Τραχανάς σούπα με ντομάτα – Μια σούπα θαλπωρής…

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Ο τραχανάς είναι βαθιά ριζωμένος στο Dna του Έλληνα.

Με τις πρώτες δροσιές λαμβάνει τη θέση που του αξίζει στο τραπέζι μας, ειδικά στο δείπνο.

Μπορούμε να επιλέξουμε γλυκό ή ξινό τραχανά, να προσθέσουμε τα μπαχαρικά που θα μας ζεστάνουν και σε αυτή τη συνταγή η Βάσω επέλεξε φρέσκια ντομάτα.

Μπορούμε όμως να επιλέξουμε και ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλου ή ακόμα και γάλα.

Η επιλογή δική σας.

Τραχανάς σούπα με ντομάτα 1

 Τραχανάς σούπα με ντομάτα

Από τη Βάσω Κατσαρού – Γιαννοπούλου γιατρό και δεινή μαγείρισσα

Yλικά για 4 άτομα

1 φλιτζάνι τραχανά γλυκό

5 φλιτζάνια νερό

3-4 ώριμες ντομάτες, τριμμένες

Λίγο αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Μισό φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

Τρίμματα φέτας ή 1 κουταλιά κατίκι Δομοκού, για το κάθε πιάτο.

Τραχανάς σούπα με ντομάτα 2

 Τρόπος παρασκευής 

 Σε κατσαρόλα βράζουμε το νερό με τη ντομάτα για 10 λεπτά.

 Προσθέτουμε τον τραχανά, το ελαιόλαδο, το αλάτι, το πιπέρι και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Δεν σκεπάζουμε γιατί η σούπα μας φουσκώνει.

 Ανακατεύουμε ανά διαστήματα με ξύλινη κουτάλα και βράζουμε για 15-20 λεπτά μέχρι να χυλώσει.

 Λίγο πριν κατεβάσουμε τον τραχανά από τη φωτιά προσθέτουμε το τρίμμα φέτας.

 Σερβίρουμε σε μπολ και αν θέλουμε προσθέτουμε σε κάθε πιάτο μια κουταλιά κατίκι ή άλλο κρεμώδες τυρί.

Τραχανάς σούπα με ντομάτα 3

Μικρά μυστικά

Αν θέλουμε στο τέλος του βρασίματος ή με το σερβίρισμα προσθέτουμε και καπνιστή πάπρικα ή μπούκοβο.

Προηγούμενο άρθροΚαιρός: Ο καιρός στην Ελλάδα για σήμερα 16 Οκτωβρίου 2025
Επόμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Πέμπτης 16 Οκτωβρίου 2025