«Ρίζες και Μνήμες του τόπου μας»: Ταξίδι στην ιστορία και την παράδοση από το 4ο Δημοτικό Σχολείο Αλεξάνδρειας

Το 4ο Δημοτικό Σχολείο Αλεξάνδρειας σας προσκαλεί στη γιορτή τοπικής ιστορίας με τίτλο «Ρίζες και Μνήμες του τόπου μας». Μέσα από αφηγήσεις, τραγούδια, χορούς και παρουσιάσεις, οι μαθητές θα μας ταξιδέψουν στην ιστορία και τις παραδόσεις των ανθρώπων που διαμόρφωσαν την ταυτότητα του τόπου μας.

📆ΔΕΥΤΕΡΑ 15 ΙΟΥΝΙΟΥ 2026

⌚ΩΡΑ: 7:00 μ.μ.

📍ΣΤΟΝ ΑΥΛΕΙΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ 4ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

ΚΑΛΕΣΜΕΝΟΣ: Πολιτιστικός Σύλλογος «Χοροδράσεις»

ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΓΛΕΝΤΙ

ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΗΣ: Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων 4ου Δημοτικού Σχολείου Αλεξάνδρειας

Σας περιμένουμε να μοιραστούμε μαζί ένα όμορφο ταξίδι μνήμης, παράδοσης και πολιτισμού!

Συνελήφθη ένα άτομο για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών-Κατασχέθηκαν περισσότερα από 40 γραμμάρια κοκαΐνης

Συνελήφθη χθες (12 Ιουνίου 2026) σε περιοχή της Θεσσαλονίκης, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Κιλκίς, ένας αλλοδαπός άνδρας, για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών.

Ειδικότερα, μετά από συντονισμένες ενέργειες των αστυνομικών, εντοπίστηκε ο προαναφερόμενος άνδρας και στην κατοχή του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 1 συσκευασία με κοκαΐνη βάρους 11,8 γραμμαρίων και 1 κινητό τηλέφωνο. Από την οικία του κατασχέθηκε ακόμα 1 συσκευασία με κοκαΐνη βάρους 30,69 γραμμαρίων.

Επίσης συνελήφθη και ένας ημεδαπός άνδρας, καθώς στην κατοχή του βρέθηκε και κατασχέθηκε 1 συσκευασία με κοκαΐνη βάρους 0,9 γραμμαρίων, την οποία προμηθεύτηκε νωρίτερα από τον αλλοδαπό άνδρα, έναντι χρηματικής αμοιβής. Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.

Εξιχνιάστηκαν τηλεφωνικές απάτες που έγιναν τις τελευταίες ημέρες στις Σέρρες-

Συνελήφθησαν 2 άτομα και ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία ενός συνεργού τους

Συνελήφθησαν προχθές (11 Ιουνίου 2026) από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Σερρών, μία ημεδαπή γυναίκα και ένας ημεδαπός άνδρας, για τηλεφωνικές απάτες που έγιναν τις τελευταίες ημέρες στις Σέρρες. Στη δικογραφία συμπεριλαμβάνεται ακόμα ένας ημεδαπός άνδρας, τα στοιχεία του οποίου έχουν ταυτοποιηθεί.

Ειδικότερα, προχθές το μεσημέρι, συνεργός τους τηλεφώνησε σε ημεδαπή γυναίκα στην πόλη των Σερρών, προσποιούμενος τον υπάλληλο της ΔΕΔΔΗΕ και ισχυρίστηκε ότι υπάρχει δήθεν βλάβη στο δίκτυο και θα μεσολαβούσε για την αποκατάσταση της βλάβης. Στη συνέχεια την παρότρυνε να συγκεντρώσει σε σακούλα τα χρήματα και κοσμήματα που έχει σπίτι και να τα τοποθετήσει στην είσοδο της οικίας, δήθεν για να τα προστατεύσει.

Με αυτόν τον τρόπο κατάφεραν να της αποσπάσουν το χρηματικό ποσό των 10.000 ευρώ και κοσμήματα αξίας 10.000 ευρώ. Μετά από άμεση κινητοποίηση των αστυνομικών, σε συνεργασία και με αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. του Αστυνομικού Τμήματος Σερρών, εντοπίστηκε η ημεδαπή γυναίκα και στην κατοχή της βρέθηκαν όλα τα προαναφερόμενα χρήματα και κοσμήματα, τα οποία και αποδόθηκαν στην παθούσα.

Από την έρευνα των αστυνομικών προέκυψε ότι η ημεδαπή γυναίκα οργανώθηκε μαζί με τους 2 ημεδαπούς άνδρες και ακόμα έναν συνεργό τους, με σκοπό την τέλεση παρόμοιων απατών είτε μαζί, είτε με διαφορετική σύνθεση. Ο ένας από τους 2 ημεδαπούς άνδρες εντοπίστηκε σε συνεργασία με αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Κοζάνης. Στην κατοχή του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 65 ναρκωτικά δισκία και το χρηματικό ποσό των 250 ευρώ.

Μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιαστεί ακόμα μία τηλεφωνική απάτη και δύο απόπειρες, που έγιναν στις 9 και 10 Ιουνίου 2026, σε διάφορες περιοχές των Σερρών, όπου απέσπασαν κοσμήματα αξίας 3.000 ευρώ και αποπειράθηκαν να αποσπάσουν το χρηματικό ποσό των 10.000 ευρώ και κοσμήματα αξίας 5.000 ευρώ.

Η έρευνα των αστυνομικών συνεχίζεται τόσο για την εξακρίβωση των στοιχείων ταυτότητας του συνεργού τους, όσο και για την τυχόν συμμετοχή τους και σε άλλες παρόμοιες αξιόποινες πράξεις. Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Σερρών.

Με στόχο την αποφυγή εξαπάτησης ανυποψίαστων πολιτών από επιτήδειους, η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας συνιστά:

  • Μην εμπιστεύεστεαγνώστους που σας τηλεφωνούν και προσποιούνται διάφορες ιδιότητες.
  • Μην αποκαλύπτετε αν έχετε στο σπίτι χρήματα, κοσμήματα ή πολύτιμα αντικείμενα.
  • Ενημερώνετε πάντα την Αστυνομία, ακόμα και στην περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.

Υπενθυμίζεται: Η διάδοση των σχετικών συμβουλών σε συγγενείς, φίλους και ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους, μπορεί να αποτρέψει νέα περιστατικά εξαπάτησης.

Περισσότερες συμβουλές είναι αναρτημένες στην επίσημη ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας (www.hellenicpolice.gr), στην ενότητα «Οδηγός του Πολίτη / Χρήσιμες συμβουλές».

Κτηνοτροφία: Υπαρκτός ο κίνδυνος να χαθούν πολύτιμες αυτόχθονες φυλές από την ευλογιά

Η ευλογιά φέρνει στο προσκήνιο το ΕΝΗΠΡΟ και στο μικροσκόπιο τον γενετικό πλούτο των νησιωτικών προβάτων.

Την ώρα που η ελληνική κτηνοτροφία βρίσκεται αντιμέτωπη με τη σοβαρότερη ίσως υγειονομική κρίση των τελευταίων ετών, λόγω της ευλογιάς των αιγοπροβάτων και των αναγκαστικών θανατώσεων χιλιάδων ζώων, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η απειλή δεν αφορά μόνο την παραγωγή γάλακτος και κρέατος, αλλά επεκτείνεται και στην απώλεια πολύτιμων γενετικών πόρων που διαμορφώθηκαν επί αιώνες στα ελληνικά νησιά.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον αβεβαιότητας, ιδιαίτερη βαρύτητα αποκτά το έργο «Εκσυγχρονισμός, Βελτίωση και Οικονομικός Μετασχηματισμός Προβατοτροφίας της Νησιωτικής Ελλάδας – Ελληνική Νησιωτική ΠΡΟβατοτροφία (ΕΝΗΠΡΟ)», που υλοποιεί το Ινστιτούτο Κτηνιατρικών Ερευνών του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ στο πλαίσιο της δράσης «Οικονομικός Μετασχηματισμός του Αγροτικού Τομέα» του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Όπως δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρώην διευθύντρια Ερευνών του Ινστιτούτου Κτηνιατρικών Ερευνών, Δρ. Λουκία Αικατερινιάδου, επικεφαλής των εργαστηρίου Μοριακής Βιολογίας, Μοριακής Μικροβιολογίας και επιστημονική υπεύθυνη του έργου, Δρ. Λουκία Αικατερινιάδου, Βιολόγος με MSc του Μεταπτυχιακού Τμήματος Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νόσων (Κτηνιατρική ΑΠΘ) και PhD στο πεδίο της Μοριακής Μικροβιολογίας (Βιολογικό ΑΠΘ), η κρίση των ζωονόσων αναδεικνύει με τον πιο εμφατικό τρόπο τις αδυναμίες αλλά και τις ανάγκες της ελληνικής νησιωτικής κτηνοτροφίας.

«Το εθνικό ζωικό κεφάλαιο αποδεικνύεται ιδιαίτερα ευάλωτο και η απειλή νόσων όπως η ευλογιά και ο αφθώδης πυρετός αναδεικνύουν παράλληλα τις επιχειρησιακές αδυναμίες και υστερήσεις των κρατικών δομών. Η μεγαλύτερη ίσως αδυναμία είναι η απουσία συντονισμένων και άμεσων δράσεων με στόχο τον έλεγχο μιας νόσου αμέσως μετά την εμφάνισή της», τονίζει.

Η ίδια επισημαίνει ότι ο κίνδυνος δεν περιορίζεται στις οικονομικές απώλειες των παραγωγών. «Υπάρχει κίνδυνος οι ζωονόσοι και οι αναγκαστικές θανατώσεις κοπαδιών να οδηγήσουν ακόμη και σε απώλεια πολύτιμων τοπικών γενετικών πόρων και αυτόχθονων φυλών. Αυτό ήδη έχει συμβεί με τη θανάτωση κοπαδιών από σπάνιες φυλές προβάτων», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Λουκία2

Από την ευλογιά στη διάσωση των αυτόχθονων φυλών

Η προαναφερόμενη διαπίστωση αποκτά ιδιαίτερη σημασία σε μια χώρα που διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα προβατοτροφικά κεφάλαια στην Ευρώπη. Με περισσότερα από οκτώ εκατ. πρόβατα, ετήσια παραγωγή που ξεπερνά τους 710.000 τόνους πρόβειου γάλακτος και συμμετοχή περίπου 30% στη συνολική παραγωγή αιγοπρόβειου γάλακτος της ΕΕ, η Ελλάδα διατηρεί πρωταγωνιστικό ρόλο στον κλάδο.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους επιστήμονες, η ελληνική προβατοτροφία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια συσσώρευση πιέσεων. Η κλιματική αλλαγή, η λειψυδρία, η υποβάθμιση των βοσκοτόπων, το αυξημένο κόστος ζωοτροφών, η τουριστική ανάπτυξη που περιορίζει τη διαθέσιμη γη για βόσκηση και πλέον οι ζωονόσοι, δημιουργούν ένα σύνθετο και ιδιαίτερα απαιτητικό περιβάλλον για τους κτηνοτρόφους.

Το έργο ΕΝΗΠΡΟ και η πραγματική εικόνα των νησιωτικών εκτροφών

Το έργο ΕΝΗΠΡΟ ξεκίνησε τον Μάιο του 2025 και ολοκληρώνεται τον Ιούνιο του 2026. Σήμερα βρίσκεται στη φάση μεταφοράς των αποτελεσμάτων του στις πιλοτικές κτηνοτροφικές μονάδες σε Κεφαλονιά, Ιθάκη, Σίφνο, Κέα, Άγιο Ευστράτιο, Σκύρο και Εύβοια. Όπως εξηγεί η Δρ. Αικατερινιάδου, ο αφθώδης πυρετός που εμφανίστηκε στη Λέσβο δεν επέτρεψε την ολοκλήρωση όλων των πειραματικών δράσεων που είχαν αρχικά σχεδιαστεί.

Ένα από τα βασικά συμπεράσματα του έργου αφορά το σημαντικό τεχνολογικό και παραγωγικό χάσμα που εξακολουθεί να χωρίζει την ελληνική νησιωτική προβατοτροφία από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

«Η κτηνοτροφία στη χώρα μας στηρίχθηκε για δεκαετίες κυρίως στις επιδοτήσεις και λιγότερο σε επενδύσεις εκσυγχρονισμού. Το αποτέλεσμα είναι πολλές εκμεταλλεύσεις να συνεχίζουν να λειτουργούν με παραδοσιακές πρακτικές που περιορίζουν την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητά τους», σημειώνει.

Λουκία1

Τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από εκτροφές σε Σκύρο, Κυκλάδες, Ζάκυνθο, Κεφαλονιά, Άγιο Ευστράτιο και Εύβοια αποτυπώνουν με σαφήνεια αυτή την εικόνα. Το μεγαλύτερο μέρος των μονάδων παραμένει εκτατικής ή ημιεκτατικής μορφής, οι σταβλικές εγκαταστάσεις είναι συχνά υποτυπώδεις, η χρήση μηχανολογικού εξοπλισμού περιορισμένη, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις δεν τηρούνται οργανωμένα στοιχεία παραγωγικότητας και γενεαλογίας.

«Πολλοί παραγωγοί μάς λένε χαρακτηριστικά ότι τα κρατούν όλα στο μυαλό τους. Αυτό δείχνει πόσο μεγάλη είναι η ανάγκη για εκσυγχρονισμό και συστηματική καταγραφή δεδομένων», αναφέρει η υπεύθυνη του έργου.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στη γενετική χαρτογράφηση των αυτόχθονων φυλών, καθώς για πολλές από αυτές δεν υπήρχε μέχρι σήμερα ολοκληρωμένη επιστημονική αποτύπωση, όπως μας λέει. Στο πλαίσιο του ΕΝΗΠΡΟ αναλύθηκαν 288 ζώα από επτά διαφορετικές φυλές και πληθυσμούς: φυλές Λέσβου, Κεφαλονιάς, Ζακύνθου, Καρύστου, Κύμης, ζώα από τον πληθυσμό των Αστερουσίων της Κρήτης και ζώα που σύμφωνα με τη βιβλιογραφία πιθανά να ανήκαν στην Αιγαιοπελαγίτικη φυλή.

Τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι φυλές Ζακύνθου, Κεφαλονιάς και Λέσβου εμφανίζουν σαφή γενετική διαφοροποίηση, ενώ οι υπόλοιποι πληθυσμοί παρουσιάζουν στενότερη γενετική συγγένεια.

«Η γενετική ταυτοποίηση αυτών των φυλών αποτελεί ουσιαστικά τη γενετική τους ταυτότητα. Είναι ένα σημαντικό βήμα ώστε η Ελλάδα να τοποθετηθεί πιο συστηματικά στον ευρωπαϊκό χάρτη των γενετικά καταγεγραμμένων και προστατευόμενων φυλών», εξηγεί η Δρ. Αικατερινιάδου.

Στο μικροσκόπιο το DNA των ελληνικών προβάτων

Παράλληλα, το έργο διερευνά γονίδια που σχετίζονται με τη γαλακτοπαραγωγή, την αναπαραγωγική ικανότητα, τη μαστίτιδα και την πιθανή γενετική ανθεκτικότητα σε σημαντικές ασθένειες. Μία σημαντική δράση του έργου αφορά γονίδια που συνδέονται με την αναπαραγωγική ικανότητα, η οποία δράση υλοποιείται από το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας (ΔΙΠΑΕ) με επιστημονικό υπεύθυνο τον καθηγητή Αριστοτέλη Λυμπερόπουλο. Οι δράσεις διερεύνησης των συγκεκριμένων γονίδιων έχουν στόχο τη δημιουργία νέων εργαλείων που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν σε μελλοντικά προγράμματα γενετικής βελτίωσης.

Οι ερευνητές, όπως μας λέει, εκτιμούν ότι οι τοπικές νησιωτικές φυλές μπορούν να αποτελέσουν σημαντικό «όπλο» απέναντι στην κλιματική κρίση, καθώς έχουν αναπτύξει επί γενιές χαρακτηριστικά προσαρμογής σε συνθήκες ξηρασίας, υψηλών θερμοκρασιών και περιορισμένων φυσικών πόρων.

Λοκία3

Γενετική ανθεκτικότητα και κλιματική κρίση

Την ίδια στιγμή, προειδοποιούν ότι η τουριστική ανάπτυξη σε αρκετά νησιά συμπιέζει χωροταξικά την κτηνοτροφική δραστηριότητα και περιορίζει τη δυνατότητα διατήρησης του παραδοσιακού εκτατικού μοντέλου εκτροφής που συνδέεται άμεσα με την ποιότητα και τη μοναδικότητα πολλών ελληνικών τυριών.

«Η προστασία των τοπικών φυλών δεν είναι μόνο ζήτημα παραγωγής. Είναι ζήτημα περιβάλλοντος, πολιτισμού και διατήρησης της ταυτότητας των νησιών μας», υπογραμμίζει η Δρ. Αικατερινιάδου.

Λουκία4

Το μεγάλο στοίχημα μετά την κρίση

Όπως σημειώνει, το μεγάλο στοίχημα του ΕΝΗΠΡΟ δεν είναι να αναμορφώσει μόνο του τη στρατηγική της ελληνικής κτηνοτροφίας, αλλά να παραδώσει στην πολιτεία και στους παραγωγούς ένα σύνολο επιστημονικών, γενετικών και τεχνολογικών εργαλείων πάνω στα οποία μπορεί να στηριχθεί ένα νέο μοντέλο βιώσιμης νησιωτικής προβατοτροφίας.

Και ίσως, όπως παρατηρούν οι επιστήμονες, η κρίση της ευλογιάς να καταστήσει πιο εμφανές από ποτέ ότι η προστασία των κοπαδιών δεν αφορά μόνο την παραγωγή και το εισόδημα των κτηνοτρόφων, αλλά και τη διαφύλαξη ενός μοναδικού γενετικού κεφαλαίου που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της αγροτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας.

*Τις φωτογραφίες διέθεσε για χρήση η Δρ. Λουκία Αικατερινιάδου
ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ – Μ. Θεμιστοκλέους: Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την ανακουφιστική φροντίδα – Εντάσσεται οργανωμένα στο ΕΣΥ

Σημαντική μεταρρύθμιση στον τομέα της Ανακουφιστικής Φροντίδας δρομολογεί το υπουργείο Υγείας, με την υλοποίηση για πρώτη φορά ενός ολοκληρωμένου Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την περίοδο 2025-2030.

Όπως τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, η ανακουφιστική φροντίδα εντάσσεται πλέον οργανωμένα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, με στόχο την καθολική και ισότιμη πρόσβαση των πολιτών, την ανάπτυξη δομών σε νοσοκομεία και κοινότητα και την ενίσχυση της κατ’ οίκον φροντίδας.

Ο κ. Θεμιστοκλέους υπογραμμίζει ότι η χώρα περνά από μια μακρά περίοδο αποσπασματικών πρωτοβουλιών σε ένα θεσμοθετημένο πλαίσιο με συγκεκριμένες δομές και  προδιαγραφές λειτουργίας. «Η χώρα αποκτά για πρώτη φορά στρατηγική, κανόνες και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα», τονίζει ο κ. Θεμιστοκλέους.

Σχεδιάζεται η ανάπτυξη της πρώτης πραγματικής, αυτόνομης δημόσιας δομής ανακουφιστικής φροντίδας στην Αττική, ενώ  προχωρούν οι διαδικασίες για νέες εξειδικευμένες μονάδες σε Θεσσαλονίκη.

Όπως σημειώνει ο κ. Θεμιστοκλέους, στόχος της μεταρρύθμισης είναι ένα πιο ανθρώπινο σύστημα υγείας που θα διασφαλίζει αξιοπρέπεια, ανακούφιση από τον πόνο και ολιστική υποστήριξη των ασθενών και των οικογενειών τους.

Η συνέντευξη του υφυπουργού Υγείας Μάριου Θεμιστοκλέους στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τη δημοσιογράφο Έφη Φουσέκη:

Ερ: Η ανακουφιστική φροντίδα θεωρείται διαχρονικά ένα από τα σημαντικότερα κενά του συστήματος υγείας. Τι αλλάζει σήμερα ώστε η χώρα μας να γυρίσει σελίδα;

Απ: Η Ανακουφιστική Φροντίδα δεν είναι μια ακόμη υπηρεσία υγείας. Είναι κυρίως ένα χρέος διασφάλισης της ατομικής αξιοπρέπειας για κάθε οργανωμένη πολιτεία. Δεν είναι μόνο μια αυτονόητη παροχή. Αλλά, μια πολιτική ενσυναίσθησης και σεβασμού προς τον συμπολίτη μας που την έχει ανάγκη. Σήμερα, η Ελλάδα κάνει ένα μεγάλο βήμα. Αποκτά για πρώτη φορά ένα ολοκληρωμένο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ανακουφιστική Φροντίδα. Για δεκαετίες η ανακουφιστική φροντίδα στην Ελλάδα αναπτυσσόταν κυρίως χάρη στην προσπάθεια επιστημονικών εταιρειών και φορέων της κοινωνίας των πολιτών, χωρίς όμως να υπάρχει ένα ολοκληρωμένο εθνικό πλαίσιο. Αυτό αλλάζει οριστικά. Τα τελευταία χρόνια θεσμοθετήσαμε για πρώτη φορά το Ολοκληρωμένο Σύστημα Παροχής Ανακουφιστικής Φροντίδας και στη συνέχεια προχωρήσαμε στη συγκρότηση της Εθνικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Ανακουφιστικής Φροντίδας.

Σήμερα, έχουμε πλέον ένα εγκεκριμένο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την περίοδο 2025-2030, έναν εθνικό οδικό χάρτη για την παροχή ολιστικής υποστήριξης από τη στιγμή της διάγνωσης έως το τέλος της ζωής και την περίοδο του πένθους. Έχουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τις δομές, τις υπηρεσίες, την εκπαίδευση και τη χρηματοδότηση, ενώ έχει αποσταλεί και το Προεδρικό Διάταγμα που καθορίζει τις προδιαγραφές ίδρυσης και λειτουργίας των δομών. Με απλά λόγια, η χώρα αποκτά για πρώτη φορά στρατηγική, κανόνες και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Δεν μιλάμε πλέον για μια θεωρητική συζήτηση αλλά για μια οργανωμένη μεταρρύθμιση που υλοποιείται.

Ερ: Ποιοι είναι οι βασικοί στόχοι για την ανακουφιστική φροντίδα στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια;

Απ: Δεν θέλουμε κανένας πολίτης να νιώθει αβοήθητος την κρίσιμη στιγμή. Στη θέση της απόγνωσης, στον ανθρώπινο πόνο, απαντάμε με το «μαζί» και με ένα οργανωμένο σχέδιο. Ο στόχος μας είναι η ανακουφιστική φροντίδα να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του Εθνικού Συστήματος Υγείας και να είναι διαθέσιμη σε κάθε πολίτη που τη χρειάζεται, ανεξάρτητα από τον τόπο κατοικίας ή την οικονομική του δυνατότητα. Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο υπηρεσιών που θα λειτουργεί σε πολλά επίπεδα: μέσα στα νοσοκομεία, στην κοινότητα και κυρίως στο σπίτι του ασθενούς, όταν αυτό είναι εφικτό. Η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι οι περισσότεροι ασθενείς επιθυμούν να παραμένουν στο οικείο περιβάλλον τους, κοντά στους ανθρώπους τους. Για αυτόν τον λόγο, ο βασικός μας προσανατολισμός είναι η ανάπτυξη ισχυρών υπηρεσιών κατ’ οίκον φροντίδας και κοινοτικής υποστήριξης.

Παράλληλα, η ανακουφιστική φροντίδα δεν αφορά μόνο τους ογκολογικούς ασθενείς. Αφορά ανθρώπους που ζουν με σοβαρές, χρόνιες ή απειλητικές για τη ζωή παθήσεις, παιδιά, ηλικιωμένους και τις οικογένειές τους. Θέλουμε ένα σύστημα που να μπορεί να ανταποκρίνεται στις ανάγκες όλων αυτών των ανθρώπων με επιστημονική επάρκεια και ανθρωπιά.

Ερ: Ποια είναι τα επόμενα βήματα που θα δουν στην πράξη οι πολίτες το αμέσως επόμενο διάστημα;

Απ: Βρισκόμαστε ήδη στη φάση της εφαρμογής. Προχωρούν οι απαραίτητες ρυθμίσεις για τη λειτουργία των δομών ανακουφιστικής φροντίδας, για τα κριτήρια εισαγωγής των ασθενών και για το μητρώο ασθενών. Παράλληλα, σχεδιάζεται η ανάπτυξη της πρώτης πραγματικής, αυτόνομης δημόσιας δομής ανακουφιστικής φροντίδας στην Αττική, η οποία θα ανακοινωθεί στο προσεχές διάστημα και θα λειτουργήσει σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα.

Επιπλέον, προβλέπεται η ανάπτυξη 25 κλινών στο Θεαγένειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και 4 παιδιατρικών κλινών στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Ένα ακόμη πολύ σημαντικό βήμα είναι η εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας. Έχουν ήδη εγκριθεί οι βασικές κατευθύνσεις για το πρόγραμμα επιμόρφωσης και προχωρούμε στη δημιουργία ενός πλαισίου πιστοποίησης και εξειδίκευσης. Για να πετύχει η μεταρρύθμιση χρειάζονται δομές, αλλά κυρίως άνθρωποι με γνώση και εξειδικευμένες δεξιότητες.

Ερ: Ποια είναι η θέση της ανακουφιστικής φροντίδας σε ένα σύγχρονο σύστημα υγείας;

Απ: Επίκεντρο των προσπαθειών μας είναι ένα: Ο άνθρωπος. Η υγεία δεν εξαντλείται στην αντιμετώπιση μιας νόσου. Υγεία είναι, πάνω από όλα, η πρόληψη, η ανακούφιση από τον πόνο, η ψυχολογική υποστήριξη, η παροχή βοήθειας από την πολιτεία σε μια δύσκολη στιγμή.

Ένα σύγχρονο Εθνικό Σύστημα Υγείας σημαίνει καθολική και ισότιμη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, αλλά και φροντίδα με αξιοπρέπεια. Σημαίνει να γνωρίζει κάθε ασθενής και κάθε οικογένεια ότι το κράτος βρίσκεται δίπλα τους όταν το έχουν περισσότερο ανάγκη. Η ανακουφιστική φροντίδα είναι ίσως η πιο ανθρώπινη έκφραση του ΕΣΥ που χτίζουμε. Ενός ΕΣΥ που δεν μετρά μόνο χρόνια ζωής, αλλά φροντίζει και για την ποιότητα αυτών των χρόνων. Ενός ΕΣΥ που αντιμετωπίζει όλους τους πολίτες με σεβασμό, ισότητα και αξιοπρέπεια. Γιατί τελικά η υγεία δεν είναι μόνο θεραπεία. Είναι και φροντίδα. Είναι μια πολιτική ενσυναίσθησης, ένα χρέος διασφάλισης της ατομικής αξιοπρέπειας, και η φροντίδα αυτή είναι δικαίωμα για όλους.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συνήγορος του Πολίτη: Αυξητική η τάση στις αναφορές – Υψηλό το επίπεδο συμμόρφωσης στις επισημάνσεις της Αρχής

Πωλήτρια σε εταιρεία εμπορίας ποτών κατήγγειλε στην Επιθεώρηση Εργασίας την πρόωρη λύση της σύμβασης εργασίας ορισμένου χρόνου, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της.

Μαθήτρια με διάγνωση από το Κέντρο Διεπιστημονικής Αξιολόγησης Συμβουλευτικής και Υποστήριξης (ΚΕΔΑΣΥ) με «Γενικές μαθησιακές δυσκολίες» στερήθηκε το μέτρο ειδικής εκπαιδευτικής υποστήριξης κατά τη διάρκεια των ενδοσχολικών και πανελλαδικών εξετάσεων.

Πολίτης ζήτησε να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση των ολοένα και συχνότερων πλημμυρικών φαινομένων σε περιοχή της Ικαρίας, που επιτείνονται λόγω αυθαίρετης κατασκευής στην εκβολή ρέματος.

Οι παραπάνω είναι κάποιες από τις αναφορές που δέχτηκε ο Συνήγορος του Πολίτη και δημοσιεύονται στο δελτίο του πρώτου τετραμήνου του 2026.

Στο δελτίο δίνεται ιδιαίτερη έμφαση σε υποθέσεις σχετιζόμενες με την ασφαλιστική διοίκηση, την καταπολέμηση διακρίσεων στην εργασία, την εφαρμογή της νομοθεσίας για την προστασία ευάλωτων ομάδων της κοινωνίας, την τήρηση των ρυθμίσεων για τη δόμηση, καθώς και την προστασία του περιβάλλοντος, φυσικού και οικιστικού. Διαπιστώνεται, όπως αναφέρεται στο δελτίο, «σταθερά αυξητική τάση στον αριθμό νέων αναφορών που έλαβε η Αρχή, σε συνέχεια της προηγούμενης χρονιάς, κατά την οποία οι υποβληθείσες αναφορές έσπασαν το συμβολικό φράγμα των 20.000, για πρώτη φορά από την ίδρυση του Συνηγόρου του Πολίτη». Στο δελτίο σημειώνεται, ότι το παραπάνω αποτελεί «ένδειξη των οξύτατων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν πολίτες, κάτοικοι της χώρας και νομικά πρόσωπα σε ένα ευρύ φάσμα κοινωνικών, επαγγελματικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων».

Τα πεδία με τις περισσότερες αναφορές που λαμβάνει ο Συνήγορος του Πολίτη

Οι θεματικές που σταθερά τα τελευταία, πολλά, χρόνια συγκεντρώνουν τις περισσότερες, συγκριτικά, αναφορές που υποδέχεται η Αρχή σχετίζονται «με τις υπηρεσίες κοινωνικής προστασίας και πρόνοιας, καθώς και με την ποιότητα του αστικού και φυσικού περιβάλλοντος, τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, την υποβάθμιση του δημόσιου χώρου, την κατάσταση των δημοσίων υποδομών και δικτύων, καθώς και την αυθαίρετη δόμηση και παράνομη κατάληψη κοινόχρηστων χώρων, αιγιαλού και παραλίας»  περιγράφει ο στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Συνήγορος του Πολίτη, Ανδρέας Ποττάκης. Από τη σύγκριση του αντίστοιχου διαστήματος του 2025 με το τρέχον έτος διαφαίνεται νέα, σημαντική αύξηση αναφορών στις θεματικές αυτές, και ενδεικτικά για ζητήματα της ΔΥΠΑ (γενικές καθυστερήσεις μετά τις αναδιαρθρώσεις που έκαναν και μηχανογραφικά προβλήματα, προπληρωμένη κάρτα, κοινωνικός τουρισμός, καθυστερήσεις επιδομάτων/ ενστάσεων), οικοδομικών εργασιών και αυθαιρέτων κατασκευών, δικτύων και οικόσιτων ζώων, προσθέτει.

Δυσκολίες στη λήψη των ποιοτικών υπηρεσιών που αναμένουν από τις δημόσιες υπηρεσίες οι πολίτες

Οι πολίτες αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη λήψη των ποιοτικών υπηρεσιών που αναμένουν από τις δημόσιες υπηρεσίες, γεγονός που επιδεινώνεται από τη συρρίκνωση και του διαθέσιμου εισοδήματός τους, καθώς και στην εξασφάλιση του επιθυμητού επιπέδου ποιότητας ζωής στην καθημερινότητά τους. Σε ό,τι αφορά την επαφή τους με τη δημόσια διοίκηση, κεντρική και αυτοδιοίκηση, εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προβλήματα «κακοδιοίκησης, καθυστερήσεων, διαδικαστικών στρεβλώσεων, σύνθετων διοικητικών διαδικασιών, ανεπαρκούς επικοινωνίας», επισημαίνει ο κ. Ποττάκης. Η ψηφιακή μετάβαση της διοίκησης βρίσκεται ακόμη σε στάδιο ανάπτυξης, εξηγεί, «κατά το οποίο προκύπτουν προβλήματα τόσο στην πρόσβαση των πολιτών στις ψηφιακές υπηρεσίες όσο και στην επανεξέταση σφαλμάτων και την επικοινωνία».

Συγκυριακά αλλά και παγιωμένα ζητήματα που προκύπτουν από τις αναφορές

Υπάρχουν ζητήματα που μπορούν να χαρακτηριστούν ως συγκυριακά και προκύπτουν από «συγκεκριμένες στρεβλώσεις στη διοικητική λειτουργία, μεταρρυθμίσεις σε τομείς διοικητικής δράσης, αλλαγές δομικές αλλά και διαδικαστικές, έκτακτες ανάγκες για αυξημένη παροχή υπηρεσιών», τονίζει ο κ. Ποττάκης. Υπάρχουν, όμως, και σταθερά, παγιωμένα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι διοικούμενοι, όπως προκύπτει από τη διαχρονική επισκόπηση των αναφορών που υποδέχεται ο Συνήγορος του Πολίτη και καταδεικνύουν «τον βαθμό ανταπόκρισης της διοίκησης στις προσδοκίες και απαιτήσεις των πολιτών, το επίπεδο της προστασίας και σεβασμού των δικαιωμάτων τους».

Υψηλό επίπεδο συμμόρφωσης στις επισημάνσεις της Αρχής

Το επίπεδο συμμόρφωσης στις επισημάνσεις της Αρχής είναι, γενικά, υψηλό, υπογραμμίζει ο κ. Ποττάκης. «Αποστολή του Συνηγόρου του Πολίτη είναι να συμβάλλει στη βελτίωση της απόδοσης της διοίκησης και στη θωράκιση των δικαιωμάτων των διοικούμενων, των συμπολιτών μας», περιγράφει ο κ. Ποττάκης. Όσο υψηλότερη είναι η συμμόρφωση προς τις επισημάνσεις της Αρχής, τόσο μειώνεται το διοικητικό κόστος και βάρος, συμπεριλαμβανομένου και του όγκου της δικαστηριακής ύλης, και αυξάνεται η εμπιστοσύνη των πολιτών στις διοικητικές δομές της κεντρικής και της αποκεντρωμένης διοίκησης, συμπληρώνει.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η ΕΚΤ πάτησε τη σκανδάλη αύξησης των επιτοκίων – Τι θα κρίνει τις επόμενες κινήσεις

Η πρώτη αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ από το 2023 κατά 25 μονάδες βάσης (0,25) είναι γεγονός και αναμφισβήτητα θα επηρεάσει τους δανειολήπτες. Τίποτε, όμως, αυτή την στιγμή δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο σχετικά με το πότε θα γίνουν και πόσες θα είναι οι επόμενες αυξήσεις επιτοκίων.

Όλα θα εξαρτηθούν όπως διαμήνυσε η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ από την διάρκεια και την ένταση του πολέμου στο Ιράν. Είναι τόσο υψηλή η αβεβαιότητα, για αυτό και οι αποφάσεις θα λαμβάνονται βήμα-βήμα, συνεδρίαση με συνεδρίαση, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Δύο βασικές εκδοχές βρίσκονται στο τραπέζι της ΕΚΤ, όπως περιγράφουν Ευρωπαίοι παράγοντες με εικόνα των όσων διαδραματίζονται στην Φρανκφούρτη, σχετικά με την πολιτική επιτοκίων.

Η πρώτη προβλέπει ότι ο πόλεμος θα διαρκέσει και δεν θα αποκατασταθεί σχετικά σύντομα η ομαλότητα της ναυσιπλοΐας στα στενά του Ορμούζ, εξού και τα διάφορα σενάρια που κατάρτισε η ΕΚΤ για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη (βλέπε συνημμένο πίνακα).

Στο ακραίο σενάριο, δηλαδή αυτό μιας παρατεταμένης διάρκειας των εχθροπραξιών μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, ο πληθωρισμός εκτοξεύεται στο 4% εφέτος και στο 5,3% το 2027 για να υποχωρήσει στο 3% το 2028.

Στο βασικό σενάριο, μιας πιο σύντομης διάρκειας του πολέμου, ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη αναμένεται να διαμορφωθεί στο 3% εφέτος, για να υποχωρήσει στο 2,3% το 2027 και στο 2% το 2028.

Με άλλα λόγια, η διάρκεια του πολέμου θα καθορίσει πως θα κινηθεί ο πληθωρισμός με τιμές που θα κινούνται μεταξύ βασικού και χειρότερου σεναρίου. Είναι προφανές ότι από τον παράγοντα αυτόν θα εξαρτηθεί ο ρυθμός και το ύψος των αυξήσεων στα επιτόκια τους επόμενους μήνες.

Με βάση αυτά τα σενάρια η ΕΚΤ, πιθανότατα, θα αυξήσει ξανά τα επιτόκια κατά ακόμη 25 μονάδες βάσης (0,25) τον Σεπτέμβριο ενώ και άλλες αυξήσεις μπορεί να ακολουθήσουν με επικρατέστερη μία προς το τέλος του έτους.

Το δεύτερο σενάριο αφορά την θετική εκδοχή μιας σχετικά σύντομης λήξης του πολέμου, η οποία, βεβαίως, δεν θα σβήσει μονομιάς την πληθωριστική δυναμική που έχει δημιουργήσει στην εφοδιαστική αλυσίδα το ενεργειακό σοκ από το κλείσιμο των στενών του Ορμούζ.

Για να επανέλθει η ομαλότητα σε όλη εφοδιαστική αλυσίδα και οι τιμές να επιστρέψουν στα προ κρίσης επίπεδα θα απαιτηθούν, σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις, αρκετοί μήνες. Για αυτό και η ΕΚΤ ενδέχεται να αυξήσει ξανά τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο δεδομένων των πληθωριστικών πιέσεων που ήδη έχουν αναπτυχθεί. Στην περίπτωση αυτή, ωστόσο, και εφόσον κριθεί ότι υποχωρεί ο κίνδυνος του πληθωρισμού, η ΕΚΤ , σύμφωνα με έγκυρες πηγές, δεν θα διστάσει να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων, ακόμη και νωρίτερα από το τέλος του έτους, παίρνοντας πίσω τις τωρινές αυξήσεις.

Μία φράση από την συνέντευξη της Κριστίν Λαγκάρντ αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για τις κινήσεις της ΕΚΤ: “ Δεν δεσμευόμαστε σε συγκεκριμένη πορεία επιτοκίων” είπε ο η Λαγκάρντ, φράση που ανοίγει παράθυρο ακόμη και για το ενδεχόμενο μειώσεων των επιτοκίων εφέτος (μετά τις αυξήσεις) αν ο πληθωρισμός αρχίζει να υποχωρεί προς τον στόχο του 2%. Και αυτό, γιατί ο άλλος μεγάλος κίνδυνος που ενισχύεται από τις εξελίξεις στο Ιράν αλλά συνδέεται ευρύτερα με τον πόλεμο δασμών και τις εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία, αφορά την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Το ακραίο σενάριο της ΕΚΤ δείχνει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης στην ευρωζώνη θα υποχωρήσει στο 0,5% εφέτος από 0,8% που προβλέπει το βασικό σενάριο. Για το 2027 θα κατρακυλήσει στο 0,4% από 1,2% που προβλέπει το βασικό σενάριο, για να αυξηθεί στο 1,6% το 2028 από 1,5% του βασικού σεναρίου. Έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι ακόμη και αν ο πληθωρισμός επιστρέψει στα επίπεδα του 2% που είναι και η βασική προτεραιότητα της ΕΚΤ, δεν θα πρέπει να αποκλείονται νέες μειώσεις αν διαγνωστεί κίνδυνος αποπληθωρισμού και ακόμη πιο ασθενικής ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας το επόμενο διάστημα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ψηφιακό άλμα e-ΕΦΚΑ για ταχύτερη απονομή συντάξεων και καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών

Η περαιτέρω επιτάχυνση της απονομής συντάξεων, η μείωση του χρόνου αναμονής και η συνολική αναβάθμιση της εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων, αποτελούν βασικές προτεραιότητες των πρωτοβουλιών που βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού του e-ΕΦΚΑ, σύμφωνα με αρμόδια στελέχη του φορέα.

Το νέο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (Ο.Π.Σ.) του e-ΕΦΚΑ και η ψηφιοποίηση του ιστορικού ασφάλισης συνιστούν τους κεντρικούς πυλώνες αυτής της μετάβασης, με στόχο την απλούστευση των διαδικασιών, τη βελτίωση της εξυπηρέτησης και τη διευκόλυνση της καθημερινότητας των πολιτών.

Τα έργα αυτά εντάσσονται σε μία ευρύτερη στρατηγική αναβάθμισης του φορέα, με έμφαση τόσο στον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών προς τους πολίτες όσο και στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του ανθρώπινου δυναμικού του e-ΕΦΚΑ, συμβάλλοντας παράλληλα στην ενδυνάμωση της εμπιστοσύνης προς τη δημόσια διοίκηση.

Όπως αναφέρθηκε πρόσφατα στην παρουσίαση των δύο ψηφιακών έργων, παρουσία της υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκης Κεραμέως, ο φορέας εισέρχεται σε μία νέα φάση λειτουργίας με ανθρωποκεντρικό προσανατολισμό, όπου ο ψηφιακός μετασχηματισμός δεν αντιμετωπίζεται ως τεχνολογική αναβάθμιση, αλλά ως βαθύτερη αλλαγή νοοτροπίας και λειτουργίας.

Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη του e-ΕΦΚΑ, τα δύο εμβληματικά έργα, σε συνδυασμό με τη συνεχή ανάπτυξη νέων ηλεκτρονικών υπηρεσιών, διαμορφώνουν έναν πιο απλό, πιο γρήγορο και πιο αξιόπιστο φορέα, στον οποίο η τεχνολογία λειτουργεί ως εργαλείο ενίσχυσης της διαφάνειας, της αποδοτικότητας και της προσβασιμότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Κεντρική θέση στον σχεδιασμό του e-ΕΦΚΑ κατέχει το νέο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (Ο.Π.Σ.), μέσω του οποίου ενοποιούνται όλα τα βασικά πληροφοριακά συστήματα του φορέα σε ένα ενιαίο και διαλειτουργικό ψηφιακό περιβάλλον.

Η νέα ψηφιακή αρχιτεκτονική επιτρέπει την ενιαία διαχείριση των εισφορών και του ασφαλιστικού χρόνου, την αυτοματοποίηση κρίσιμων διαδικασιών, ιδίως στον τομέα των συντάξεων, καθώς και την ενίσχυση της διαφάνειας και των μηχανισμών ελέγχου.

Παράλληλα, προσφέρει τη δυνατότητα ταχύτερης προσαρμογής σε αλλαγές, ενώ διασυνδέεται με κρίσιμους φορείς, όπως η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (Γ.Ε.ΜΗ.).

Σύμφωνα με τον e-ΕΦΚΑ, τα οφέλη του έργου είναι πολλαπλά.

Οι ασφαλισμένοι θα επωφεληθούν σημαντικά, καθώς τα αιτήματα και οι συναλλαγές τους με τον ασφαλιστικό φορέα θα διεκπεραιώνονται ταχύτερα και αποτελεσματικότερα.

Επίσης, θα μειωθεί η ανάγκη φυσικής τους παρουσίας στις υπηρεσίες, εξοικονομώντας χρόνο και περιορίζοντας τη γραφειοκρατία.

Μέσω της συγκέντρωσης και της ψηφιακής διαχείρισης των δεδομένων τους, οι πολίτες θα διαθέτουν μία ολοκληρωμένη και ενιαία εικόνα της ασφαλιστικής τους κατάστασης, των εισφορών τους και του συνολικού ασφαλιστικού τους ιστορικού. Επιπλέον, θα έχουν άμεση, εύκολη και ασφαλή πρόσβαση σε πληροφορίες, βεβαιώσεις και ηλεκτρονικές υπηρεσίες, αξιοποιώντας σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία, όπως dashboard και εφαρμογές για κινητές συσκευές, που θα επιτρέπουν την παρακολούθηση των ασφαλιστικών τους υποθέσεων σε πραγματικό χρόνο.

Για τους εργοδότες, το νέο Ο.Π.Σ. αναμένεται να ενισχύσει ουσιαστικά την ψηφιακή εξυπηρέτηση, μέσα από την αυτοματοποίηση των δηλώσεων και των υποβολών, μειώνοντας τον διοικητικό φόρτο και τον χρόνο διεκπεραίωσης των διαδικασιών.

Παράλληλα, εισάγεται μία ενιαία διεπαφή, η οποία αντικαθιστά τα υφιστάμενα πολλαπλά κανάλια επικοινωνίας με τον φορέα, προσφέροντας μεγαλύτερη απλότητα και λειτουργικότητα.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη μείωση των σφαλμάτων κατά την υποβολή στοιχείων, μέσω αυτοματοποιημένων διαδικασιών, ενώ το σύστημα υποστηρίζει την αυτόματη διασταύρωση και επαλήθευση των στοιχείων με άλλα συστήματα, με στόχο την ενίσχυση της ακρίβειας των δεδομένων και τη μείωση της ανάγκης για χειροκίνητους ελέγχους.

Για τον ίδιο τον e-ΕΦΚΑ, η υλοποίηση του νέου Ο.Π.Σ. οδηγεί σε ενοποίηση των επιμέρους πληροφοριακών συστημάτων και συγκέντρωση των δεδομένων σε μία ενιαία βάση.

Μέσα από αυτήν την αρχιτεκτονική, επιτυγχάνεται σημαντική επιτάχυνση στη διεκπεραίωση των αιτημάτων, με πιο αποτελεσματικές και αυτοματοποιημένες ροές εργασίας.

Παράλληλα, περιορίζονται αισθητά τα σφάλματα που προκύπτουν από τη χειροκίνητη διαχείριση, ενώ μειώνεται σταδιακά η εξάρτηση από το φυσικό και έντυπο αρχείο, συμβάλλοντας σε ένα πιο σύγχρονο και ψηφιοποιημένο περιβάλλον λειτουργίας.

Η συνολική εσωτερική λειτουργία του φορέα αναβαθμίζεται, με καλύτερο συντονισμό των διαδικασιών και μεγαλύτερη αποδοτικότητα.

Τέλος, το Ο.Π.Σ. προσφέρει τη δυνατότητα ταχύτερης προσαρμογής σε κανονιστικές αλλαγές, οι οποίες μπορούν να εφαρμόζονται άμεσα στην πράξη, με μειωμένο διοικητικό κόστος και αυξημένη επιχειρησιακή ευελιξία.

Όπως επισημαίνουν αρμόδια στελέχη του e-ΕΦΚΑ, η ολοκλήρωση του έργου αποτελεί ορόσημο για την ψηφιακή εμπειρία του πολίτη στην κοινωνική ασφάλιση.

Στο ίδιο πνεύμα κινείται και το δεύτερο έργο που αφορά την ψηφιοποίηση του ιστορικού ασφάλισης.

Το έργο περιλαμβάνει την ψηφιοποίηση 42.708.333 σελίδων ασφαλιστικής ιστορίας από τέως φορείς κύριας και επικουρικής ασφάλισης, με στόχο την επιτάχυνση της απονομής συντάξεων και τη δημιουργία ενός ενιαίου ψηφιακού αρχείου ασφαλιστικών δεδομένων.

Η υλοποίηση βασίζεται σε τεχνολογίες Intelligent Document Processing (IDP), οι οποίες επιτρέπουν την ψηφιοποίηση και τον εμπλουτισμό των εγγράφων με μεταδεδομένα, την αυτόματη εξαγωγή και επαλήθευση των στοιχείων, καθώς και την ενσωμάτωση ανθρώπινου ελέγχου, όπου απαιτείται, για τη διασφάλιση της ακρίβειας των δεδομένων.

Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνονται ταχύτερες διαδικασίες απονομής συντάξεων, περιορίζονται οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και διασφαλίζεται άμεση πρόσβαση στο πλήρες ασφαλιστικό ιστορικό.

Στελέχη του e-ΕΦΚΑ υπογραμμίζουν ότι οι πολίτες θα δουν στην πράξη ταχύτερη απονομή συντάξεων, σημαντική μείωση της γραφειοκρατίας, πλήρη εικόνα του ασφαλιστικού ιστορικού τους, καθώς και περιορισμό των καθυστερήσεων και των εκκρεμοτήτων.

Σε ό,τι αφορά τον e-ΕΦΚΑ, το έργο οδηγεί σε κατάργηση της εξάρτησης από τα φυσικά αρχεία και μετάβαση σε μία ενιαία ψηφιακή εικόνα της ασφαλιστικής πληροφορίας, επιταχύνοντας τις εσωτερικές διαδικασίες και ενισχύοντας τη λειτουργική αποδοτικότητα. Ταυτόχρονα, δημιουργείται η υποδομή για μελλοντική αξιοποίηση των δεδομένων μέσω τεχνολογιών ανάλυσης και Τεχνητής Νοημοσύνης (AI & analytics).

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι Αμερικανικές δυνάμεις ανακοινώνουν ότι κατέρριψαν ιρανικά drones, παρά την αισιοδοξία που εκφράζεται για την επίτευξη συμφωνίας

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι κατέρριψαν σήμερα αρκετά ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) που είχαν στόχο εμπορικά πλοία στο Στενό του Ορμούζ, παρά την αισιοδοξία που εκφράστηκε λίγες ώρες νωρίτερα από τις δύο πλευρές σε ό,τι αφορά μια ειρηνευτική συμφωνία.

«Το Ιράν εξαπέλυσε αρκετά επιθετικά drones με στόχο να πλήξουν εμπορικά πλοία που διέρχονταν από το Στενό του Ορμούζ», έγραψε στο Χ το μεικτό διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για τη Μέση Ανατολή (Centcom). «Οι αμερικανικές δυνάμεις τα κατέρριψαν όλα τις τελευταίες ώρες» και η διέλευση των πλοίων από τα Στενά του Ορμούζ «συνεχίζεται απρόσκοπτα», πρόσθεσε.

Το περιστατικό συνέβη ενώ η Τεχεράνη, το Πακιστάν που έχει ρόλο μεσολαβητή και η Ουάσινγκτον εξέφρασαν την αισιοδοξία τους για την πιθανότητα, ύστερα από εβδομάδες κοπιαστικών διαπραγματεύσεων και ελπίδων που διαψεύσθηκαν, να επιτευχθεί συμφωνία που θα βάλει τέλος στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή.

 Οι εκδοχές ενός πιθανού συμβιβασμού που παρουσιάστηκαν από τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης και της Ουάσινγκτον παρουσιάζουν σημαντικές διαφορές.

«Μόλις τα τελικά στάδια των διαπραγματεύσεών μας ολοκληρωθούν, η συμφωνία αυτή θα υπογραφεί και θα ανακοινωθεί», δήλωσε ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας Αμπάς Αραγτσί στην κρατική τηλεόραση. «Αυτό θα μπορούσε να συμβεί μέσα τις επόμενες ημέρες. Είμαι αισιόδοξος», πρόσθεσε.

Ο Αραγτσί δήλωσε ότι το σχέδιο της συμφωνίας προβλέπει την άρση του αμερικανικού αποκλεισμού των ιρανικών λιμανιών και μια νέα μορφή διαχείρισης του Στενού του Ορμούζ. Αλλά κατηγόρησε το Ισραήλ ότι ψάχνει «προσχήματα» για να «εκτροχιάσει» μια πιθανή συμφωνία με την Ουάσινγκτον.

Ανάλογη αισιοδοξία εξέφρασε ο πρωθυπουργός του Πακιστάν, ο βασικός μεσολαβητής στη σύγκρουση. «Η ειρήνη ουδέποτε ήταν τόσο κοντά όσο είναι σήμερα», δήλωσε ο Σεχμπάζ Σαρίφ.

Και στην Ουάσινγκτον, υψηλόβαθμος αξιωματούχος εκτίμησε σε «80 με 85%» την πιθανότητα μιας συμφωνίας-πλαισίου που θα ανοίξει μια περίοδο 60 ημερών με τεχνικού χαρακτήρα συζητήσεις, αλλά «όχι 100%». «(Οι δύο πλευρές) δεν έχουν διασχίσει ακόμα τη γραμμή τερματισμού», δήλωσε, θέλοντας να διατηρήσει την ανωνυμία του.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πανελλαδικές Εξετάσεις 2026 – Συνέχεια για τους υποψήφιους των ΕΠΑΛ

Συνεχίζουν σήμερα, Σάββατο, τις Πανελλαδικές Εξετάσεις οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ, εξεταζόμενοι σε μαθήματα ειδικότητας.

Πιο συγκεκριμένα, τα μαθήματα στα οποία θα εξεταστούν σήμερα είναι: Τεχνολογία Υλικών, Οικοδομική, Μηχανές Εσωτερικής Καύσης ΙΙ (ΜΕΚ ΙΙ) και Ψηφιακά Συστήματα.

Υπενθυμίζεται, ότι οι εξετάσεις αρχίζουν στις 8:30 και οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν προσέλθει στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 8:00.

Οι εξετάσεις των υποψηφίων των ΕΠΑΛ στα μαθήματα ειδικότητας θα ολοκληρωθούν τη Δευτέρα 15 Ιουνίου 2026.