«Είμαστε αναρμόδιοι, πήγαινε αλλού», δηλαδή στον θάνατο – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Το έχουμε δει όλοι, ειδικά στους δρόμους.  Να υπάρχει αστυνομικός που μπροστά του διαπράττεται αδίκημα κι εκείνος να ισχυρίζεται ότι εκτελεί άλλη υπηρεσία! Η φράση «είμαι αναρμόδιος» δεν ακούγεται μόνο στο δημόσιο αλλά και στην ΕΛΑΣ.  Το έχουμε δει όλοι: Αν δεν μεσολαβήσει ανώτατος αξιωματικός ή υψηλά ιστάμενο πολιτικό πρόσωπο, συχνά οι αστυνομικοί δεν έχουν την ικανότητα να επέμβουν  αποτελεσματικά.  Σε μικρά ή μεγαλύτερα ζητήματα. Στα δε αστυνομικά τμήματα κι ειδικά κρίσιμες ώρες, δεν κάνουν βάρδια οι έμπειροι αλλά συχνά μόνο νέοι αστυνομικοί. Παιδιά που ακόμη δεν έχουν καν διαμορφώσει την κρίση τους για πολλά πράγματα.

Νίκος Σακελλαρόπουλος
Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Ο γράφων έχει να καταθέσει την προσωπική μαρτυρία επί παρόμοιου ζητήματος, που χρειάστηκε η παρέμβαση του τέως υπουργού προστασίας του πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου και μέσω εκείνου … κοτζάμ ταξιάρχου της ΕΛΑΣ, προκειμένου να σωθεί (κυριολεκτικά) μια νεαρή κοπέλα από τα χέρια και τα μαχαίρια του πρώην της!  Κάτι που δεν πρόλαβε να συμβεί με την Κυριακή στους Αγίους Αναργύρους. Βλέπετε, τρεις αστυνομικοί και δη γυναίκες, δεν ήταν ικανές να σκεφτούν με τον κοινό νου και να της πουν να μείνει μέσα στο τμήμα μέχρι να φτάσει το περιπολικό της σωτηρίας της, που θα τη συνόδευε με ασφάλεια στο σπίτι της. Στη δε σκοπιά έξω από το αστυνομικό τμήμα , έβλεπε αμέτοχος να σφάζουν μια κοπέλα μπροστά στα μάτια του, ένας φρουρός καταδικασμένος για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση!!

Το έχουμε πει χιλιάδες φορές. Όλοι πρέπει να είμαστε παντού και πάντα με τους αστυνομικούς. Ειδικά μ’ αυτά τα παιδιά της πρώτης γραμμής που φεύγουν από το σπίτι τους χωρίς να ξέρουν αν επιστρέψουν. Μα δεν μπορεί κάποιος να διανοηθεί την ανεπάρκεια των αστυνομικών που είχαν υπηρεσία το μοιραίο βράδυ.

Είναι φρικιαστικό να πηγαίνει πολίτης για βοήθεια στην αστυνομία και να χάνει τη ζωή του στην εξώπορτα του τμήματος. Εκείνη μα και όλοι  μας, όλα τα χρόνια ακούγαμε ότι η Αστυνομία είναι φίλος και συνδράμει στην ασφάλειά μας. Μα δεν… Στους Αγίους Αναργύρους η Κυριακή έκανε ότι ο θα έκανε ο καθένας μας…  Τρέμοντας από φόβο κι αισθανόμενη απροστάτευτη έτρεξε στην αστυνομία. Μιλούσε στο τηλέφωνο με την ΕΛΑΣ όταν ο δολοφόνος της την έστειλε στον άλλο κόσμο! Η μια αστυνομία της είπε να πάρει τηλέφωνο την άλλη αστυνομία για να λύσει το πρόβλημά της! Η μια αστυνομία ήταν αναρμόδια, η άλλη άκουγε τη σφαγή στο τηλέφωνο!

Ναι, η ΕΛΑΣ έχει πρόβλημα. Οι αστυνομικοί έχουν πρόβλημα. Κι η αλήθεια είναι ότι κι όταν κυνηγούν ή αμύνονται σε σκληρούς κακοποιούς, βρίσκουν τον μπελά τους. Από την άλλη πλευρά, η Αστυνομία δεν μπορεί αν είναι μόνιμος προστάτης καθενός από εμάς. Ούτε μπορεί να παίρνει το μαχαίρι ή το όπλο από τα χέρια κάθε ψυχάκια, διεστραμμένου ή διαταραγμένου. Ο δολοφόνος, των Αγίων Αναργύρων  φέρ’ ειπείν, ακόμη κι αν η Κυριακή προστατευόταν επαρκώς, θα επανερχόταν την επόμενη ημέρα… Σε τέτοιες περιπτώσεις δεν υπολογίζουν ούτε ασφαλιστικά μέτρα, ούτε κάτι άλλο.

Μα στην περίπτωση των αστυνομικών πουν βρίσκονται σε επαφή με τον πολίτη, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Κάποιοι, κάποιες νομίζουν ότι στην ΕΛΑΣ βολεύτηκαν. Κι έχουν και υφάκι. Βολεμένοι δεν είναι στην Τροχαία; Αν δεν ήταν, θα ήταν διαφορετικές οι κεντρικές αρτηρίες μεγάλων δήμων από τα σταθμευμένα παράνομα αυτοκίνητα.  Βολεμένοι δεν ήταν όλοι αυτοί που έβλεπαν από τα σύνορα μέχρι την Αθήνα τους Κροάτες χούλιγκαν, που τελικά έσφαξαν ένα παλικάρι; Βολεμένοι δεν είναι όλοι αυτοί που βγάζουν ταυτότητες και  διαβατήρια και αν πας πέντε λεπτά πριν σχολάσουν, σου λένε …. έλα αύριο;  Βολεμένοι δεν είναι όλοι αυτοί οι αποσπασμένοι εδώ κι εκεί, που ενίοτε γίνονται κι ορντινάτσες των κυριών …των κυρίων;  Βολεμένοι και βολεμένες δεν ήταν αυτοί που αδιαφόρησαν μπροστά σε γυναίκες που πήγαν και ζήτησαν βοήθεια και τους δήλωσαν …αναρμόδιοι, παραπέμποντάς τους αλλού; Βολεμένοι δεν είναι εκείνοι που σκέφτονται … ας φύγει από εμένα το πρόβλημα, μη τραβιέμαι τώρα; Βολεμένοι κατά μια έννοια δεν είναι κι εκείνοι που χρησιμοποιούν την πολυκαιρισμένη καραμέλα… είμαστε λίγοι;

Ομολογώ ότι ενώ γενικά αισθάνομαι τεράστια συμπάθεια στα παιδιά του δρόμου της ΕΛΑΣ και σ’ εκείνους που λύνουν κι εξιχνιάζουν κορυφαίες υποθέσεις παρανομίας κι εγκληματικότητας, δεν μπορώ να κάνω το ίδιο για την αξιωματικό υπηρεσίας στους Αγίους Αναργύρους και τις συναδέλφους της, που ΔΕΝ μπήκαν καν στον κόπο να καλέσουν το περιπολικό και να βεβαιωθούν ότι η Κυριακή είναι ασφαλής.  Τα ίδια είχαν γίνει και με την κοπέλα στη Σαλαμίνα, που ενώ είχε καταγγείλει τον σύντροφό της, δεν βρήκε επαρκή προστασία και τελικά αυτός τη σκότωσε.

Να πούμε κάτι; Αν οι συγκεκριμένοι αστυνομικοί που επιλαμβάνονται υποθέσεων με γυναίκες σε άμυνα είναι ακατάλληλοι (εκπαιδευμένοι είναι), τότε ας πάνε σπίτια τους.  Η δικαιολογία που ακούγεται στους Αγίους Αναργύρους, ότι …  «της είπαμε να μείνει, αλλά εκείνη φταίει που έφυγε», δεν μπορεί να είναι σοβαρή, σε μια σοβαρή υπηρεσία…

Προηγούμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Πέμπτη 4 Απριλίου 2024
Επόμενο άρθροΔόμνα Μιχαηλίδου: Αναγνώριση από τον Συνήγορο του Πολίτη του e-ΕΦΚΑ – Νέος υποδιοικητής ο Κωνσταντίνος Μεγαρίτης