

Ο αρακάς αποτελεί μια πλούσια πηγή φυτικών ινών και φυτικών πρωτεϊνών. Ξεχειλίζει από βιταμίνες και ιχνοστοιχεία όπως φολλικό οξύ και βιταμίνη Κ, Α και C. Έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση λόγω των πολυφαινολών που περιέχει που προστατεύει τον οργανισμό από το οξειδωτικό στρες και τις ελεύθερες ρίζες.
Το μόνον μειονέκτημα είναι ότι έχει υψηλό γλυκαιμικό δείκτη και έτσι η κατανάλωσή του από άτομα που έχουν διαβήτη δεν συνιστάται.
Η Βάσω μας ετοίμασε μια συνταγή πανεύκολη γιατί ο αρακάς μπαίνει στη γάστρα και εσύ αποδεσμεύεσαι από το να είσαι στην κουζίνα. Αρκεί να ελέγξετε τα υγρά του 2-3 φορές.
Αρακάς φουρνιστός με μάραθο
Από τη Βάσω Κατσαρού γιατρό και περίφημη μαγείρισσα
Υλικά για 4 άτομα
1 κιλό κατεψυγμένο αρακά
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
3 κρεμμύδια φρέσκα, ψιλοκομμένα
1 ματσάκι μάραθο ή άνηθο, ψιλοκομμένο
5-6 σκελίδες σκόρδου ολόκληρες
2 πατάτες κομμένες σε μικρά κομμάτια
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
Προαιρετικά
Μια κουταλιά πελτέ ντομάτας
Κουκιά ή αγκινάρες
Μερικές σταγόνες χυμό λεμονιού
Τρόπος παρασκευής
Βάζουμε στη γάστρα όλα τα υλικά μαζί και ανακατεύουμε ελαφρά.
Σκεπάζουμε τη γάστρα και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C με αντιστάσεις για 1 ώρα περίπου.
Νερό δεν βάζουμε από την αρχή γιατί βγάζει ο αρακάς. Όμως το παρακολουθούμε και αν χρειαστεί βάζουμε ένα ποτήρι ζεστό νερό ή ζωμό λαχανικών γιατί είναι ακόμα πιο νόστιμο.
Βγάζουμε από το φούρνο ξεσκεπάζουμε τη γάστρα και αφήνουμε 10 λεπτά να σταθεί το φαγητό μας.
Σερβίρουμε.



















