Τάρτα Λεμονιού χωρίς μαρέγκα – Γεύση απίθανη

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Η τάρτα λεμονιού είναι το καλύτερο γλυκό για κάθε γιορτινό με κρέας ή ψάρι γιατί η ελαφριά της γλυκόξινη γεύση αφήνει ευχάριστη αίσθηση στον ουρανίσκο και άρωμα μοναδικό.

Η ιστορία της τάρτας λεμονιού κρατά από το Μεσαίωνα ακόμη… Τότε το λεμόνι έπαιζε ρόλο πρωταγωνιστικό στη δημιουργία των γλυκών που πλημμύριζαν αρώματα.

Η τελειοποίηση του γλυκού όπως το ξέρουμε σήμερα σχεδόν με την προσθήκη της μαρέγκας και της τάρτας εμφανίστηκε στο τέλος του 17ου αιώνα. Δημιουργός του ο Ελβετός αρτοποιός Αlexander Frehse, που κατέγραψε και τη συνταγή, με την διαφορά ότι η βάση του γλυκού ήταν ένα παντεσπάνι.

Η τάρτα που παρουσιάζουμε εμφανίζεται τον 19ο αιώνα και συνοδεύεται με σάλτσα από φρούτα του δάσους ή ξύσμα λεμονιού ή μοσχολέμονου.

Τάρτα Λεμονιού χωρίς μαρέγκα 1

Τάρτα Λεμονιού χωρίς μαρέγκα

Από το Breeze café, Πλατεία Αγίας Παρασκευής

Υλικά για 4 άτομα 

Για τη βάση

300 γρ. βούτυρο εκλεκτό

140 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

1 φρέσκο αυγό

480 γρ. αλεύρι μαλακό, κοσκινισμένο

50 γρ. πούδρα αμυγδάλου

Βανίλια

Για την κρέμα λεμονιού

160 ml χυμό λεμόνι

2 λεμόνια, το  ξύσμα

100 γρ.  βούτυρο εκλεκτό

200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

7 αυγά

Τάρτα Λεμονιού χωρίς μαρέγκα 2

Τρόπος παρασκευής

Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη και χτυπάμε με το σύρμα σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να αφρατέψουν.

Αμέσως μετά προσθέτουμε το αυγό και τέλος σε χαμηλή ταχύτητα, προσθέτουμε το αλεύρι και την πούδρα αμυγδάλου.

Μόλις ενσωματωθεί η ζύμη γεμίζουμε την φόρμα ή τις ατομικές φόρμες αν πρόκειται  και τρυπάμε με ένα πιρούνι τον πάτο.

Ψήνουμε στους 180οC για 20 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.

Ετοιμάζουμε την κρέμα λεμονιού.

Σε κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε με σύρμα χειρός μέχρι να πάρουν μια βράση και να δέσει η κρέμα.

Βάζουμε την κρέμα σκεπασμένη στο ψυγείο για 2 ώρες, για να σταθεροποιηθεί και τη ρίχνουμε πάνω στην τάρτα ή τις τάρτες στρώνοντας την επιφάνεια με τη μαρίζ.

Τάρτα Λεμονιού χωρίς μαρέγκα 3

Σερβίρουμε πασπαλίζοντας αν θέλουμε με ξύσμα μοσχολέμονου ή λεμονιού και στην άκρη του πιάτου για περισσότερο χρώμα βάζουμε μια κουταλιά από σάλτσα με φρούτα του δάσους.

Προηγούμενο άρθροΚαιρός: Ο καιρός στην Ελλάδα για σήμερα Σάββατο 10-5-2025
Επόμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων του Σαββάτου 10 Μαΐου 2025