Ουκρανία: Γιατί είναι πλέον ένας παγκόσμιος πόλεμος – Γράφει ο Χρήστος Παγώνης

Για ένα διάστημα, φαινόταν ότι η Ουκρανία και οι σύμμαχοί της κέρδιζαν τον πόλεμο, ή μάλλον τον αγώνα κατά της ρωσικής εισβολής. Αυτές τις μέρες, αυτό πλέον δεν είναι τόσο ξεκάθαρο. Η Ρωσία κατέχει την πρωτοβουλία στο πεδίο της μάχης. οι δυνάμεις του σιγά σιγά αποκομίζουν κέρδη. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν απογοητευτεί από το πόσο μεγάλη υποστήριξη από την Κίνα βοήθησε τη Μόσχα να αυξήσει τη στρατιωτική παραγωγή. Το πακέτο βοήθειας 61 δισεκατομμυρίων δολαρίων που ενέκρινε πρόσφατα το Κογκρέσο, μετά από έξι μήνες θανάσιμης καθυστέρησης, θα πρέπει να βοηθήσει να διασφαλιστεί ότι η Ουκρανία δεν θα χάσει φέτος. Αλλά ποιος μαχητής, και ποια συμμαχία, θα κερδίσει τελικά, είναι προς όφελος. Ολες αυτές οι διαπιστώσεις καταγράφονται σε ανάλυση του Hal Blands σήμερα στο Bloomberg.

Χρήστος Παγώνης
Γράφει ο Χρήστος Παγώνης

Η απάντηση, συνεχίζει ο αναλυτής, θα εξαρτηθεί από το ποιος συνασπισμός θα δείξει μεγαλύτερη αντοχή — και ποιος είναι πιο αποτελεσματικός στον εξαναγκασμό ή την ανατροπή της άλλης πλευράς.

Οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν επί του παρόντος την απειλή των κυρώσεων για να αποθαρρύνουν τις κινεζικές τράπεζες από το να διευκολύνουν το εμπόριο διπλής χρήσης με τη Ρωσία. Πρόσφατα έπληξε περισσότερες από δώδεκα κινεζικές εταιρείες που εμπλέκονται σε αυτό το εμπόριο. Τον περασμένο μήνα, ο υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken έφερε αυτό το μήνυμα κατευθείαν στον Xi. «Η Ρωσία θα δυσκολευόταν να διατηρήσει την επίθεσή της στην Ουκρανία χωρίς την υποστήριξη της Κίνας», είπε ο Μπλίνκεν μετά τη συνάντηση με τον Σι. «Εάν η Κίνα δεν αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα, θα το κάνουμε».

Η Ρωσία, εν τω μεταξύ, προφανώς θα χρησιμοποιήσει τα δικά της όπλα επιλογής – πολιτική παρέμβαση, κυβερνοεπιθέσεις, παραπληροφόρηση, δολιοφθορά – για να επηρεάσει τις εκλογές που θα διεξαχθούν σε όλη τη διατλαντική συμμαχία φέτος ή αλλιώς να αποδυναμώσει τη στήριξη της Δύσης προς το Κίεβο. Μια σειρά από μυστηριώδη περιστατικά που αφορούν ευρωπαϊκά εργοστάσια όπλων και σιδηροδρόμους δείχνει ότι αυτή η εκστρατεία έχει ήδη ξεκινήσει. Ο Πούτιν εκπέμπει επίσης ανανεωμένες πυρηνικές απειλές για να αποθαρρύνει τη Δύση να παρέχει πυραύλους μεγαλύτερου βεληνεκούς στην Ουκρανία – ή να επιτρέψει στο Κίεβο να χρησιμοποιήσει αυτά τα όπλα για χτυπήματα εντός της ίδιας της Ρωσίας.

Αυτή η δραστηριότητα θα είναι έντονη επειδή οι επιπτώσεις του πολέμου είναι τόσο εκτεταμένες. Οι δημοκρατίες και οι αυτοκρατορίες σε ολόκληρη την Ευρασία γνωρίζουν ότι το αποτέλεσμα στην Ουκρανία είτε θα επιβεβαιώσει είτε θα διαβρώσει τη φιλελεύθερη τάξη πραγμάτων. Θα διαμορφώσει την ισορροπία πλεονεκτημάτων στον ευρύτερο παγκόσμιο αγώνα τους.

Αυτό που συμβαίνει σε ένα θέατρο ενός διασυνδεδεμένου κόσμου δεν μπορεί να μην επηρεάσει άλλα. Αυτήν τη στιγμή, η Ουκρανία είναι εκεί όπου η σύγκρουση μεταξύ των προηγμένων δημοκρατιών και των ευρασιατικών απολυταρχιών είναι πιο σοβαρή: η Αμερική και οι σύμμαχοί της δεν θα ευημερήσουν αν καταλήξουν να χάσουν εκεί.

Ωστόσο, αξίζει επίσης να θυμόμαστε ότι η νίκη σε έναν αγώνα μεσολάβησης μπορεί να συμβεί σε δύο επίπεδα. Είναι θέμα ποιος κερδίζει τον πόλεμο των σκοποβολής. Αλλά είναι επίσης ζήτημα ποιος συνασπισμός χρησιμοποιεί καλύτερα αυτή τη σύγκρουση, μαθαίνοντας τα σχετικά στρατιωτικά μαθήματα, ενισχύοντας τους δεσμούς μεταξύ των μελών του και χρησιμοποιώντας αυτόν τον πόλεμο για να δημιουργήσει την επείγουσα ανάγκη και τις δυνατότητες που απαιτούνται για να προετοιμαστούμε για το επόμενο. Με πολλούς τρόπους, λοιπόν, τα γεγονότα στην Ουκρανία θα διαμορφώσουν το μέλλον. Και το Bloomberg καταλήγει: Ο πόλεμος της Ουκρανίας έχει γίνει και ο παγκόσμιος πόλεμος.

Προηγούμενο άρθρο«Θέματα κυριαρχίας δεν μπορούν να τεθούν στο τραπέζι του διαλόγου», τονίζει ο ΥΠΕΞ Γ. Γεραπετρίτης στη Βραδυνή της Κυριακής
Επόμενο άρθροΥΠΕΞ: Κατάφωρη παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη νέα Πρόεδρο των Σκοπίων