Καρυδόπιτα ονειρική – Γεύση γιορτινή

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Γεύση απίθανη και άρωμα πορτοκαλιού που δημιουργεί γευστικές αναμνήσεις, τώρα που τα καρύδια είναι στα καλύτερά τους, φρέσκα με μεστή γεύση και χρώμα ζωντανό…

Η καρυδόπιτα έχει χαρακτήρα εθιμικό στις γιορτές αφού είναι το πατροπαράδοτο κέρασμα.

Στην πολύ επιτυχημένη εκδήλωση Θρησκεία, Παράδοση, Διατροφή, που διοργανώθηκε από την Βούλα Αγιοστρατίτη, Πρόεδρο τη Συνομοσπονδία Επιχειρηματικότητας  Εύβοιας, όπου έγινε και παρουσίαση των γλυκών των Χριστουγέννων και ανάμεσά τους η νοστιμότατη καρυδόπιτα της Σταυρούλας που μας χάρισε και τη συνταγή.

Καρυδόπιτα ονειρική 1

Καρυδόπιτα  της γιορτής

Από τη Nτίνα Γλωσσιώτη, Αχλάδι Β.Εύβοια

Υλικά για 4-6 άτομα

10 φρέσκα αυγά

10 κ.σ. καρύδια χοντροκομμένα

10 κ.σ. παξιμάδι πορτοκαλιού τριμμένο ή φρυγανιά τριμμένη

10 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική ή καστανή

3 στικάκια βανίλιας

1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

2 κ.γ. κανέλα σε σκόνη

1 κ.γ. γαρίφαλο τριμμένο

Ξύσμα από 2 πορτοκάλια ακέρωτα

1 σφηνάκι λικέρ πορτοκαλιού ή κονιάκ

Για το σιρόπι

2 ποτήρια νερού ζάχαρη ή και λιγότερο

2 ποτήρια νερό

1 ξυλάκι κανέλας Κεϋλάνης

Για το πασπάλισμα

10 καρυδόψιχες κομμένες στη μέση

Καρυδόπιτα ονειρική 2

Τρόπος παρασκευής

Πρώτα ετοιμάζουμε το σιρόπι.

Σε κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό, τη ζάχαρη, το ξυλάκι κανέλας και βράζουμε για 20 λεπτά μέχρι το σιρόπι «να δέσει». Το αφήνουμε να κρυώσει.

Σε καθαρό και στεγνό κάδο του μίξερ ρίχνουμε τα ασπράδια και χτυπάμε με το σύρμα δυνατά μέχρι να γίνουν μαρέγκα.

Προσθέτουμε σιγά σιγά τη ζάχαρη και χτυπώντας απαλά με το σύρμα ρίχνουμε τους κρόκους, τα καρύδια, τη φρυγανιά, το μπέικιν πάουντερ, το ξύσμα πορτοκαλιού, το γαρίφαλο και τις βανίλιες.

Βουτυρώνουμε το ταψάκι και ρίχνουμε την καρυδόπιτα.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180-200οC για 30-40 λεπτά.

 Δοκιμάζουμε αν έχει ψηθεί βυθίζοντας το μαχαιράκι στην καρυδόπιτα. Αν βγει στεγνό η καρυδόπιτα είναι έτοιμη.

Όπως είναι ζεστή η καρυδόπιτα ρίχνουμε το κρύο σιρόπι.

Καρυδόπιτα ονειρική 3

Μετά από 1 ώρα κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε πασπαλίζοντας με καρύδια χοντροκομμένα.

Προηγούμενο άρθροΚαιρός: Ο καιρός στην Ελλάδα σήμερα Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2025
Επόμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Τρίτης 16 Δεκεμβρίου 2025