Η ΔΕΘ της παρακμής… – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Βρισκόμαστε αισίως στην παραμονή των εγκαινίων της 81ης ΔΕΘ.

Ενός θεσμού που εμπνεύστηκε το 1925 ο βουλευτής Νικόλας Γερμανός και τον υλοποίησε στις 3 Οκτωβρίου του 1926, υπό το καθεστώς της δικτατορικής κυβέρνησης του Θεόδωρου Πάγκαλου.

Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος
Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Η έκθεση σηματοδότησε την έναρξη και αργότερα την κορύφωση ενός πολύ σημαντικού κεφαλαίου και για τη Θεσσαλονίκη και για την χώρα.

Για πολλές δεκαετίες ήταν το επίκεντρο της ιδιωτικής οικονομίας και ανάπτυξης της Ελλάδας, αφού όλες οι κορυφαίες ελληνικές εταιρείες έδιναν κάθε χρόνο το παρόν, ενώ συμμετείχαν και χιλιάδες ξένων επιχειρήσεων.

Αργότερα, όταν  άρχισαν να συμμετέχουν ολόκληροι κλάδοι της παραγωγικής οικονομίας (γούνας, μαρμάρου κλπ) δόθηκε μεγαλύτερη ακόμη αναπτυξιακή λογική, σε συνδυασμό με την εξωστρέφεια των δράσεών τους.

Χρόνο με τον χρόνο και σε συνδυασμό με την ανάπτυξη του κρατισμού στην Ελλάδα, που κυρίως άρχισε και μεγεθύνθηκε από τις αρχές της δεκαετίας του ’80, η ΔΕΘ άρχισε να χάνει την λάμψη και κυρίως την εξωστρέφειά της.

Ο κομματισμός άρχισε να φθείρει τις σάρκες της, ενώ πρωθυπουργοί και αντιπολιτεύσεις την κατέστησαν πεδίο επικοινωνιακής προπαγάνδας, με κορύφωση την προπέρσινη εμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα, που από το βήμα της υποσχέθηκε λαγούς με πετραχήλια…

Ας λέμε τα πράγματα με το όνομά τους.

Η ΔΕΘ έχει παρακμάσει!

Έχει καταστεί επίκεντρο πολιτικής ανοησίας κομμάτων, συνδικαλιστών και παρατρεχάμενων που μετακομίζουν επί δεκαήμερο στη Θεσσαλονίκη, πίνουν, γλεντούν, διαμαρτύρονται, υπόσχονται, συνεντευξιάζονται και επιδίδονται σε άγονες αντιπαραθέσεις.

Κι όχι μόνο αυτό.

Αντί για προβολή των ελληνικών εταιρειών του ιδιωτικού τομέα, αντί της προσέλκυσης εκθετών –επενδυτών από την Ευρώπη ή τον υπόλοιπο χώρο, σχεδόν μοναδικοί εκθέτες είναι οι … ελληνικές κρατικές εταιρείες και οργανισμοί.

Κι όχι μόνο αυτά.

Τι σόι διεθνής Οικονομική έκθεση είναι αυτή που διεξάγεται μέσα σε κιγκλιδώματα, πολλές φορές με δακρυγόνα και ξύλο στους χώρους πέριξ της και παρουσία χιλιάδων αστυνομικών;

Μοιραία συνεπώς, η ΔΕΘ απαξιώθηκε ως προς τους σκοπούς της, βρέθηκε σε παρακμή.

Χωρίς ενδιαφέρον ως οικονομικός θεσμός που παράγει ή δημιουργεί ανάπτυξη.

Αποκαρδιωτικό! Απαξιωτικό και για τη Θεσσαλονίκη.

Δυστυχώς!

Αλλά, είπαμε: Ας λέμε τα πράγματα με το όνομά τους.

 

 

 

Προηγούμενο άρθροΕπιστολή Καραμελίδη για την παραίτησή του από Πρόεδρος της ΕΠΣ Ημαθίας
Επόμενο άρθροΤην 81η Διεθνή ‘Εκθεση εγκαινιάζει αύριο ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας
*Ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας («Hellas Special Άφιλτρο», «Ο Γέρος του Βοριά» που αποτελεί τη λαϊκή βιογραφία του Κωνσταντίνου Καραμανλή, «Οι Μύθοι και το Παραμύθι»). Θεωρείται εκ των πρωτεργατών της «ελεύθερης ραδιοφωνίας» και επί χρόνια ασχολήθηκε με την πολιτική αρθρογραφία και ανάλυση σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνα και τηλεοπτικούς σταθμούς. Για πολλά χρόνια συνδύασε την εργασία με τα χόμπι του (αθλητισμός) , με την ιδιότητά του ως Γενικός Διευθυντής της εφημερίδας «Sportime» και της «Αθλητικής Ηχούς», ενώ έχει γράψει στίχους σε τραγούδια σημαντικών Ελλήνων δημιουργών και τραγουδιστών.