότι το ένα τρίτο αυτού του οπλοστασίου έχει καταστραφεί, ενώ άλλο ένα τρίτο είναι πιθανό να έχει υποστεί ζημιές, να έχει καταστραφεί ή να έχει θαφτεί.

Ο αμερικανός ναύαρχος Μπραντ Κούπερ είπε στις 14 Μαΐου στο Κογκρέσο ότι η ικανότητα του Ιράν να κατασκευάζει και να αποθηκεύει πυραύλους και drone μεγάλου βεληνεκούς έχει πάει χρόνια πίσω. Δήλωσε πως περισσότεροι από 1.500 πύραυλοι και 6.000 μη επανδρωμένα αεροσκάφη αναχαιτίσθηκαν από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους στη διάρκεια της σύγκρουσης.

Σήμερα δεν είναι σαφές πόσοι πύραυλοι έχουν απομείνει στο Ιράν, όμως η χώρα εξακολουθεί να έχει την ικανότητα να πλήττει συμμάχους των ΗΠΑ -το έκανε πιο πρόσφατα στις 6 Ιουνίου, όταν εξαπέλυσε ομοβροντίες εναντίον του Κουβέιτ και του Μπαχρέιν, και στις 7 Ιουνίου, όταν εκτόξευσε πυραύλους εναντίον του Ισραήλ. Οι χώρες αυτές είπαν ότι οι επιθέσεις δεν προκάλεσαν σημαντικές ζημιές.

– Συμβατικές δυνάμεις –

Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι έχουν μειώσει τη στρατιωτική ικανότητα του Ιράν να προβάλλει ισχύ στην περιοχή ή να απειλεί επιχειρήσεις των ΗΠΑ.

Ο ναύαρχος Κούπερ είπε στο Κογκρέσο ότι οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις κατέστρεψαν 161 ιρανικά πολεμικά πλοία και εξάλειψαν το 82% των ιρανικών συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας. Δήλωσε πως η ιρανική Πολεμική Αεροπορία, η οποία πραγματοποιούσε έως 100 εξόδους την ημέρα πριν από τον πόλεμο, τώρα δεν πραγματοποιεί καμιά αποστολή.

Εντούτοις το Ιράν εξακολουθούσε να είναι ικανό να κλείνει αποτελεσματικά τα στενά του Ορμούζ σε όλη τη διάρκεια της σύγκρουσης και να προκαλεί μποτιλιάρισμα στα εμπορικά πλοία που μεταφέρουν το ένα πέμπτο των παγκόσμιων προμηθειών πετρελαίου και φυσικού αερίου, χρησιμοποιώντας ταχύπλοα, νάρκες, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραυλακάτους.

– Πυρηνικό πρόγραμμα –

Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι ο κύριος στόχος του είναι να εμποδίσει το Ιράν να αναπτύξει πυρηνικό όπλο. Η Τεχεράνη δηλώνει σταθερά ότι δεν έχει πρόθεση να κατασκευάσει βόμβα και ότι το πυρηνικό πρόγραμμά της είναι για ειρηνικούς σκοπούς.

Όμως ο πόλεμος δεν άλλαξε σημαντικά την πυρηνική ικανότητα του Ιράν. Αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών εκτιμούσαν τον περασμένο μήνα ότι το Ιράν θα χρειαζόταν λιγότερο από ένα χρόνο για να παραγάγει ένα πυρηνικό όπλο – το ίδιο χρονοδιάγραμμα που είχε αναφέρει μετά τα πλήγματα του Ιουνίου 2025 σε ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις.

Το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν θα είναι κεντρικό ζήτημα για τους διαπραγματευτές μόλις υπογραφεί επισήμως μεθαύριο, Παρασκευή, η συμφωνία πλαίσιο. Ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι το εμπλουτισμένο ουράνιο του Ιράν πρέπει να αφαιρεθεί από τη χώρα, ενώ ο ιρανός ανώτατος ηγέτης αγιατολάχ Μοτζταμπά Χαμενεΐ λέει πως δεν πρέπει να σταλεί στο εξωτερικό, σύμφωνα με πηγές.

– Οι «πληρεξούσιοι» του Ιράν –

Ο Τραμπ δήλωσε στις 2 Μαρτίου στον Λευκό Οίκο ότι δεν μπορεί να επιτραπεί στην Τεχεράνη να συνεχίσει να εξοπλίζει και να χρηματοδοτεί τις ένοπλες οργανώσεις που χρησιμοποιεί ως «πληρεξουσίους» της στο Ιράκ, το Λίβανο, τη Γάζα και την Υεμένη και στις οποίες βασίζεται εδώ και δεκαετίες για να προβάλλει ισχύ και να παρενοχλεί εχθρούς.

Από την αρχή του πολέμου, το Ιράν δεν έχει δείξει προθυμία να σταματήσει την υποστήριξή του προς τις οργανώσεις αυτές, όμως οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις και ανεξάρτητες εκτιμήσεις διαπιστώνουν ότι το δίκτυο των πληρεξουσίων του Ιράν είναι πολύ λιγότερο αποτελεσματικό απ’ ό,τι ήταν.

Από την άλλη, αυτό συνέβαινε εν πολλοίς ήδη πριν αρχίσει ο πόλεμος. Το Ισραήλ σκότωσε πολλούς από τους κορυφαίους ηγέτες της Χαμάς και χιλιάδες από τους μαχητές της στη Γάζα μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου 2023 στο έδαφός του, ενώ σκότωσε επίσης πολλά μέλη της ηγεσίας της Χεζμπολάχ στον Λίβανο. Το Ιράν είχε χάσει επίσης ένα σημαντικό αγωγό για τον ανεφοδιασμό της Χεζμπολάχ μετά την κατάρρευση, το 2024, της εξουσίας του πρώην προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ στη Συρία. Οι κυρώσεις και τα οικονομικά προβλήματα του Ιράν είχαν επίσης μειώσει την ικανότητά του να χρηματοδοτεί αυτές τις οργανώσεις.

Οι εν λόγω οργανώσεις δεν έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον πόλεμο. Η Χαμάς δεν επιτέθηκε στο Ισραήλ από το θύλακό της στη Γάζα, ενώ οι Χούθι δεν διατάραξαν σημαντικά από την Υεμένη τη ναυσιπλοΐα στην Ερυθρά Θάλασσα.

Η Χεζμπολάχ εισήλθε στον πόλεμο στις 2 Μαρτίου, όταν εξαπέλυσε πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον του Ισραήλ, με αποτέλεσμα το Ισραήλ να απαντήσει με αεροπορικά πλήγματα και χερσαία εισβολή που στοίχισαν τη ζωή σε σχεδόν 3.700 ανθρώπους και προκάλεσαν τον εκτοπισμό 1,2 εκατομμυρίου ανθρώπων στον Λίβανο. Είκοσι οκτώ ισραηλινοί στρατιώτες και τέσσερις άμαχοι έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους στη σύγκρουση.

Ο ναύαρχος Κούπερ δήλωσε τον Μάιο στο Κογκρέσο ότι το Ιράν δεν έχει πλέον την ικανότητα να ανεφοδιάζει αξιόπιστα αυτές τις οργανώσεις με προηγμένα όπλα, αν και δεν συγκεκριμενοποίησε τι σημαίνει αυτό.

– Αλλαγή καθεστώτος –

Πριν αρχίσει ο πόλεμος, ο Τραμπ είχε ενθαρρύνει ιρανούς διαδηλωτές να ανατρέψουν την ηγεσία της χώρας τους και δήλωσε ότι ο φόνος του ανώτατου ηγέτη αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ στις 28 Φεβρουρίου είναι «η μεγαλύτερη ευκαιρία τους» για να καταλάβουν την κυβέρνηση. Στις 6 Μαρτίου δήλωσε ότι ο πόλεμος θα μπορούσε να τελειώσει μόνο με την «ΑΝΕΥ ΟΡΩΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ» του Ιράν, σε συνδυασμό με την ανάδειξη στην εξουσία ενός νέου, «αποδεκτού» ηγέτη.

Αν και ο πόλεμος δεν πέτυχε να ανατρέψει τη θεοκρατική κυβέρνηση του Ιράν, ο Τραμπ έχει ισχυρισθεί πως πέτυχε τον στόχο του επειδή ο Χαμενεΐ αντικαταστάθηκε από τον γιο του, τον αγιατολάχ Μοτζταμπά Χαμενεΐ. Στις 29 Μαρτίου ο Τραμπ χαρακτήρισε τη νέα ηγεσία «νέο και πιο λογικό καθεστώς». Τις τελευταίες εβδομάδες ο Τραμπ έχει αποφύγει να επαναλάβει τις εκκλήσεις του για ανατροπή των ιρανών ηγετών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Στην υπό ρωσική κατοχή Κριμαία απαγορεύεται η κυκλοφορία μοτοσικλετών τη νύκτα καθώς ο ήχος τους μοιάζει με αυτόν των drones

Οι αρχές της Κριμαίας, της ουκρανικής χερσονήσου την οποία προσάρτησε η Ρωσία το 2014, ανακοίνωσαν ότι απαγορεύουν τη χρήση μερικών μηχανοκίνητων οχημάτων, όπως σκούτερ, γουρούνες και μοτοσικλέτες, στη διάρκεια της νύχτας, εξηγώντας ότι ο ήχος τους μοιάζει με αυτόν των  drones.

Ο διορισμένος από τη Ρωσία κυβερνήτης της Κριμαίας Σεργκέι Ακσιόνοφ δήλωσε ότι η απαγόρευση, την οποία χαρακτήρισε προσωρινό μέτρο για τη φύλαξη στρατιωτικών και άλλων σημαντικών εγκαταστάσεων, θα ισχύει από τις 20:00 ως τις 06:00.

«Ο θόρυβος του μοτοποδηλάτου παρεμποδίζει το έργο των αμυντικών συστημάτων. Οι κινητήρες τους ακούγονται σαν αυτούς  (των drones)», εξήγησε χθες, Τρίτη, στο Telegram ο Όλεγκ Κριούτσκοφ, σύμβουλος του Ακσιόνοφ. «Ο εχθρός στρατολογεί τα παιδιά σας για νυχτερινές βόλτες». Η απαγόρευση δεν αφορά τα αυτοκίνητα και τα μεγαλύτερα οχήματα.

Η Ουκρανία έχει εντείνει πρόσφατα τις επιθέσεις της στην Κριμαία, όπου σταθμεύει ο ρωσικός Στόλος της Μαύρης Θάλασσας, στοχοθετώντας τις οδούς ανεφοδιασμού της χερσονήσου και πυροδοτώντας κρίση καυσίμων, την ώρα που ξεκινά η καλοκαιρινή περίοδος. Η Κριμαία είναι δημοφιλής προορισμός διακοπών για τους Ρώσους. Εξάλλου ο Μιχαήλ Ραζβοζάεφ, ο δήμαρχος της Σεβαστούπολης, της μεγαλύτερης πόλης της Κριμαίας, δήλωσε αργά χθες στο Telegram ότι παραμένει σε ισχύ το όριο των 20 λίτρων ανά όχημα που θεσπίστηκε για τα τοπικά πρατήρια βενζίνης.

Χθες πλήγμα από ουκρανικό drone ανέστειλε τη λειτουργία διυλιστηρίου στη Μόσχα, σύμφωνα με πηγές. Ήδη ρωσικές υποδομές ενέργειας έχουν υποστεί πολλές ζημιές από τις ουκρανικές επιθέσεις, ένα γεγονός που έχει προκαλέσει κρίση καυσίμων στη χώρα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κυριάκος Πιερρακάκης: «Θα υπάρξει δημοσιονομικός χώρος για νέα μέτρα στήριξης της κοινωνίας- Το ποσό και το μείγμα των μέτρων στη ΔΕΘ συζητείται τώρα»

«Θα υπάρξει περιθώριο για νέα μέτρα, αυτό είναι δεδομένο, αυτό μπορώ να σας το πω από τώρα. Θα υπάρχει δημοσιονομικός χώρος και θα υπάρχει και στήριξη της κοινωνίας συγκεκριμένη». Αυτό δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή «Πρωινές Παρεμβάσεις» του ραδιοφωνικού σταθμού ΜΑΧ FM 93,4 της Πάτρας.

Όπως είπε, «τον συνολικό δημοσιονομικό χώρο συζητάμε, δηλαδή το ποσό και το μείγμα των συγκεκριμένων μέτρων που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός (σ.σ. στη ΔΕΘ). Αλλά μπορώ εξαρχής να σας πω ότι θα υπάρξει χώρος, θα υπάρξουν παρεμβάσεις, θα υπάρξουν μέτρα σε αυτήν τη γενική κατεύθυνση την οποία συζητάμε». Ενώ, με τη λεγόμενη «ρήτρα διαφυγής για την ενέργεια», υπάρχουν και πρόσθετα μέτρα, στοχευμένα συγκεκριμένα για τις ενεργειακές επενδύσεις. Αυτό, πρόσθεσε, είναι ένα ξέχωρο κομμάτι από τις ανακοινώσεις που θα κάνει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ.

Ερωτηθείς για το θέμα της ακρίβειας, ο κ. Πιερρακάκης ανέφερε ότι η «μάχη» δίνεται σε τρία μέτωπα: Την αύξηση των εισοδημάτων, τη μείωση των φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών, και τους αυστηρούς ελέγχους απέναντι στα φαινόμενα αισχροκέρδειας και αθέμιτων πρακτικών. «Εγώ θα πω και ευρύτερα: η καλύτερη απάντηση στην ακρίβεια, είναι να έχεις περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες δουλειές. Να έχεις περισσότερο διαθέσιμο εισόδημα, υψηλότερο. Και να έχεις και μια οικονομία που να αναπτύσσεται με τρόπο και με όφελος που να φτάνει σε κάθε σπίτι. Εκεί είναι που κρίνεται η κάθε πολιτική. Δεν θα ισχυριστώ ότι το πρόβλημα, συνεπώς, έχει λυθεί. Εκείνο που θα πω είναι ότι η οικονομική μας πολιτική έχει ως πρώτη προτεραιότητα να κλείνει η ψαλίδα ανάμεσα στις αυξήσεις των τιμών και στο διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών, και διαρκώς προσπαθούμε αυτό να το ενισχύουμε», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Για το ιδιωτικό χρέος, ο υπουργός δήλωσε ότι «παρά τη σημαντική πρόοδο της οικονομίας, υπάρχουν ακόμα πολίτες που κουβαλάνε τα βάρη του παρελθόντος. Χρειάζονται μια δυνατότητα επανεκκίνησης. Δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη που τους αφορά όλους αν δεν δώσουμε λύση και σε αυτούς τους συμπολίτες μας». Γι’ αυτό, πρόσθεσε, και κάνουμε μια δέσμη μέτρων που είναι μια ολοκληρωμένη πολιτική δεύτερης ευκαιρίας. Όπως η μείωση για την ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό από τις 10.000 στις 5.000 ευρώ, η δυνατότητα ρύθμισης οφειλών σε 72 δόσεις, η αύξηση του ακατάσχετου ορίου από τα 1.250 στα 1.600 ευρώ, η δυνατότητα απελευθέρωσης δεσμευμένων λογαριασμών για όποιον είναι συνεπής στη ρύθμισή του, και οι δύο κινήσεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας (η λειτουργία του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων και η προστασία της κυρίας κατοικίας μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού).

«’Αρα, το συνοψίζω», πρόσθεσε, «λέγοντας το εξής: η φιλοσοφία ποια είναι; Να στηρίξουμε όσους έχουν πραγματικά ανάγκη, χωρίς να αδικούμε όμως όσους παραμένουν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους. Δηλαδή, περισσότερες ρυθμίσεις, λιγότερα αδιέξοδα και περισσότερους πολίτες που θα μπορούν να συμμετέχουν ενεργά στην οικονομική ζωή. Νομίζω ότι ο καθένας από εμάς, αυτό θέλει για τη χώρα του και για την οικονομία και αυτό είναι που προσπαθούμε να πετύχουμε με αυτά τα εργαλεία. Ένα κράτος που δίνει πραγματικά το χέρι στον κόσμο σε αυτόν που πρέπει να το δώσει».

Τέλος, σε ερώτηση σχετικά με την Αχαΐα, απάντησε ότι στην Αχαΐα και γενικά στη Δυτική Ελλάδα υπάρχει μία σημαντική προσπάθεια με αποτελέσματα που αρχίζουν και φαίνονται. Και κατέληξε, λέγοντας ότι η περιοχή έχει δυναμική. «Η Αχαΐα έχει σημαντικά πλεονεκτήματα. Εγώ, πιστεύω, ότι τα επόμενα χρόνια μπορεί να πρωταγωνιστήσει ακόμη περισσότερο στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας. Η δική μας δουλειά είναι να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις, ώστε αυτή η δυναμική να μεταφραστεί σε περισσότερες δουλειές καλύτερα αμειβόμενες, καλύτερα εισοδήματα και στο τέλος μεγαλύτερη αισιοδοξία για όλους τους πολίτες».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Χειλάκης, ο Τσίπρας…Τζοκόντα & η βιομηχανία της αυταπάτης – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Είναι σχεδόν θέσφατο πια. Όταν κάποιος ακούει Αριστερό ή Αριστερίζοντα καλλιτέχνη να μιλά -γενικά, όχι μόνο για πολιτική- δεν μπορεί παρά να θυμάται τον Σαββόπουλο. Τότε που μιλούσε για «φτηνιάρικο προοδευτισμό και πολύ φανατισμό». Τότε που έλεγε για το ιδεολογικό κατεστημένο της Αριστεράς και την «καθολική της αποτυχία». Τότε που υποστήριζε με παρρησία ότι …«το όραμα της Αριστεράς έχει εξαντληθεί»!

Νίκος Σακελλαρόπουλος
Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Σκέφτηκα τον Νιόνιο, όταν άκουσα τον νέο αστέρα του Τσίπρα, τον Αιμίλιο Χειλάκη, να επιχειρεί να δημιουργήσει προσωπικές παρακαταθήκες πολιτικής ανέλκυσης. Είπε ο ηθοποιός αναφερόμενος στον Τσίπρα: «Ο Τσίπρας ξέρει τι είναι Κυβερνώσα Αριστερά». Μια διατύπωση που ακούγεται βαρυσήμαντη, μέχρι να συγκριθεί με την εμπειρία της ίδιας της διακυβέρνησης που επικαλείται.

Τη διαβάζεις και θέλεις να δώσεις μια στο λάπτοπ να πάει πέντε μέτρα πιο εκεί. Τι λες ωρέ Αιμίλιε, που θάλεγε με την παιχνιδιάρικη διάθεσή  του κι ο Σαββόπουλος;

Αλήθεια, πώς στο καλό ο Χειλάκης κι οι Χειλάκηδες εκστομίζουν τέτοια πράγματα; Πώς ξεχνούν όλα όσα έπραξε ο Τσίπρας κι η κυβερνώσα Αριστερά του; Πώς αγνοούν τι προκάλεσε στη χώρα; Ή προπαγανδίζουν φτηνά, ούτως ώστε η μνήμη να γίνεται επιλεκτική, όταν φτάνει η ώρα της αποκατάστασης παλιών αφηγημάτων;

Είπε κι άλλα. Είπε ότι «βρισκόμαστε στη φάση του φόβου»…

Σοβαρά τώρα; Είμαστε τώρα στη φάση του φόβου και δεν είμαστε τότε με τις κλειστές τράπεζες και τους ανθρώπους να σέρνονται στα πεζοδρόμια για να ζήσουν με 60 ευρώ και με δεσμευμένα τα χρήματά και τις ελπίδες τους; Κάποιος πρέπει να πει στον Χειλάκη, ότι η ιστορία, όσο κι αν επιχειρείται να ξαναδιαβαστεί, επιμένει να αφήνει πίσω της ίχνη που δύσκολα σβήνουν.

Ξέχασε ο Χειλάκης τι έκανε ο Τσίπρας; Ξέχασε που έσκουζε από τα μπαλκόνια; Ξέχασε που δημιουργούσε ψεύτικες ελπίδες στον κοσμάκη; Ξέχασε ή δεν γνωρίζει ότι η απόσταση ανάμεσα στις υποσχέσεις και στα αποτελέσματα υπήρξε χαώδης;

Μα Χειλάκης είναι αυτός; Επιβεβαιώνει πλήρως τον Νιόνιο. Εμπορεύεται κι εκείνος την ελπίδα, όπως έκανε και κάνει ο Τσίπρας. Κι όταν η πολιτική μετατρέπεται σε ζήτημα πίστης, η κριτική σκέψη συνήθως αποσύρεται από τη συζήτηση.

Έχει κι άλλα: Είπε και λάλησε ο Χειλάκης: «Δεν θα με ακούσεις ποτέ να σου πω ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο πιο σωστός όλων. Θα με ακούσεις όμως να σου λέω ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα δημιουργήσει μια πίστη στα πράγματα. Μια πίστη που έχει να κάνει με την ανάγκη για καλύτερο κράτος». Το ερώτημα, βέβαια, δεν είναι ποιος μπορεί να εμπνεύσει πίστη, αλλά ποιος μπορεί να πείσει με το αποτύπωμά του στον κόσμο της πραγματικότητας. Κι είναι λυπηρό ότι Αριστερά κι Αριστεροί κακομεταχειρίζονται ή και βιάζουν την αλήθεια και την πραγματικότητα.

Μα το καλύτερο το άφησε για το τέλος: «Ο Τσίπρας είναι σαν τον πίνακα της Τζοκόντα. Από όποια πλευρά και να τον κοιτάξεις, νομίζεις ότι σε κοιτάει».

Κάπου εκεί η πολιτική αξιολόγηση μοιάζει να εγκαταλείπει το πεδίο της ανάλυσης και να περνά στο πεδίο της πολιτικής ανοησίας.  Εκεί θέλεις να σπάσεις το λάπτοπ κι όχι να το στείλεις πέντε μέτρα μακριά… Κι αν δούμε κι άλλους Αιμίλιους ως…βουλευτές, ευρωβουλευτές δεν θα αιφνιδιαστούμε…

«Γεια σου Αιμίλιε και κυρ Αιμίλιε κι αφέντη τσουτσουλομύτη»…