

Αγαπημένες γεύσεις αρμονικά συνδυασμένες σε ένα κέικ, που σε κερδίζει.
Το μυστικό της επιτυχίας είναι ότι τα υλικά θα πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
Το καλύτερο snack για το σχολείο, για το γραφείο, για την εκδρομή.
Στο σπίτι θα συνοδέψει ευχάριστα τον καφέ ή μια ζεστή σοκολάτα.
Κέικ λεμονιού με κακάο
Από την Εύη Παπαλέξη, ξενοδοχείο Γανυμήδης, Γαλαξίδι
Υλικά για μια φόρμα
230 γρ. βούτυρο εκλεκτό
230 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
230 γρ. αλεύρι «που φουσκώνει μόνο του», κοσκινισμένο
1 πρέζα αλάτι
4 αυγά
60 ml. γάλα
35 γρ. κακάο, κοσκινισμένο
Ξύσμα από 1 λεμόνι
40 ml. φρεσκοστυμμένο χυμό λεμoνιού
Tρόπος παρασκευής
Σε ένα μπολ βάζουμε το βούτυρο και το χτυπάμε με μίξερ χειρός για 1 λεπτό μέχρι να αφρατέψει.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη και χτυπάμε με το μίξερ χειρός για 3-4 λεπτά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
Ρίχνουμε τα αυγά ένα ένα και ανακατεύουμε.
Μόλις ρίξουμε το ένα αυγό πρέπει να έχει ενσωματωθεί για να συνεχίσουμε στο επόμενο.
Τέλος, προσθέτουμε το αλεύρι και το αλάτι και χτυπάμε για λίγα δευτερόλεπτα σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ενσωματωθεί το μείγμα.
Μοιράζουμε το μείγμα σε δύο μπολ για να φτιάξουμε με το ένα το μείγμα με το λεμόνι και το άλλο το μείγμα με το κακάο και τη σοκολάτα.
Στον ένα μπολ ρίχνουμε το γάλα με το κακάο και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε μια ρευστή σοκολάτα.
Στο άλλο μπολ ρίχνουμε το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε.
Αλευροβουτυρώνουμε τη φόρμα του κέικ.
Ρίχνουμε εναλλάξ στη φόρμα, το μείγμα σοκολάτας και το μείγμα λεμονιού, μέχρι να τελειώσουν τα δύο μείγματα.
Με ένα ξυλάκι ή με τη λάμα από ένα μαχαίρι κάνουμε οχτάρια ώστε να μπλεχτούν τα δυο μείγμα.
Κάνουμε 2-3 ανακατέματα και τέλος για να μην χαθεί το σχέδιο.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170ºC στις αντιστάσεις, βάζοντας το κέικ στην κάτω σχάρα, για 1 ώρα.
Το κέικ είναι έτοιμο όταν φουσκώσει και ξεκολλήσει από τα τοιχώματα και ροδίσει ολόγυρα.
Πριν βγάλουμε το κέικ από το φούρνο, ελέγχουμε αν έχει ψηθεί βυθίζοντας ένα μυτερό μαχαίρι στο κέντρο. Αν βγει στεγνό το κέικ είναι έτοιμο.
Αφήνουμε το κέικ «να σταθεί» στη φόρμα για 15 λεπτά.
Ξεφορμάρουμε με προσοχή και το αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσει.
Τότε κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Αν θέλουμε διακοσμούμε με φρούτα.
Μικρά μυστικά
Αν θέλουμε περιχύνουμε το κέικ με λιωμένη σοκολάτα.
Το κέικ διατηρείται σκεπασμένο σε θερμοκρασία δωματίου για 3 ημέρες και στην κατάψυξη μέσα σε δοχείο για 3 μήνες.



















