Πρώτη φορά δοκίμασα κουραμπιέδες με ελαιόλαδο και ενθουσιάστηκα. Η Βασούλα πάντα βρίσκει τρόπους να είναι οι γευστικές της δημιουργίες πιο υγιεινές και έτσι αποφεύγουμε το βούτυρο τουλάχιστον.
Στην Πελοπόννησο συνήθιζαν οι νοικοκυρές να χρησιμοποιούν το ελαιόλαδο που πάντα το είχαν μπόλικο, απλά το κρύωναν για ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα.
Δοκιμάστε τους και θα εκπλαγείτε.
Κουραμπιέδες με ελαιόλαδο και καρύδι
Από τη Βάσω Κατσαρού, γιατρό και εξαιρετική μαγείρισσα
Υλικά για 50 κουραμπιέδες
500ml ελαιόλαδο παγωμένο
220 γρ ζάχαρη
650-700 γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, κοσκινισμένο
180 γρ καρύδια χοντροκομμένα
120 ml brandy Metaxa
3 κ.γ υγρή βανίλια
Για το Φινίρισμα
Ζάχαρη άχνη
Τρόπος παρασκευής
Βάζουμε το ελαιόλαδο για 2 ώρες στην κατάψυξη.
Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, το κονιάκ και τη βανίλια και χτυπάμε στη μεσαία ταχύτητα με το σύρμα για 15 λεπτά.
Προσθέτουμε λίγο λίγο το αλεύρι και χτυπάμε με το γάντζο μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Προσθέτουμε και τα καρύδια και ζυμώνουμε ελαφρά.
Πλάθουμε μπαλάκια κάνοντας τους ένα βαθούλωμα στην επιφάνεια για να καθίσει καλύτερα η ζάχαρη.
Αραδιάζουμε στο ταψί του φούρνου πάνω σε αντικολλητικό χαρτί και σε απόσταση μεταξύ τους.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180οC στην μεσαία σχάρα για 25-30 λεπτά.
Βγάζουμε τους κουραμπιέδες από το φούρνο και τους αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσουν.
Πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη 1 φορά και μετά μια δεύτερη για να γίνουν ακόμα πιο όμορφοι.
Μικρά μυστικά
Την ώρα που πλάθουμε τους κουραμπιέδες μπορούμε να αλείψουμε τα χέρια μας με κονιάκ ή ούζο για να γίνουν ακόμα πιο αρωματικοί.