Ο Μητσοτάκης, η πρόεδρος κι οι άλλοι – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Σ’ αυτόν τον τόπο, όλο και βρίσκουμε κάτι ν’ ασχολούμαστε και πολλαπλώς να διχαζόμαστε. Τα περισσότερα εξ’ όσων ασχολούμαστε είναι ήσσονος σημασίας, αλλά αυτοί είμαστε. Το δευτερεύον το καθιστούμε πρώτιστο και μ’  αυτό   αναλωνόμαστε σε ατέρμονες συζητήσεις. Πολλές φορές και με αερολογίες ή και υστερίες.

Νίκος Σακελλαρόπουλος
Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Τώρα, καταμεσής της προεκλογικής περιόδου για τις ευρωεκλογές, κάποιοι θεώρησαν επίκαιρο και πρέπον ν’ ανοίξουν ένα ζήτημα που θα μας απασχολήσει (;) σ’ ένα χρόνο. Την προεδρία της δημοκρατίας κι αν θα ανανεωθεί ή όχι η θητεία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Το θέμα ξεκίνησε από παραπολιτικά σχόλια και συζητήσεις, από κύκλους εντός-εκτός και επί τα αυτά της ΝΔ. Άλλωστε είναι γνωστό ότι η Ακροδεξιά κι η Λαϊκή Δεξιά δεν τρέφουν και τα αγνότερα αισθήματα για την πρόεδρο, χωρίς να μπορούν να δικαιολογήσουν τη στάση τους με πειστικότητα. Ίσως επειδή η πρόεδρος δεν φώναζε στη ζωή της το ανόητο σύνθημα… «ζήτω η Ελλάδα, ζήτω η θρησκεία, ζήτω η Νέα Δημοκρατία»…. Ίσως, πάλι, επειδή οι χαμηλοί της τόνοι δεν είναι σαν εκείνους τους προκατόχου της, που έστελνε εδώ κι εκεί γραφικές προειδοποιήσεις και μηνύματα… Μπορεί κι οι συνεχείς αντιδράσεις της Εκκλησίας στο πρόσωπό της με αφορμή το «παρόν» που έδωσε σε γλέντι επινικίων για τον γάμο των ομοφύλων, να παίζουν ή να παίξουν το ρόλο τους.

Όπως και νάναι τα πράγματα, όποιοι κι αν φιλοδοξούν να τη διαδεχτούν – κι εκ τούτου βάζουν τρικλοποδιές ακόμη και στο κόμμα τους (ΝΔ)-, είναι άκαιρο να συζητάμε για κάτι που θα συμβεί σ’ ένα χρόνο και μάλλον πρέπει ν’ αποτελεί τυπική διαδικασία.

Αλήθεια, γιατί ν’ αλλάξουμε πρόεδρο; Δεν ασκεί με υπευθυνότητα τα καθήκοντά της; Έχει προβεί σε αντιθεσμικές ενέργειες; Δεν είναι αρκούντως πατριώτισσα;  Τίποτα από αυτά δεν έχει συμβεί. Άρα, δεν υπάρχει λόγος να μην ανανεωθεί η θητεία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Από την άλλη πλευρά του ζητήματος, όσο κι αν είναι άκαιρο, ρωτήθηκε προσφάτως ο Κυριάκος Μητσοτάκης κι η απάντησή του δεν ήταν κατηγορηματικά θετική για την ανανέωση της θητείας της.  «Έχω μια πολύ καλή σχέση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θεωρώ ότι επιτελεί πολύ καλά τα καθήκοντά της και θα παραμείνω σε αυτό», ανέφερε.

Συνεπώς, έχει στο νου ότι σ’ ένα χρόνο μπορεί να υπάρχουν διαφορετικά δεδομένα. Όχι τόσο από την πλευρά της προέδρου, όσο από πολιτικές εξελίξεις, εσωκομματικά της ΝΔ και λοιπά απρόοπτα. Ας μη ξεχνάμε ότι περιφέρονται εδώ κι εκεί … κύκλοι διαφόρων πρώην πρωθυπουργών και διαδίδουν ότι αυτοί –ξεχωριστά φυσικά- έχουν ενδιαφέρον για τη θέση του προέδρου. Ας μη ξεχνάμε κι ότι ίσως να υπάρξει αναγκαιότητα να υπάρξει πρόεδρος με βαρύτερα πολιτικά χαρακτηριστικά. Θα δούμε. Επιπλέον, μια παραπολιτική φημολογία αναφέρει ότι ο Κασσελάκης, μετά τον Άρη Σπηλιωτόπουλο που κατέστησε σύμβουλό του, θα προτείνει για πρόεδρο τον… Κώστα Καραμανλή! Με στόχο φυσικά να διασπάσει τη ΝΔ ή έστω να της δημιουργήσει κλίμα εσωστρέφειας…

Όπως και νάναι πάντως, με τα σημερινά δεδομένα δεν υπάρχει λόγος μη επανεκλογής της προέδρου της Δημοκρατίας. Κυρίως όμως, είναι άκαιρη αυτή η συζήτηση που στοχεύει μόνο σε αναταραχή και νέες ατέρμονες συζητήσεις σε κανάλια και λοιπά ΜΜΕ… Διάρκειας ενός έτους… Σε δουλειά να βρισκόμαστε.

Προηγούμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Κυριακής 12 Μαΐου 2024
Επόμενο άρθροΜ. Βορίδης: Κρίσιμες για την Ελλάδα και τους Έλληνες αυτές οι ευρωεκλογές