Η κολοκυθόσουπα είναι μια σούπα βάλσαμο, που ζεσταίνει την καρδιά και τον οργανισμό μας. Πλημμυρίζει από βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, γίνεται πολύ εύκολα και είναι νόστιμη.
Η Βασούλα μας την ετοίμασε και την προσφέρει με ιδιαίτερη αγάπη.
Αν δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε πατάτες μπορούμε να τις αντικαταστήσουμε με 1 φλιτζανάκι του καφέ ρύζι γλασέ ή με δύο κουταλιές τραχανά.
Μπορούμε επίσης να διακοσμήσουμε τη σούπα με κυβάκια κολοκύθας.
Κολοκυθόσουπα με κατίκι Δομοκού ΠΟΠ
Από την Βάσω Κατσαρού-Γιαννοπούλου, γιατρό και ευρηματική μαγείρισσα
Υλικά για 4 άτομα
1 κιλό καθαρισμένη κολοκύθα, κομμένη σε μεγάλους κύβους
200 γρ πατάτες καθαρισμένες, κομμένες σε μεγάλους κύβους
1 λίτρο ζωμό λαχανικών
80 γρ κρεμμύδι ξερό λευκό, ψιλοκομμένο
60 ml ελαιόλαδο έξτρα παρθένο
1 ποτήρι γάλα πλήρες
1 πρέζα κανέλα Κεϋλάνης, σε σκόνη
1 πρέζα μοσχοκάρυδο, τριμμένο
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Κλαράκια θυμάρι
2 κ.σ. κατίκι Δομοκού ΠΟΠ
Μισή κ.σ. βούτυρο εκλεκτό
Τρόπος παρασκευής
Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί καλά σοτάρουμε το κρεμμύδι για 3-4 λεπτά και αφήνουμε να ξανθύνει, ανακατεύοντας ανά διαστήματα.
Προσθέτουμε την κολοκύθα και τις πατάτες και ρίχνουμε το ζωμό λαχανικών μέχρι να σκεπαστούν.
Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά σε σκεπασμένη κατσαρόλα για 20-30 λεπτά.
Ανά διαστήματα ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα και αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ζωμό ακόμα.
Στο τέλος μόλις απορροφήσει τα υγρά, ρίχνουμε το γάλα και βράζουμε μερικά λεπτά ακόμα.
Πολτοποιούμε με το ραβδομπλέντερ και ενσωματώνουμε το βούτυρο.
Πασπαλίζουμε με το αλάτι, το πιπέρι, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε.
Σερβίρουμε σε βαθιά πιάτα και βάζουμε στη μέση μια κουταλιά τυρί και αν θέλουμε προσθέτουμε κρουτόν.
Αν θέλουμε διακοσμούμε με ένα κλαράκι θυμάρι.