ΠΟΡΤΟΚΑΛΟΠΙΤΑ ΜΕ ΦΥΛΛΟ ΚΡΟΥΣΤΑΣ
Υλικά (10 μερίδες)
- 500 gr φύλλο κρούστας
- 80 gr βούτυρο λιωμένο
- 3 κ.σ. ζάχαρη & 1 κ.γ. κανέλα για τα φύλλα
- 180 gr ζάχαρη
- 5 αυγά
- 180 gr λάδι
- 1 φακελάκι baking powder
- 350 gr γιαούρτι στραγγιστό
- 2 κ.σ. λικέρ
- ξύσμα πορτοκαλιού από 2 τεμάχια
Σιρόπι
- 250 gr ζάχαρη
- 250 gr νερό
- 2 πορτοκάλια, το χυμό
- λίγη φλούδα πορτοκαλιού
Εκτέλεση:
Βουτυρώνουμε καλά το πιρέξ μας.
Αναμειγνύουμε την ζάχαρη με την κανέλα.
Χωρίζουμε τα μισά φύλλα μας περίπου 6-7 και τα απλώνουμε ένα ένα . Τα βουτυρώνουμε και τα πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη και την κανέλα. Τα σουρώνουμε το ένα δίπλα στο άλλο και τα τοποθετούμε στο πιρέξ κατά μήκος. Προσπαθούμε να μην τα στριμώξουμε αλλά να χωρέσει όλα τα φύλλα μας.
Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 12-15 λεπτά μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.
Σε μεγάλο μπολ βάζουμε τη ζάχαρη, τα αυγά και τα χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Προσθέτουμε το λάδι, το baking powder, το γιαούρτι, το λικέρ και το ξύσμα των πορτοκαλιών. Ανακατεύουμε ξανά. Κόβουμε σε μικρά κομματάκια τα υπόλοιπα φύλλα ένα-ένα και τα ενσωματώνουμε στο μείγμα μας.
Ρίχνουμε το μείγμα μας επάνω από τα ψημένα φύλλα.
Ψήνουμε στο φούρνο στους 170 – 180°C για περίπου 30 λεπτά, έως ότου ροδίσει καλά από πάνω και να έχει ψηθεί και από κάτω. Την βγάζουμε από τον φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει.
Μέσα σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι και το αφήνουμε να βράσει για 4-5 λεπτά.
Σιροπιάζουμε την κρύα πορτοκαλόπιτα μας με το ζεστό σιρόπι και την αφήνουμε για 4-5 λεπτά μέχρι να πιεί το σιρόπι.