Η πλειοψηφία των Αμερικανών υπέρ των απελάσεων, αλλά κατά των τακτικών Τραμπ (δημοσκόπηση Reuters/Ipsos)

Οι περισσότεροι Αμερικανοί συμμερίζονται την άποψη του Ντόναλντ Τραμπ ότι οι μετανάστες που ζουν παράνομα στις ΗΠΑ πρέπει να απελαθούν, αλλά διαφωνούν με τις σκληρές τακτικές που εφαρμόζει  στέλνοντας μασκοφόρους πράκτορες με στολές και εξοπλισμό μάχης στις γειτονιές της αμερικανικής επικράτειας για να συγκρουσθούν με αμερικανούς πολίτες, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση Reuters/Ipsos, και αυτή η διαφωνία  μπορεί να κοστίσει στον ίδιο και στο κόμμα του στις ενδιάμεσες εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

Το 61% των ερωτηθέντων στην εξαήμερη έρευνα που ολοκληρώθηκε την Δευτέρα – ανάμεσά τους 92% Ρεπουμπλικανοί και 35% Δημοκρατικοί  – δηλώνουν ότι «υποστηρίζουν την απέλαση μεταναστών χωρίς έγγραφα». Οι θέσεις του Τραμπ για το θέμα τον βοήθησαν να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές, αφού κατηγόρησε τους πολιτικούς των Δημοκρατικών ότι είναι υπέρ των «ανοικτών συνόρων». Το 63% των Δημοκρατικών και μόλις το 7% των Ρεπουμπλικανών δηλώνουν ότι δεν υποστηρίζουν την απέλαση των παράτυπων μεταναστών.

Κατά την ομιλία του για την Κατάσταση της Ενωσης, ο Τραμπ προσπάθησε να ανακτήσει το αφήγημα περί μετανάστευσης που κερδίζει εκλογές μετά από το κύμα βίας που προκάλεσε η ανάπτυξη των παραστρατιωτικών ομάδων της ICE που συνοδεύθηκε από συγκρούσεις με πολίτες, χωρισμούς οικογενειών, σύλληψη και κράτηση παιδιών και φόνους αμερικανών πολιτών. Ο Τραμπ είπε ενώπιον του Κονγκρέσου ότι στόχος τώρα είναι οι εγκληματίες: «Παίρνουν πόδι γρήγορα από δω».

Το ICE το παρατράβηξε

Το 60% των Αμερικανών – ανάμεσά τους, το ένα πέμπτο των Ρεπουμπλικανών και 1 στους 10 Δημοκρατικοί – θεωρούν ότι οι πράκτορες των υπηρεσιών για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης το παρατράβηξαν, σύμφωνα με την δημοσκόπηση.

Ανάμεσα σε αυτούς που δεν ανήκουν σε κανένα από τα δύο κόμματα, το 65% θεωρούν ότι οι αρχές το παρατράβηξαν. Αυτοί οι ανεξάρτητοι ψηφοφόροι μπορεί να αποβούν κρίσιμης σημασίας για την έκβαση των ενδιάμεσων εκλογών της 3ης Νοεμβρίου, όταν οι Ρεπουμπλικανοί θα επιδιώξουν να διατηρήσουν τις ισχνές τους πλειοψηφίες στην Γερουσία και την Βουλή των Αντιπροσώπων.

Η αποδοκιμασία των τακτικών του Τραμπ είναι ιδιαίτερα υψηλή μεταξύ των ισπανόφωνων και των μαύρων Αμερικανών, δύο κοινότητες του εκλογικού σώματος προς τις οποίες απέκτησε πρόσβαση ο Τραμπ το 2024 . Το 74% των μαύρων και το 72% των ισπανόφωνων δηλώνουν ότι δεν τους αρέσει ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση Τραμπ χειρίζεται τις απελάσεις. Το αντίστοιχο ποσοστό στο μερίδιο των λευκών ψηφοφόρων είναι 51%.

Από τον Φεβρουάριο 2025, η αποδοχή του Τραμπ μεταξύ των ισπανόφωνων Αμερικανών μειώθηκε κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες στο 29% στην τελευταία δημοσκόπηση. Μεταξύ των μαύρων Αμερικανών μειώθηκε κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες στο 14%. Μεταξύ των λευκών Αμερικανών μειώθηκε κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες στο 49%.

Σημαντικές εσωτερικές διαφωνίες έχουν προκύψει στα δύο πολιτικά κόμματα των ΗΠΑ σχετικά με τις μεθόδους καταπολέμησης της παράνομης μετανάστευσης. Μεταξύ των Ρεπουμπλικανών που υποστηρίζουν τις απελάσεις, το 23% εκφράζουν δυσαρέσκεια σχετικά με τις τακτικές των πρακτόρων των υπηρεσιών για την μετανάστευση.

Οι Δημοκρατικοί, πέραν του ότι είναι διχασμένοι σχετικά με το αν οι μετανάστες χωρίς άδεια διαμονής πρέπει να απελαύνονται ή όχι, διαφωνούν και ως προς την διάλυση ή μη του ICE.

Το 63% των Δημοκρατικών δηλώνουν ότι το ICE πρέπει να καταργηθεί , ενώ το 30% διαφωνούν.  Το ποσοστό εκείνων που τάσσονται υπέρ της κατάργησης έχει αυξηθεί σε σχέση με δημοσκόπηση Reuters/Ipsos του 2018, όταν το 44% των Δημοκρατικών υποστήριζε την ιδέα. Στην τελευταία δημοσκόπηση, μόνο το ένα τρίτο των ανεξάρτητων υποστηρίζουν την διάλυση του ICE, ποσοστό αμετάβλητο σε σχέση με το 2018.

Ελάχιστοι υποψήφιοι των Δημοκρατικών αυτόν τον χρόνο έχουν ταχθεί υπέρ της διάλυσης της ICE, ενώ κεντρώες οργανώσεις όπως η Third Way προειδοποιούν ότι η υιοθέτηση αυτής της θέσης μπορεί να ζημιώσει τους Δημοκρατικούς στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Θεσσαλονίκη: Υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας θα είναι στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2028 ο βουλευτής της Ν.Δ και πρώην υπουργός Θεόδωρος Καράογλου

Την απόφασή του να κατέβει υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2028 θα ανακοινώσει επισήμως ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υπουργός, Θεόδωρος Καράογλου, στην πολιτική εκδήλωση που οργανώνει το Σάββατο 7 Μαρτίου, στις 6 το απόγευμα, στην αίθουσα του ξενοδοχείου Porto Palace.

Η απόφασή του είναι αδιαπραγμάτευτη, δήλωσε ο ίδιος, σε συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους, και το αν θα είναι εκ νέου υποψήφιος βουλευτής στις επόμενες εκλογές θα το αποφασίσει μετά τη συνάντηση που θα έχει την προσεχή Δευτέρα 2 Μαρτίου με τον πρωθυπουργό και πρόεδρο της Ν.Δ Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο κ. Καράογλου είπε ότι έχει συνομιλήσει γι αυτή την απόφασή του και με τους πρώην πρωθυπουργούς Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά. Επισήμανε ότι δεν διεκδικεί χρίσμα από τη Νέα Δημοκρατία, διότι, όπως τόνισε, “το χρίσμα το δίνει η κοινωνία και αυτό το χρίσμα διεκδικώ”. Ωστόσο τον ενδιαφέρει η στήριξη από δημοκρατικά κόμματα.

Παράλληλα σημείωσε ότι έχει προχωρήσει ήδη στις απαραίτητες κινήσεις για τη συγκρότηση ψηφοδελτίου, για το οποίο είπε ότι θα είναι διευρυμένο και θα περιλαμβάνει πρόσωπα και από άλλους πολιτικούς χώρους, αριστερά και δεξιά της Νέας Δημοκρατίας.

“Ο έρωτάς μου για την Αυτοδιοίκηση παραμένει ζωντανός και αποφάσισα να επιστρέψω σε αυτή”, εξήγησε ο κ. Καράογλου θυμίζοντας ότι έχει κάνει πρόεδρος της Κοινότητας Ζαγκλιβερίου και νομαρχιακός σύμβουλος Θεσσαλονίκης, συμπληρώνει 22 συνεχόμενα χρόνια βουλευτής και δύο φορές υπήρξε υπουργός Μακεδονίας και Θράκης. “Την εμπειρία που έχω αποκτήσει θέλω να την αξιοποιήσω για να δοθούν λύσεις σε τοπικά προβλήματα γιατί αυτό είναι που με ενδιαφέρει περισσότερο”, τόνισε ο κ. Καράογλου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/Νίκος Ρούμπος

Στρατός και νέοι: ώρα για ρεαλισμό – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Λίγοι άνδρες μπορούν ν’ αρνηθούν την αλήθεια, ότι η στρατιωτική θητεία αποτελεί κορυφαίο γεγονός της ζωής τους. Ένα πέρασμα, σχεδόν τελετουργικό, από την αθωότητα στη συνειδητοποίηση. Υψηλότερο σε ιεράρχηση ακόμη και από τις πιο σπουδαίες προσωπικές τους στιγμές. Η θητεία αποτελεί καταλυτική εμπειρία, με χιλιάδες στιγμές που γίνονται αναμνήσεις και βιώματα.

Νίκος Σακελλαρόπουλος
Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Προσωπικά δεν θα ξεχάσω τις παράνοιες του Στρατού και το μότο… «εκεί που σταματά η λογική αρχίζει η λογική»!! Μια φράση που συμπύκνωνε ολόκληρη τη φιλοσοφία του παραλόγου. Δεν θα ξεχάσω κοτζάμ Στρατηγό που έκοψε την έξοδο από υποψήφιο Δόκιμο στην Κρήτη, επειδή σε γενομένη επιθεώρηση… «σκόνη αιωρείτο εντός της κάνης του όπλου, με πρόθεση να επικαθίσει επί αυτής»!!! Η υπερβολή ανακηρυγμένη σε κανόνα και η γελοιότητα σε εξουσία. Και τόσα άλλα…
Όπως τις «μαύρες» στιγμές στις σκοπιές, στην αποψίλωση, στις «Καλλιόπες»… Όπως τις τρύπες χαμηλά στη μάντρα του στρατοπέδου και το έρπειν για την κοπάνα… Όπως τις ευκαιρίες να γνωρίσει κάποιος ανθρώπους που, υπό άλλες συνθήκες, δεν θα γνώριζε και δεν θα συναναστρεφόταν. Και μερικές φιλίες που εκκολάφτηκαν στις τάξεις του στρατεύματος.

Για να είμαστε απολύτως ειλικρινείς, η θητεία ήταν πάντα ένα ανάχωμα στην προσωπική και επαγγελματική ανέλκυση κάθε αγοριού. Ένα υποχρεωτικό «πάτημα παύσης» στη ζωή. Εκεί που συνήθως τέλειωνε τις σπουδές του, έρχονταν –αναλόγως των εποχών– ένα, δύο, δυόμιση χρόνια που ίσως και να ήταν χαμένα. Κι η θητεία ήταν μια διαρκής αγωνία αν ο πατέρας μίλησε με τον βουλευτή για τη ρημάδα τη μετάθεση. Βλέπετε, ήταν κι αυτό μέσα στις… αρμοδιότητες του βουλευτή…  Η «επιχείρηση μετάθεση» και το ποιος έχει το μεγαλύτερο βύσμα ήταν απολύτως διαβρωτική διαδικασία. Ντροπιαστική! Ένα σχολείο ανισότητας πριν ακόμη ξεκινήσει η πραγματική ζωή.

Μια άλλη αλήθεια είναι ότι όσο απομακρυνόμαστε από τη μεταπολίτευση, τα πράγματα άλλαζαν προς το καλύτερο. Κι η επήρεια του βουλευτή μειωνόταν, αφού θεσπίστηκαν κανόνες με τους οποίους ήταν υποχρεωτική η θητεία στην παραμεθόριο για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, πριν τη μετάθεση στο οικείο αστικό κέντρο. Για να χαρεί κι η αγωνιούσα μάνα που θεωρούσε ότι ο κανακάρης της έχει πάει… πόλεμο…

Τα σκέφτομαι όλα αυτά με αφορμή τις πολύ σημαντικές αλλαγές που θέσπισε η κυβέρνηση στη στρατιωτική θητεία. Αλλαγές που δεν είναι απλώς διοικητικές, αλλά βαθιά κοινωνικές. Θεωρώ πολύ σημαντικό γεγονός ότι στο εξής προβλέπεται θητεία μόνο στον Στρατό Ξηράς, διάρκειας 12 μηνών, με εξαίρεση όσους παρουσιαστούν αμέσως μετά το Λύκειο, οι οποίοι θα υπηρετούν 9 μήνες. Η δε κατάργηση της θητείας στην Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό δημιουργεί κενά, τα οποία θα καλύπτονται μέσω μετατάξεων από τον Στρατό, με οπλίτες που θα κατέχουν συγκεκριμένα επαγγελματικά χαρακτηριστικά.

Όμως, πρέπει να δούμε και κάτι ακόμη. Η εκπαίδευση, είτε διαρκεί 9 είτε 12 μήνες, είναι ήδη μεγάλη. Και σε μια περίοδο που απαιτείται εντατικοποίηση της καθημερινότητας για τους νέους ανθρώπους, οι 9 ή 12 μήνες μπορεί ν’ αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα στην εξέλιξή τους. Έναν ακόμη χρόνο που αφαιρείται από όνειρα, σχέδια και προοπτικές.

Ίσως ένας χρόνος εκπαίδευσης 4-6 μηνών να αποτελεί ρεαλιστικό στόχο. Ένα μέτρο ανάμεσα στην ανάγκη της άμυνας και στο δικαίωμα της προόδου. Κι αυτό πρέπει να μελετηθεί. Να δούμε αν γίνεται. Να δούμε τι κερδίζει η χώρα και τι η πλειάδα μορφωμένων νέων που «παράγει» η Ελλάδα.

Ο στρατός δεν είναι απλώς θητεία. είναι καθρέφτης της κοινωνίας. Όσο πιο δίκαιος, σύγχρονος και λειτουργικός γίνεται, τόσο λιγότερο πληγώνει εκείνους που καλείται να υπηρετήσουν. Η πρόκληση δεν είναι να μικρύνει μόνο ο χρόνος, αλλά να μεγαλώσει το νόημα. Γιατί, κανένας νέος δεν φοβάται την προσφορά — φοβάται την σπατάλη της ζωής του.

Ντολμάδες Κρητικοί – Από τους νοστιμότερους!

Ντολμάδες Κρητικοί

Αυθεντική συνταγή κρητικών ντολμάδων που τη νοστιμάδα τους θα ανακαλείτε στη μνήμη σας.

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Η γιαγιά του Ντουνιά, μαστόρισσα στη κουζίνα είχε τη συνταγή της μυστικό επτασφράγιστο και την έδωσε μαζί με άλλες στον αγαπημένο της εγγονό. Ο Ντουνιάς, έχει από τις πιο αυθεντικές ταβέρνες, καπηλειά της Κρήτης. Οπαδός του Slow Food και των εκλεκτών πρώτων υλών. Πρέπει να ξέρεις με μαστοριά να γητεύεις τη φωτιά για να γίνει το φαγητό σου μελωμένο. Η κουζίνα δεν θέλει βιασύνες, μου είπε… Μαγειρεύεις για να ευχαριστήσεις τους ανθρώπους σου και να πλημμυρίσει ευωδιές το σπίτι σου. ΄Ετσι θα σ΄αγαπήσουν όλοι…

Στην Κρήτη συνηθίζεται να «τυλίγουν» τους ντολμάδες ανάλογα με την εποχή σε διάφορα φρέσκα φύλλα όπως σπανάκι, λάπαθα, αμπελόφυλλα, μαρούλι και ότι άλλο « η φύση προσφέρει…..». Αφού ξέρετε το μυστικό της γέμισης ντολμάδες μπορείτε να τυλίξετε με όλα τα φύλλα του μποστανιού..

Ντολμάδες Κρητικοί 2

Ντολμάδες Κρητικοί

Από τον Μιχάλη Τριλυράκη, ταβέρνα Ντουνιά Δρακώνα, Χανίων

Υλικά για 4 άτομα

1 μέτριο αφράτο λάχανο ή ζεματισμένα αμπελόφυλλα

3 κρεμμύδια τριμμένα

2 -3 κρεμμυδάκια χλωρά ψιλοκομμένα

2-3 ντομάτα ώριμη ψιλοκομμένη

1σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη

2 κ. σ. άνηθο ψιλοκομμένο

2 κ. σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο

2 κ. σ.  μάραθο

1 1/2 φλιτζάνι ρύζι καρολίνα

2 ποτήρια κρασιού ελαιόλαδο

Αλάτι θαλασσινό

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Κύμινο

Για τη σάλτσα

Χυμό από ένα φρέσκο λεμόνι

 2 κ.σ. κορν φλάουρ

Ντολμάδες Κρητικοί 1Τρόπος Παρασκευής

Πλένουμε καλά το λάχανο.

Κόβουμε το κοτσάνι τους  κυκλικά  και το αφαιρούμε.

Βάζουμε το λάχανο, σε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό που «κοχλάζει».

Προσέχουμε ώστε το κομμένο μέρος του λάχανου να είναι προς τα κάτω ώστε να μαλακώσουν ευκολότερα τα φύλλα του.

Ντολμάδες Κρητικοί 3Σε 15 λεπτά βράζουμε το λάχανο στο σουρωτήρι και ξεχωρίζουμε τα φύλλα. Κόβουμε το σκληρό μέρος του φύλλο και τα χωρίζουμε σε κομμάτια.

Τα μικρά φύλλα τα χρησιμοποιούμε ολόκληρα.

Στον πάτο της γάστρας, στρώνουμε τα σκληρά μέρη από τα λαχανόφυλλα για να μην κολλήσουν οι ντολμάδες μας.

Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το ένα ποτηράκι ελαιόλαδο, που θα το χρησιμοποιήσουμε αργότερα.

 Ανακατεύουμε ελαφρά ώστε να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά της γέμισης

Βάζουμε μια μεγάλη κουταλιά από την γέμιση στο κέντρο του φύλλου και πιέζοντας ελαφρά τυλίγουμε τους ντολμάδες.

Στον πάτο της κατσαρόλας ή της πήλινης γάστρας στρώνουμε φύλλα λάχανου που περίσσεψαν.

Στρώνουμε τους ντολμάδες σε δυο τρείς σειρές στην γάστρα.

Σκεπάζουμε τους ντολμάδες με ένα βαρύ πιάτο, για να μην ανοίξουν στο ψήσιμο.

Τους περιχύνουμε με 1 ποτηράκι κρασιού ελαιόλαδο και καυτό νερό μέχρι να «σκεπαστούν».

 Τους σιγοψήνουμε  σκεπασμένους για 45 περίπου λεπτά προσέχοντας ώστε να έχουν πάντα σάλτσα ανακινώντας την γάστρα κατά διαστήματα.

Σε ένα μπολ διαλύουμε  το κορν φλαουρ στον χυμό λεμονιού και συμπληρώνουμε και λίγο δροσερό νερό.

Προσθέτουμε το μίγμα μας στην γάστρα με τους ντολμάδες και ανακινούμε καλά ώστε να περιχυθούν όλοι οι ντολμάδες.

Αφήνουμε να πάρει μια – δυο βράσεις και να πήξει ελαφρά η σάλτσα λεμονιού.

Σερβίρουμε ζεστά σε πιατέλα και περιχύνουμε με την σάλτσα.

Δίπλα στους ντολμάδες σερβίρουμε γιαούρτι ή ελαφριά σάλτσα γιαουρτιού με δυόσμο…

Ντολμάδες Κρητικοί3

Μικρά μυστικά

Στη γάστρα μπορούμε να βάλουμε διάφορα ντολμαδάκια με αμπελόφυλλα, με λάχανο, με σπανάκι και έτσι η γεύση θα είναι ακόμα καλύτερη.

Καιρός: Ο καιρός στην Ελλάδα για σήμερα Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2026

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27-02-2026

ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Στην Πελοπόννησο και το νότιο Ιόνιο νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες με λίγες τοπικές βροχές. Στην Εύβοια και τα ανατολικά τμήματα της Θεσσαλίας πρόσκαιρα αυξημένες νεφώσεις με πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών μέχρι αργά το μεσημέρι.
Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος καιρός με λίγες νεφώσεις κατά τόπους και κατά διαστήματα αυξημένες στην κεντρική Μακεδονία, τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά, τις δυτικές Κυκλάδες και την Κρήτη.
Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη στα δυτικά και τα βόρεια ηπειρωτικά τις βραδινές ώρες.
Οι άνεμοι στα δυτικά θα πνέουν ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 5, τοπικά στα νότια έως 6 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. Στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα φτάσει στα βορειοανατολικά τους 10 με 12 βαθμούς, στις υπόλοιπες περιοχές τους 13 με 15 και τοπικά στα δυτικά ηπειρωτικά, τα νησιά του Ιονίου, τη νότια Κρήτη και τα Δωδεκάνησα τους 16 με 17 βαθμούς Κελσίου. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές ώρες.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Στη δυτική Μακεδονία και τη Θράκη γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες.
Άνεμοι: Ανατολικών διευθύνσεων 4 και στο Θρακικό πέλαγος τη νύχτα τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 01 έως 13 με 14 βαθμούς Κελσίου. Στη Θράκη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις κατά τόπους και κατά διαστήματα αυξημένες.
Άνεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 03 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Στη δυτική Πελοπόννησο και το νότιο Ιόνιο νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες με λίγες τοπικές βροχές. Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις.
Άνεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 5, τοπικά στα νότια έως 6 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 16 με 17 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου η ελάχιστη θα είναι 5 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Στην ανατολική Πελοπόννησο λίγες νεφώσεις οι οποίες από το μεσημέρι θα αυξηθούν και θα σημειωθούν λίγες τοπικές βροχές. Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος καιρός με λίγες νεφώσεις κατά τόπους και κατά διαστήματα αυξημένες με πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών στην Εύβοια και τα ανατολικά τμήματα της Θεσσαλίας μέχρι αργά το μεσημέρι.
Άνεμοι: Στα ανατολικά τμήματα της Θεσσαλίας μεταβλητοί ασθενείς και από το μεσημέρι νοτιοανατολικοί 4 μποφόρ. Στις υπόλοιπες περιοχές βορειοανατολικοί 4, τοπικά στα ανατολικά και τα νότια 5, πρόσκαιρα 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 03 έως 15 με 16 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες νεφώσεις κατά τόπους και κατά διαστήματα αυξημένες στις δυτικές Κυκλάδες και την Κρήτη.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6, τοπικά στις ανατολικές Κυκλάδες και τη νότια Κρήτη 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 15 και τοπικά στη νότια Κρήτη έως 16 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 16 με 17 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις κατά τόπους και κατά διαστήματα αυξημένες και από το απόγευμα γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 και στα ανατολικά μέχρι το μεσημέρι έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 14 με 15 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 28-02-2026
Λίγες νεφώσεις κατά τόπους και κατά διαστήματα αυξημένες στα νησιά του Ιονίου, τα ηπειρωτικά (πλην της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης), την Εύβοια, τις Κυκλάδες και την Κρήτη με ασθενείς τοπικές βροχές, κυρίως στα νοτιοδυτικά.
Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.
Οι άνεμοι στα δυτικά και τα βόρεια θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 4 και τοπικά έως 5 μποφόρ. Στην υπόλοιπη χώρα θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στο Αιγαίο 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα φτάσει στα βόρεια τους 11 με 13 βαθμούς, στην υπόλοιπη χώρα τους 14 με 16 και τοπικά στα δυτικά και τη νότια Κρήτη τους 17 βαθμούς Κελσίου.
Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές ώρες.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σαν σήμερα 27 Φεβρουαρίου – Σημαντικά γεγονότα

Τα σημαντικότερα γεγονότα της σημερινής ημέρας

280…..Γεννιέται ο Μέγας Κωνσταντίνος, ο οποίος μετέφερε την πρωτεύουσα του ρωμαϊκού κράτους στην Κωνσταντινούπολη, την οποία είχε ιδρύσει ο ίδιος. Ο Μέγας Κωνσταντίνος νομιμοποίησε τη χριστιανική θρησκεία.

380…. Ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Μέγας Θεοδόσιος, με έδικτό του (διάταγμα) αναγνωρίζει τον χριστιανισμό ως επίσημη θρησκεία του ρωμαϊκού κράτους.

1700….ανακαλύπτεται το νησί της Νέας Βρετανίας, το μεγαλύτερο νησί στο αρχιπέλαγος του Bismarck στη Νέα Γουινέα.

1869…. Εγκαινιάζεται ο ατμοκίνητος αστικός σιδηρόδρομος Αθήνας – Πειραιά, υπό την επωνυμία ΣΑΠ Α.Ε., μετέπειτα ΗΣΑΠ. Επιβάτες στο πρώτο δρομολόγιο είναι η βασίλισσα Όλγα, ο πρωθυπουργός Αλέξανδρος Ζαΐμης, υπουργοί, στρατιωτικοί, διπλωμάτες και άλλοι επίσημοι.

1897….η Βρετανία αναγνωρίζει την εξουσία των ΗΠΑ στο δυτικό ημισφαίριο, καθώς αποδέχεται την επιδιαιτησία τους στη διαμάχη με τη Βενεζουέλα.

1900…. Στη Γερμανία, 18 νεαροί ιδρύουν στο εστιατόριο «Γκιζέλα» του Μονάχου την ποδοσφαιρική ομάδα Μπάγερν.

1900 …. Την ίδια μέρα στη Μεγάλη Βρετανία, ιδρύεται το Εργατικό Κόμμα, από τα εργατικά συνδικάτα και αριστερούς πολιτικούς φορείς.

1920….μετά την υπογραφή συμφωνίας ανακωχής μεταξύ Γαλλίας και Τουρκίας, επιβεβαιώνεται το ουσιαστικό ναυάγιο της Διάσκεψης του Λονδίνου, εφόσον δεν έγιναν δεκτές οι ελληνικές προτάσεις.

1922…. Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ επικυρώνει ομόφωνα την παραχώρηση του δικαιώματος ψήφου στις γυναίκες.

 1929….καταρρέει στην Αθήνα το εστιατόριο “Πανελλήνιον”, με αποτέλεσμα να υπάρξουν πολλοί νεκροί και τραυματίες.

1933…. Εμπρησμός στο Ράιχσταγκ. Η φωτιά στη γερμανική Βουλή, λίγες μέρες πριν από τις γερμανικές εκλογές, “φορτώθηκε” από τους Ναζί στους κομμουνιστές, και ο Χίτλερ βρήκε την ευκαιρία να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, να αναστείλει τα πολιτικά δικαιώματα, να κλείσει τον αντιπολιτευτικό Τύπο και να θέσει εκτός νόμου τα πολιτικά κόμματα. Η προβοκάτσια των πρακτόρων των Ναζί αποκαλύφθηκε στη δίκη, ενώ ένας διανοητικά καθυστερημένος Ολλανδός εκτελέστηκε ως αυτουργός. Ήταν όμως πλέον αργά, αφού ο Χίτλερ είχε ήδη εκλεγεί καγκελάριος.

1941….. το Καστελόριζο καταλαμβάνεται από αγγλικά αγήματα, γεγονός, που θεωρείται ως προοίμιο απαλλαγής της Δωδεκανήσου από τον ιταλικό ζυγό.

1949…. στις Βρυξέλλες, οι κομμουνιστές δημιουργούν οχλαγωγία και διακόπτουν την αγόρευση του Ουίνστον Τσόρτσιλ, όταν μιλά υπέρ της ενωμένης Ευρώπης.

1959…. Θεμελιώνεται στην Αθήνα από τον τότε πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή το ξενοδοχείο «Χίλτον».

1964…. η ιταλική Κυβέρνηση ανακοινώνει ότι, θα δεχτεί προτάσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα σωθεί ο Πύργος της Πίζας από την κατάρρευση.

1974….βγαίνει για πρώτη φορά στην κυκλοφορία το περιοδικό People.

1990…. η εταιρεία πετρελαιοειδών Exxon Mobil Corporation (διεθνής ονομασία Esso) βαρύνεται με πέντε ποινικές κατηγορίες για την τεράστια οικολογική καταστροφή, που προκάλεσε το δεξαμενόπλοιο της Exxon Valdez το 1989 στην Αλάσκα.

 1994….στην Αυστραλία, πραγματοποιείται μεγάλο συλλαλητήριο της ομογένειας για το Σκοπιανό.

1997….ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Καραμανλής ανακοινώνει και επισήμως την πρόθεσή του να διεκδικήσει την ηγεσία της ΝΔ.

2010…. Φονικός σεισμός μεγέθους 8,8 Ρίχτερ “χτυπάει” τη νότια Χιλή, με επίκεντρο την Κονσεπσιόν. Δημιουργείται γιγαντιαίο τσουνάμι. Περίπου 800 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ οι ζημιές που προκάλεσε ανήλθαν σε 30 δισεκατομμύρια δολάρια (22 δισεκατομμύρια ευρώ).

Γεννήσεις

274…. γεννήθηκε ο Μέγας Κωνσταντίνος, πρώτος αυτοκράτορας του Βυζαντίου,

1861…. γεννιέται ο Ρούντολφ Στάινερ, Αυστριακός φιλόσοφος, μελετητής, θεατρικός συγγραφέας και εκπαιδευτικός.

1899….γεννιέται ο Καναδός γιατρός Τσαρλς Μπεστ, ο οποίος αντελήφθη πρώτος τη σημασία της ινσουλίνης στη θεραπεία του διαβήτη.

1902….γεννιέται ο Αμερικανός νομπελίστας συγγραφέας Τζον Στάινμπεκ. Από τα πιο γνωστά βιβλία του είναι “Τα Σταφύλια της Οργής”, “Ανατολικά της Εδέμ” και “Άνθρωποι και Ποντίκια”.

1932….. η Αμερικανίδα ηθοποιός, Ελίζαμπεθ Τέιλορ.

Θάνατοι

1887….πεθαίνει σε ηλικία 53 ετών ο Ρώσος συνθέτης και επιστήμονας Αλεξάντερ Μποροντίν.

1943 πέθανε ο ποιητής, Κωστής Παλαμάς.

1985  πεθαίνει ο Henry Cabot Lodge, ιστορικός και Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος αντιπρόεδρος των ΗΠΑ.

1993 πεθαίνει η “Βασίλισσα του Βωβού Κινηματογράφου” ηθοποιός Λίλιαν Γκις, σε ηλικία 94 ετών.

Βρετανία: Το Instagram θα ειδοποιεί τους γονείς για τυχόν αναζητήσεις των έφηβων παιδιών τους για αυτοκτονία

Το Instagram ανακοίνωσε ότι θα ενημερώνει τους γονείς αν το έφηβο παιδί τους κάνει επανειλημμένως αναζητήσεις που σχετίζονται με την αυτοκτονία ή τον αυτοτραυματισμό μέσα σε μια σύντομη χρονική περίοδο καθώς αυξάνεται η πίεση προς τις κυβερνήσεις να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Αυστραλίας και να απαγορεύσουν τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σε άτομα κάτω των 16 ετών.

Τον Ιανουάριο η Βρετανία ανακοίνωσε ότι εξετάζει την επιβολή περιορισμών για την προστασία των παιδιών στο διαδίκτυο μετά την κίνηση της Αυστραλίας τον Δεκέμβριο. Τις τελευταίες εβδομάδες η Ισπανία, η Ελλάδα και η Σλοβενία έχουν ανακοινώσει ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο να επιβάλουν περιορισμούς στην πρόσβαση.

Το Instagram, ιδιοκτησίας της Meta Platforms Inc, ανακοίνωσε σήμερα ότι θα ξεκινήσει να ειδοποιεί τους γονείς, που είναι εγγεγραμμένοι στην προαιρετική εφαρμογή γονικής επίβλεψης αν τα παιδιά τους επιχειρούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε περιεχόμενο για αυτοκτονία ή αυτοτραυματισμό.

“Αυτές οι ειδοποιήσεις προστίθενται στο υπάρχον έργο μας να συμβάλουμε στην προστασία των εφήβων από πιθανόν επιβλαβές περιεχόμενο στο Instagram”, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η πλατφόρμα. “Έχουμε αυστηρές πολιτικές εναντίον περιεχομένου που προωθεί ή εξυμνεί την αυτοκτονία ή τον αυτοτραυματισμό”, προστίθεται.

Η παρούσα πολιτική της είναι να μπλοκάρει τέτοιες αναζητήσεις και να ανακατευθύνει τους χρήστες σε άλλα εργαλεία, ανακοίνωσε το Instagram, προσθέτοντας ότι θα ξεκινήσει τις ειδοποιήσεις από την ερχόμενη εβδομάδα για εκείνους που είναι εγγεγραμμένοι στις ΗΠΑ, τη Βρετανία, την Αυστραλία και τον Καναδά.

Οι κυβερνήσεις αναζητούν όλο και περισσότερο τρόπους προστασίας των παιδιών από τις αρνητικές συνέπειες του διαδικτύου, κυρίως μετά την ανησυχία που προκλήθηκε από το chatbot Τεχνητής Νοημοσύνης Grok, το οποίο παρήγαγε μη συναινετικές εικόνες σεξουαλικού περιεχομένου.

Στη Βρετανία, τα μέτρα που είναι σχεδιασμένα ώστε να αποκλείουν την πρόσβαση στα παιδιά σε ιστότοπους πορνογραφικού περιεχομένου, είχαν επιπτώσεις στην ιδιωτικότητα των ενηλίκων και προκάλεσαν ένταση με τις ΗΠΑ σχετικά με τα όρια της ελευθερίας του λόγου και το βεληνεκές της ρύθμισης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Παράνομος Στοιχηματισμός: πρόστιμα έως 800.000 ευρώ, αυτόματο «κλείδωμα» ιστοτόπων και έλεγχοι σε “influencers”

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο

Μια ολοκληρωμένη νομοθετική παρέμβαση για την καταπολέμηση του παράνομου τζόγου παρουσίασε σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης. Το σχέδιο νόμου εισάγει ένα συνεκτικό και αυστηρό πλαίσιο θεσμικών, διοικητικών και επιχειρησιακών μέτρων για την αντιμετώπιση των μη αδειοδοτημένων τυχερών παιγνίων σε επίγειο και διαδικτυακό περιβάλλον, με κεντρικό στόχο την προστασία των πολιτών, ιδίως των νέων.

Το σχέδιο νόμου προχωρά σε μια συνολική αναδιάταξη του τρόπου με τον οποίο το κράτος προλαμβάνει, εντοπίζει και καταστέλλει τον παράνομο τζόγο. Ενισχύει αποφασιστικά τις αρμοδιότητες της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων  για την άμεση αφαίρεση παράνομου διαδικτυακού περιεχομένου και την ταχεία ταυτοποίηση εμπλεκόμενων λογαριασμών και ιστοσελίδων. Ενισχύει σημαντικά την Αρχή με εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό και αναβαθμίζει το Σώμα Ελεγκτών Παιγνίων, αποδίδοντάς του ιδιότητες ειδικών ανακριτικών υπαλλήλων για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών αδικημάτων που σχετίζονται με την αγορά τυχερών παιγνίων.

Παράλληλα, εκσυγχρονίζεται ριζικά η λειτουργία της «black list» με αυτοματοποιημένους μηχανισμούς αποκλεισμού παράνομων ιστοτόπων και καταγραφής των εμπλεκόμενων φυσικών και νομικών προσώπων, επανέρχεται και ενισχύεται η άμεση διοικητική σφράγιση καταστημάτων όπου διεξάγονται παράνομα παίγνια.

Επιπλέον, θεσπίζεται για πρώτη φορά αυτοτελής και αυστηρή διοικητική κύρωση για τη διαφήμιση και προώθηση παράνομου τζόγου, ιδίως μέσω ψηφιακών καναλιών, influencers και δικτύων διαδικτυακής διαφήμισης.

Η ανάγκη της συγκεκριμένης παρέμβασης τεκμηριώνεται από τα στοιχεία της έρευνας της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων για το 2024, σύμφωνα με τα οποία 799.000 πολίτες (9,5% του πληθυσμού) συμμετείχαν σε παράνομα τυχερά παίγνια, με εκτιμώμενο κύκλο δραστηριότητας 1,67 δισ. ευρώ και μέση δαπάνη 2.089 ευρώ ανά παίκτη. Με βάση αυτά τα στοιχεία, η εκτιμώμενη ετήσια απώλεια εσόδων για το δημόσιο είναι 400 εκατομμύρια ευρώ.

Το φαινόμενο πλήττει κυρίως τις νεότερες ηλικίες, καθώς το 52,2% των παικτών είναι έως 44 ετών, ενώ οι ηλικίες 18-34 εμφανίζουν τη μεγαλύτερη διείσδυση. Παράλληλα, 390.000 άτομα έπαιξαν αποκλειστικά διαδικτυακά, 215.000 σε παράνομους φυσικούς χώρους και 194.000 και με τους δύο τρόπους, με το παράνομο στοίχημα, τις παράνομες ρουλέτες και τα «φρουτάκια» να αποτελούν τις πιο διαδεδομένες μορφές. Οι ίδιοι οι παίκτες αναγνωρίζουν σοβαρούς κινδύνους, όπως απώλεια χρημάτων (61%), αδυναμία είσπραξης κερδών (53%), έλλειψη προστασίας παίκτη (51%) και απουσία ορίων υπεύθυνου παιχνιδιού (50%), γεγονός που αναδεικνύει την επιτακτική ανάγκη ισχυρότερης θεσμικής θωράκισης.

Οι κύριοι άξονες του σχεδίου νόμου είναι:

  1. Ενίσχυση των εργαλείων άμεσης ψηφιακής παρέμβασης της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (Ε.Ε.Ε.Π.)

Θεσπίζεται νέα, ρητή αρμοδιότητα της Ε.Ε.Ε.Π., προκειμένου να μπορεί:

  • να ζητά, με ταχεία διοικητική διαδικασία, την αφαίρεση ή την απενεργοποίηση πρόσβασης (take down) σε διαδικτυακό περιεχόμενο που συνδέεται με τη διοργάνωση, προβολή ή προώθηση παράνομων τυχερών παιγνίων, απευθείας από παρόχους υπηρεσιών της κοινωνίας της πληροφορίας (ιστοσελίδες, πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, μηχανές αναζήτησης κ.λπ.),
  • να αιτείται από τους εν λόγω παρόχους στοιχεία ταυτοποίησης για συγκεκριμένους χρήστες, λογαριασμούς ή ιστοσελίδες που σχετίζονται με δραστηριότητες παράνομου διαδικτυακού στοιχηματισμού ή τυχερών παιγνίων.

Σκοπός της ρύθμισης είναι η θωράκιση της Ε.Ε.Ε.Π. με σύγχρονα και αποτελεσματικά εργαλεία άμεσης ψηφιακής παρέμβασης, ώστε να διασφαλίζεται η ταχεία διακοπή της παράνομης δραστηριότητας στο διαδίκτυο, η ενίσχυση της εποπτείας της αγοράς και η αποτελεσματική προστασία των παικτών και των δημοσίων εσόδων.

  1. Ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού της Ε.Ε.Ε.Π.

Προβλέπεται η ουσιαστική ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (Ε.Ε.Ε.Π.), προκειμένου να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στις αυξημένες απαιτήσεις εποπτείας μιας ραγδαία εξελισσόμενης και τεχνολογικά σύνθετης αγοράς, να ενισχύσει τον ελεγκτικό της ρόλο στην αγορά των τυχερών παιγνίων και να συμβάλει αποφασιστικά στην καταπολέμηση του παράνομου τζόγου, καθώς και στην προστασία των παικτών, ιδίως των ανηλίκων και των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Στο πλαίσιο αυτό, ο συνολικός αριθμός οργανικών θέσεων της Ε.Ε.Ε.Π. αυξάνεται από 80 σε 110, εκ των οποίων 70 θέσεις διοικητικού προσωπικού και 40 θέσεις ειδικού επιστημονικού προσωπικού με εξειδίκευση στον τομέα των τυχερών παιγνίων, της ανάλυσης δεδομένων και της εποπτείας ψηφιακών δραστηριοτήτων.

Επισημαίνεται ότι σήμερα η Επιτροπή στελεχώνεται από 72 υπαλλήλους (μόνιμους και αποσπασμένους), γεγονός που σημαίνει ότι με τη νέα ρύθμιση το προσωπικό ενισχύεται σημαντικά , θωρακίζοντας ουσιαστικά τη λειτουργική της ικανότητα και την αποτελεσματικότητα των ελέγχων.

  1. Ανακριτικές αρμοδιότητες στο Σώμα Ελεγκτών Παιγνίων

Με την προτεινόμενη ρύθμιση τα μέλη του Σώματος Ελεγκτών Παιγνίων της Ε.Ε.Ε.Π. αποκτούν την ιδιότητα ειδικών ανακριτικών υπαλλήλων, όταν από τους ελέγχους που διενεργούν προκύπτουν ενδείξεις ή στοιχεία τέλεσης ποινικών αδικημάτων που σχετίζονται με την παράνομη διεξαγωγή τυχερών παιγνίων, κατά το άρθρο 52 του ν. 4002/2011. Σκοπός είναι η ουσιαστική ενίσχυση των δυνατοτήτων ελέγχου και αποτελεσματικής δίωξης των σχετικών αδικημάτων, χωρίς την επιβάρυνση με πρόσθετες γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Η διάταξη συνιστά νέα ουσιαστική αναβάθμιση του ρόλου του Σώματος Ελεγκτών Παιγνίων. Μέχρι σήμερα, σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο του ν. 4141/2013, οι ελεγκτές της Ε.Ε.Ε.Π. ασκούν κυρίως διοικητικό έλεγχο και προβαίνουν στην επιβολή διοικητικών κυρώσεων, χωρίς να διαθέτουν ρητή ιδιότητα ανακριτικού υπαλλήλου για τη διερεύνηση ποινικών αδικημάτων.

Με τη νέα ρύθμιση, όταν κατά τη διενέργεια ελέγχων προκύπτουν ενδείξεις τέλεσης αδικημάτων του άρθρου 52 του ν. 4002/2011, τα μέλη του Σώματος ενεργούν ως ειδικοί ανακριτικοί υπάλληλοι, κατά το άρθρο 31 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (ν. 4620/2019). Κατά συνέπεια, αποκτούν αρμοδιότητες ποινικής προανακριτικής φύσεως, όπως η συλλογή αποδεικτικών στοιχείων, η σύνταξη δικογραφίας και η υποβολή αυτής στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές, χωρίς να περιορίζονται αποκλειστικά στον διοικητικό έλεγχο.

  1. Εκσυγχρονισμός της λειτουργίας της «black list» της Ε.Ε.Ε.Π.

Εκσυγχρονίζεται και διευρύνεται η λειτουργία του καταλόγου μη αδειοδοτημένων παρόχων τυχερών παιγνίων μέσω διαδικτύου (“black list”) που τηρεί η Ε.Ε.Ε.Π., με την πρόβλεψη καταγραφής πρόσθετων πληροφοριών όχι μόνο για τους ίδιους τους ιστότοπους, αλλά και για τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που διοργανώνουν, διεξάγουν ή προωθούν παράνομα τυχερά παίγνια, καθώς και για τις σχετικές παραβάσεις και τις επιβληθείσες κυρώσεις.

Παράλληλα, εισάγεται μηχανισμός ταχύτερου και αυτοματοποιημένου αποκλεισμού πρόσβασης σε παράνομους ιστοτόπους , ενισχύοντας ουσιαστικά την αποτελεσματικότητα της “black list” ως εργαλείου πρόληψης και άμεσης διακοπής της παράνομης δραστηριότητας στο διαδίκτυο, ιδίως ως προς την παράνομη διεξαγωγή, διαφήμιση και προώθηση τυχερών παιγνίων.

Στόχος της ρύθμισης είναι η αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της παράνομης διεξαγωγής, προώθησης και διαφήμισης τυχερών παιγνίων με τη χρήση σύγχρονων τεχνολογικών εργαλείων, καθώς και η ενίσχυση της προστασίας των καταναλωτών και της εύρυθμης λειτουργίας της νόμιμης, αδειοδοτημένης αγοράς.

  1. ‘Αμεση διοικητική σφράγιση καταστημάτων με παράνομα παίγνια

Με την προτεινόμενη ρύθμιση επανέρχεται σε ισχύ και ενισχύεται ο μηχανισμός άμεσης διοικητικής σφράγισης καταστημάτων στα οποία διεξάγονται παράνομα τυχερά παίγνια, ήτοι χωρίς την απαιτούμενη άδεια ή πιστοποίηση. Η άμεση διοικητική σφράγιση προβλεπόταν στην παρ. 2 του άρθρου 51 του ν. 4002/2011, η οποία είχε καταργηθεί το 2014. Η επαναφορά του μέτρου αποσκοπεί στην ταχεία διακοπή της παράνομης δραστηριότητας και στην αποτροπή της συνέχισής της σε φυσικούς χώρους.

Περαιτέρω, προβλέπεται ως πρόσθετο διοικητικό μέτρο η αφαίρεση της σχετικής άδειας λειτουργίας από τον οικείο Δήμο, στις περιπτώσεις διαπίστωσης διεξαγωγής παράνομων παιγνίων, ώστε να αποτρέπεται αποτελεσματικά η επαναλειτουργία των παραβατικών καταστημάτων υπό το ίδιο ή άλλο καθεστώς.

Η ρύθμιση ενισχύει την αποτρεπτική ισχύ του πλαισίου ελέγχου, θωρακίζει τη νομιμότητα στην αγορά τυχερών παιγνίων και συμβάλλει στην προστασία των πολιτών και της νόμιμης επιχειρηματικής δραστηριότητας.

  1. Αυστηρή διοικητική κύρωση για διαφήμιση και προώθηση παράνομου τζόγου

Με την προτεινόμενη ρύθμιση θεσπίζεται νέα, αυτοτελής διοικητική κύρωση για τη διαφήμιση και προώθηση παράνομων τυχερών παιγνίων, η οποία κυμαίνεται από πέντε χιλιάδες (5.000) έως πενήντα χιλιάδες (50.000) ευρώ ανά παράβαση. Η κύρωση επιβάλλεται σε κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που, με οποιοδήποτε μέσο ή τρόπο, διαφημίζει, προβάλλει ή προωθεί σε τρίτους μη αδειοδοτημένα τυχερά παίγνια ή σχετικές υπηρεσίες.

Η διάταξη στοχεύει ιδίως στην αντιμετώπιση του φαινομένου προώθησης παράνομου στοιχηματισμού μέσω σύγχρονων ψηφιακών καναλιών και πρακτικών εμπορικής επικοινωνίας, όπως ενδεικτικά από influencers, streamers, δίκτυα ψηφιακής διαφήμισης (digital ad networks), συνεργαζόμενους προωθητές (affiliates) και λοιπούς διαφημιστές.

Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται ότι κάθε μορφή εμπορικής επικοινωνίας και προβολής στον χώρο των τυχερών παιγνίων αφορά αποκλειστικά νόμιμα αδειοδοτημένους παρόχους, ενισχύεται η προστασία των καταναλωτών και περιορίζεται η διάχυση της παράνομης δραστηριότητας στο επίγειο και διαδικτυακό περιβάλλον.

  1. Εξορθολογισμός των ποινικών κυρώσεων για τα παράνομα παίγνια

Το σχέδιο νόμου προβλέπει αλλαγή του πλαισίου των ποινικών κυρώσεων του άρθρου 52 του ν. 4002/2011 με στόχο τον εξορθολογισμό τους, λαμβάνοντας υπόψη την αρχή της αναλογικότητας και τη πρακτική των ποινικών δικαστηρίων  σε υποθέσεις παράνομων παιγνίων.

Όπως αποδεικνύει η νομολογία των ποινικών δικαστηρίων, το ισχύον καθεστώς οδηγούσε στην πράξη σε ανεφάρμοστες ή/και  μειωμένες ποινές μέσω αλλαγής «της κατηγορίας» από τα δικαστήρια υπονομεύοντας τον αποτρεπτικό χαρακτήρα αυτών. Με την προτεινόμενη ρύθμιση, εισάγεται πλαίσιο ποινικών κυρώσεων δύο ταχυτήτων θεσπίζοντας χαμηλότερα κατώτερα όρια ποινών ώστε να μπορούν να εφαρμόζονται από τα δικαστήρια, αλλά ακόμα πιο αυστηρές ποινικές κυρώσεις όταν συντρέχουν συγκεκριμένες επιβαρυντικές περιπτώσεις.

Αναλυτικότερα: Ως προς την παράνομη διεξαγωγή τυχερών παιγνίων, τροποποιείται το σύστημα ποινών με κατάργηση της διάκρισης ανά μέσο τέλεσης και υιοθέτηση ενιαίας αντιμετώπισης.

Πλέον, για μη τυχερά παίγνια προβλέπεται φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών και χρηματική ποινή  από 10.000 ευρώ έως 500.000 ευρώ (σήμερα: φυλάκιση τουλάχιστον 3 ετών  και χρηματική ποινή 100.000-200.000 ευρώ ανά παιγνιομηχάνημα ή 200.000-500.000 ευρώ μέσω διαδικτύου).

Για τυχερά παίγνια προβλέπεται κάθειρξη τουλάχιστον  δέκα ετών και χρηματική ποινή από 50.000 έως 700.000 ευρώ (σήμερα: κάθειρξη 10 ετών  και χρηματική ποινή 700.000 ευρώ).

Στις διακεκριμένες περιπτώσεις, όπως κατ’ επάγγελμα τέλεση ή συμμετοχή ανηλίκων, επιβάλλεται κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών και χρηματική ποινή 100.000-800.000 ευρώ (σήμερα: δεν υπήρχε αντίστοιχη κλιμάκωση).

  1. Υποστήριξη της κατηγορίας σε ποινικές δίκες

Με την προτεινόμενη ρύθμιση αποσαφηνίζεται το δικονομικό πλαίσιο παράστασης προς υποστήριξη της κατηγορίας σε ποινικές δίκες που αφορούν παράνομα τυχερά παίγνια, ιδίως σε περιπτώσεις παράνομης διεξαγωγής παιγνίων μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών σε καταστήματα, όπως ενδεικτικά internet café και συναφείς χώροι.

Ειδικότερα, προβλέπεται ρητά η δυνατότητα του παρόχου στον οποίο έχει δοθεί  αποκλειστικό δικαίωμα παροχής τυχερών παιγνίων να παρίσταται προς υποστήριξη της κατηγορίας σε δίκες για παραβάσεις του άρθρου 52 του ν. 4002/2011, στο μέτρο που σχετίζονται με δραστηριότητες οι οποίες άπτονται του κανονιστικού πλαισίου διεξαγωγής τυχερών παιγνίων και των προβλεπόμενων δικαιωμάτων του Με τον τρόπο αυτό αποσαφηνίζεται η δικονομική τους θέση και διευκολύνεται η συνεκτική υποστήριξη της κατηγορίας στις σχετικές ποινικές διαδικασίες.

Η ρύθμιση συμβάλλει στη διαμόρφωση σαφούς και ενιαίου πλαισίου ως προς την παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας σε υποθέσεις παράνομων παιγνίων, ενισχύοντας τη συνοχή και την αποτελεσματικότητα της ποινικής αντιμετώπισης των σχετικών παραβάσεων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Θεσσαλονίκη: Εκστρατεία Ενημέρωσης για τον ΗPV. Ένα εμβόλιο που προστατεύει από πολλούς καρκίνους

Περίπου 630.000 γυναίκες νοσούν κάθε χρόνο παγκοσμίως από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και 60.000 άνδρες αναπτύσσουν καρκίνους που οφείλονται στον Ιό των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων (HPV), ενώ 4 στους 5 ανθρώπους θα μολυνθούν κάποια στιγμή στη ζωή τους από τον HPV.

Τα στοιχεία αυτά παρουσιάστηκαν στη διάρκεια συνέντευξης τύπου με αφορμή την έναρξη της Ελληνικής Εκστρατείας Ενημέρωσης για τον HPV, η οποία εντάσσεται στη Διεθνή Εκστρατεία «One Less Worry» («Μια Έγνοια Λιγότερη»).

Όπως επισημάνθηκε, η λοίμωξη από HPV τις περισσότερες φορές δεν δίνει συμπτώματα, ωστόσο μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας αλλά και σε καρκίνους του αιδοίου, του κόλπου, του πέους, του πρωκτού και του στοματοφάρυγγα.

Ένα εμβόλιο που προστατεύει από πολλούς καρκίνους

Ο καθηγητής Μαιευτικής- Γυναικολογίας ΑΠΘ και πρόεδρος της Ελληνικής HPV Εταιρείας, Θεόδωρος Αγοραστός, υπογράμμισε ότι ο HPV δεν προκαλεί μόνο καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, αλλά σχετίζεται με περίπου δέκα διαφορετικούς καρκίνους σε άνδρες και γυναίκες.

Όπως ανέφερε, ο εμβολιασμός αποτελεί το βασικό εργαλείο πρόληψης, καθώς το εμβόλιο προσφέρει σχεδόν πλήρη προστασία από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας που σχετίζεται με τους τύπους του ιού που καλύπτει, ενώ παρέχει σημαντική προστασία και έναντι άλλων HPV-σχετιζόμενων καρκίνων.

Σημείωσε ότι το εμβόλιο χορηγείται διεθνώς εδώ και περίπου 20 χρόνια, με περισσότερες από 280 εκατομμύρια δόσεις, τονίζοντας ότι η αποτελεσματικότητά του είναι υψηλή και η ασφάλειά του τεκμηριωμένη. Πρόσθεσε δε ότι σε χώρες όπου η εμβολιαστική κάλυψη ξεπερνά το 85%-90%, παρατηρείται και το φαινόμενο της «ανοσίας αγέλης», με έμμεση προστασία ακόμη και όσων δεν έχουν εμβολιαστεί.

Το εμβόλιο κατά του HPV είναι ασφαλές και αποτελεσματικό για κορίτσια και αγόρια και προσφέρει προστασία από καρκίνους και κονδυλώματα, ενώ ο προληπτικός έλεγχος με HPV DNA testing μπορεί να εντοπίσει προβλήματα πολύ νωρίς, όταν είναι ευκολότερο να αντιμετωπιστούν.

Η Ελλάδα απέχει από τους στόχους του ΠΟΥ

Αναφερόμενος στους στόχους που έχει θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) για την εξάλειψη του καρκίνου τραχήλου μήτρας έως το 2030 – εμβολιασμός του 90% των κοριτσιών έως 15 ετών, έλεγχος του 70% των γυναικών με HPV testing και κατάλληλη θεραπεία των περιστατικών – ο κ. Αγοραστός τόνισε ότι «η χώρα μας παραμένει μακριά από αυτούς τους στόχους».

Στην Ελλάδα τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης των κοριτσιών είναι πολύ χαμηλά και μακριά από τον στόχο του Π.Ο.Υ. Σύμφωνα με τα πρόσφατα δημοσιευμένα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ, το ποσοστό των κοριτσιών που έκαναν τουλάχιστον μία δόση εμβολίου σε ηλικίες 9-10 ετών είναι 18,6%, σε ηλικίες 11-15 ετών 41,4% ενώ το ποσοστό πλήρους εμβολιαστικής κάλυψης με δύο δόσεις σε κορίτσια που συμπληρώνουν τα 15 έτη ανέρχεται σε 52,5% το 2024 . Στα αγόρια τα αντίστοιχα ποσοστά είναι κατά πολύ χαμηλότερα.Ο κ . Αγοραστός ανέφερε ότι στη χώρα μας  το ποσοστό των γυναικών που έχουν υποβληθεί σε HPV DNA testing παραμένει γύρω στο 30%-35%, κυρίως μέσω του προγράμματος «Προλαμβάνω».

 Έχει υπολογισθεί, ότι εάν η Ελλάδα καταφέρει να επιτύχει τους 3 στόχους του Π.Ο.Υ. μέχρι το 2030, τότε θα μπορέσει να εξαλείψει τον καρκίνο τραχήλου μήτρας μέχρι το 2047. Με αυτές τις προϋποθέσεις, από επίπτωση της νόσου 8,1/100.000/έτος σήμερα, το 2047 θα ελαττωθεί αυτή στο 4/100.000/έτος, με μείωση ~67% των περιστατικών καρκίνου τραχήλου μήτρας.

«Ο κύριος στόχος είναι να εμβολιαστούν τα παιδιά από 9 ετών και άνω, κορίτσια και αγόρια», ανέφερε, προσθέτοντας ότι ο εμβολιασμός αποτελεί τη «λυδία λίθο» για την πρόληψη πολλαπλών καρκίνων» επισήμανε ο κ. Αγοραστός.

Αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης

Η ψυχολόγος υγείας και ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών (ΙΝΕΒ) του ΕΚΕΤΑ, Χριστίνα Καραμανίδου, σημείωσε ότι βασικός στόχος της Εκστρατείας είναι η αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης και του φόβου που εξακολουθούν να επηρεάζουν μέρος των γονέων. Όπως ανέφερε, έχουν καταγραφεί ανησυχίες ότι ο εμβολιασμός μπορεί να είναι επιβλαβής ή ότι ενδέχεται να συνδέεται με πρόωρη έναρξη σεξουαλικής δραστηριότητας, αντιλήψεις που δεν στηρίζονται σε επιστημονικά δεδομένα.Παράλληλα σημείωσε ότι το πλαίσιο της Εκστρατείας δημιουργήθηκαν δύο ενημερωτικά βίντεο: ένα που απευθύνεται σε γονείς και ένα σε εφήβους, με στόχο την ενίσχυση της ενημέρωσης και της συμμετοχής τους στη λήψη απόφασης για τον εμβολιασμό.

Η εκπρόσωπος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Ανδρομάχη Αθηναίου, αναφέρθηκε στον ρόλο της HPV Task Force της Ομοσπονδίας και στη σημασία της ενημέρωσης των ασθενών και του γενικού πληθυσμού για τον εμβολιασμό και τον προληπτικό έλεγχο. Όπως σημείωσε, παρά τη διαθεσιμότητα προγραμμάτων προσυμπτωματικού ελέγχου, η συμμετοχή του κοινού δεν είναι η αναμενόμενη και απαιτείται εντατικοποίηση της ενημέρωσης.

Η διευθύντρια του ΙΝΕΒ/ΕΚΕΤΑ, Αναστασία Χατζηδημητρίου, παρουσίασε δράσεις του Ινστιτούτου στον τομέα της δημόσιας υγείας, μεταξύ των οποίων μελέτη σε 11.000 γυναίκες από απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, στις οποίες εφαρμόστηκε η μέθοδος αυτολήψης δείγματος για HPV testing. Όπως ανέφερε, το 99% των γυναικών δήλωσε ότι θα επαναλάμβανε τη διαδικασία, ενώ όσες βρέθηκαν θετικές καθοδηγήθηκαν για περαιτέρω έλεγχο από γυναικολόγους.

Η Ελληνική Εκστρατεία Ενημέρωσης υλοποιείται από την Ελληνική HPV Εταιρεία, τη Διεθνή Εταιρεία για τον Ιό των Θηλωμάτων (IPVS), το ΙΝΕΒ/ΕΚΕΤΑ και την Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), με στόχο την έγκυρη ενημέρωση του πληθυσμού και την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης και του προσυμπτωματικού ελέγχου στη χώρα. Η Εκστρατεία περιλαμβάνει δράσεις οι οποίες θα υλοποιηθούν πριν, κατά και μετά το 38ο Παγκόσμιο Συνέδριο της IPVS στην Αθήνα (22–25 Οκτωβρίου 2026, https://ipvsconference.org/), με στόχο το μήνυμα να φτάσει σε όλους: παιδιά, γονείς, νέους ενήλικες και επαγγελματίες υγείας.

«Η πρόληψη είναι δύναμη. Η ενημέρωση είναι δύναμη. Η προστασία είναι δύναμη»,  υπογράμμισαν οι διοργανωτές της Εκστρατείας στέλνοντας το δικό τους μήνυμα ότι: «Μαζί μπορούμε να έχουμε μια έγνοια λιγότερη. Εμβολιαστείτε και εξεταστείτε, προστατεύστε τον εαυτό σας και τους αγαπημένους σας».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αγγέλα Φωτοπούλου

Γαλλία: Η Γαλλία χαρακτηρίζει αβάσιμους τους ισχυρισμούς της Ρωσίας ότι βοηθάει την Ουκρανία να αποκτήσει πυρηνικό όπλο ή ‘βρώμικη βόμβα’ 

Η Γαλλία απάντησε σήμερα στους αβάσιμους ισχυρισμούς της Ρωσίας, όπως τους χαρακτήρισε, ότι η Ουκρανία επιδιώκει να αποκτήσει ένα πυρηνικό όπλο ή μία βρώμικη βόμβα με τη βοήθεια του Λονδίνου ή του Παρισιού, χαρακτηρίζοντάς τους ως τελευταίο παράδειγμα της ρωσικής παραπληροφόρησης. 

Σε ανακοίνωσή της που δημοσιεύθηκε με αφορμή την τέταρτη επέτειο του πολέμου, η Υπηρεσία Εξωτερικής Κατασκοπείας (SVR) της Ρωσίας ανέφερε ότι η Βρετανία και η Γαλλία πιστεύουν ότι η Ουκρανία θα είναι σε θέση να εξασφαλίσει πιο ευνοϊκούς όρους εάν το Κίεβο παραγάγει «μια πυρηνική βόμβα, ή τουλάχιστον μια λεγόμενη ‘βρώμικη βόμβα’. Ωστόσο δεν συμπεριέλαβε αποδεδειγμένα αποδεικτικά στοιχεία που να στηρίζουν τον ισχυρισμό της.

«Αυτή η αβάσιμη ανακοίνωση εκ μέρους της SVR  αναρτήθηκε από πολλά ρωσικά προπαγανδιστικά μέσα ενημέρωσης στην πλατφόρμα Χ και από ορισμένα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία»  δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους η  Ολιβιά Πενισού, διευθύντρια επικοινωνίας στο υπουργείο Άμυνας της Γαλλίας.

«Η Ρωσική Ομοσπονδία καταφεύγει  συχνά στην παραπληροφόρηση για να καλλιεργήσει ένα κλίμα δυσπιστίας απέναντι στις ενέργειες που αναλαμβάνει  η Γαλλία και οι εταίροι της για την υποστήριξη της Ουκρανίας. Αυτή η τελευταία απόπειρα είναι μια εξαιρετική απεικόνισή της». Η Πενισού δήλωσε ότι το Παρίσι ανέκαθεν τηρούσε τις διεθνείς του δεσμεύσεις, ιδίως εκείνες που σχετίζονται με τη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων.

Η Γαλλία απάντησε επίσης στα σχόλια της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρίας Ζαχάροβα, η οποία δήλωσε ότι οποιαδήποτε ανάπτυξη βρετανικών στρατευμάτων στην Ουκρανία θα παρατείνει τον πόλεμο.

«Η Ρωσία είναι αυτή που τον παρατείνει. Έχει μια κλιμακωτή στάση με τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου και γενικά την επιθετικότητά της από τον Φεβρουάριο του 2024», δήλωσε ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, Πασκάλ Κονφαβρέ. Το Παρίσι έχει επίσης δηλώσει ότι θα μπορούσε να στείλει στρατεύματα σε περίπτωση κατάπαυσης του πυρός.

ΑΠΕ-ΜΠΕ