

Ο τραχανάς είναι βαθιά ριζωμένος στο Dna του Έλληνα.
Με τις πρώτες δροσιές λαμβάνει τη θέση που του αξίζει στο τραπέζι μας, ειδικά στο δείπνο.
Μπορούμε να επιλέξουμε γλυκό ή ξινό τραχανά, να προσθέσουμε τα μπαχαρικά που θα μας ζεστάνουν και σε αυτή τη συνταγή η Βάσω επέλεξε φρέσκια ντομάτα.
Μπορούμε όμως να επιλέξουμε και ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλου ή ακόμα και γάλα.
Η επιλογή δική σας.
Τραχανάς σούπα με ντομάτα
Από τη Βάσω Κατσαρού – Γιαννοπούλου γιατρό και δεινή μαγείρισσα
Yλικά για 4 άτομα
1 φλιτζάνι τραχανά γλυκό
5 φλιτζάνια νερό
3-4 ώριμες ντομάτες, τριμμένες
Λίγο αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Μισό φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
Τρίμματα φέτας ή 1 κουταλιά κατίκι Δομοκού, για το κάθε πιάτο.
Τρόπος παρασκευής
Σε κατσαρόλα βράζουμε το νερό με τη ντομάτα για 10 λεπτά.
Προσθέτουμε τον τραχανά, το ελαιόλαδο, το αλάτι, το πιπέρι και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Δεν σκεπάζουμε γιατί η σούπα μας φουσκώνει.
Ανακατεύουμε ανά διαστήματα με ξύλινη κουτάλα και βράζουμε για 15-20 λεπτά μέχρι να χυλώσει.
Λίγο πριν κατεβάσουμε τον τραχανά από τη φωτιά προσθέτουμε το τρίμμα φέτας.
Σερβίρουμε σε μπολ και αν θέλουμε προσθέτουμε σε κάθε πιάτο μια κουταλιά κατίκι ή άλλο κρεμώδες τυρί.
Μικρά μυστικά
Αν θέλουμε στο τέλος του βρασίματος ή με το σερβίρισμα προσθέτουμε και καπνιστή πάπρικα ή μπούκοβο.



















