Mια super μηλόπιτα – Άρωμα και γεύση υπέροχη…

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Την καλύτερη μηλόπιτα μακράν τη δοκίμασα στη Ζαγορά, στην πολιτεία του μήλου, στο Πήλιο. Το κακό είναι ότι δεν μπορείς να σταματήσεις να τρως. Τώρα τα Χριστούγεννα είναι ένα γλυκό σούπερ… Μπορείτε να το φτιάξετε και να το προσφέρετε σε φίλους μέσα σε ένα ωραίο κουτί με κόκκινες κορδέλες.

Το σίγουρο είναι ότι πολύ θα το ευχαριστηθούν.

μηλόπιτα super 1

Μια super Μηλόπιτα

Από το Γυναικείο Συνεταιρισμό Ζαγοράς

Υλικά για ένα ταψί 22cm

150 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου

90 γρ. ζάχαρη καστανή

1 κ.σ. κανέλα σε σκόνη

¼ κ.γ γαρίφαλο σε σκόνη

3-4 μήλα Στάρκιν, καθαρισμένα και κομμένα σε φέτες

140 γρ. καρυδόψιχα χοντροκομμένη

50 γρ. σταφίδα σουλτανίνα

1 ποτηράκι λικέρ πορτοκαλιού ή κονιάκ

300 γρ. αλεύρι «που φουσκώνει μόνο του», κοσκινισμένο

170 γρ. ζάχαρη καστανή

4 αυγά

1 βανίλια

μηλόπιτα super 2

Τρόπος παρασκευής

Βάζουμε τις σταφίδες σε λικέρ πορτοκαλιού ή κονιάκ για να μουλιάσουν και να πάρουν άρωμα.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο C.

Σε ένα ταψάκι 22 cm απλώνουμε το βούτυρο και το βάζουμε στο φούρνο.

Mόλις λιώσει προσθέτουμε λίγη κανέλα και τα 90 γρ. ζάχαρη και το βάζουμε πάλι στο φούρνο μέχρι να πάρει ένα καραμελωμένο χρώμα, να γίνει δηλαδή καραμέλα.

Στην συνέχεια στρώνουμε όμορφα τα μήλα στο ταψί.

Τα πασπαλίζουμε με κανέλα και γαρίφαλο και τα ψήνουμε για 5 λεπτά.

Συγχρόνως χτυπάμε στο μίξερ σε μέτρια ταχύτητα τα αυγά και 170 γρ. ζάχαρη μέχρι να «αφρατέψουν».

Προσθέτουμε σιγά σιγά το  αλεύρι, τη βανίλια και χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά.

Τέλος, ρίχνουμε τα καρύδια, που τα πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι για «να σταθούν» και τη σταφίδα, αφού τη στραγγίξουμε.

Περιχύνουμε το μείγμα στο ταψί, πάνω από τα μήλα και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 35 λεπτά.

Ελέγχουμε με μαχαιράκι, βυθίζοντάς το στη μηλόπιτα και αν βγει καθαρό η μηλόπιτα είναι έτοιμη.

Αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά και το αναποδογυρίζουμε σε μία πιατέλα.

Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

μηλόπιτα super 3

Μικρά μυστικά

Αν μας αρέσουν οι ξηροί καρποί μπορούμε να προσθέσουμε φουντούκια μαζί με τα καρύδια που «δένουν» θαύμα.

Για super σερβίρισμα βάζουμε δίπλα στη μηλόπιτα παγωτό ή σαντιγί και διακοσμούμε με δυόσμο, βασιλικό ή λεβάντα για έξτρα άρωμα.

Προηγούμενο άρθροΚαιρός: Ο καιρός στην Ελλάδα για σήμερα Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2024
Επόμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων του Σαββάτου 14 Δεκεμβρίου 2024