Μια τυρόπιτα που γίνεται «στα γρήγορα», όπως έλεγαν οι Πολίτισσες. Η ζύμη ήταν καμωμένη με τον ίδιο τρόπο, ενώ η γέμιση ποικίλλει, ανάλογα με τα υπάρχοντα στο ψυγείο τους. Άλλες φορές στη γέμιση έβαζαν φέτα, γραβιέρα και αρωματικά, άλλες πάλι φορές την έφτιαχναν με ποικιλία τυριών και πιπεριές όλων των χρωμάτων.
Για να κάνουμε τη ζωή μας πιο εύκολη και να κερδίσουμε χρόνο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φύλλο χωριάτικο ή έτοιμη ζύμη.
Η επιλογή δική σας.
Τυρόπιτα πολίτικη
Υλικά για 4 άτομα
Για τη ζύμη
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
200 ml. νερό
1 κ.γ. αλάτι θαλασσινό
90 ml. ελαιόλαδο
2 κ.σ. ξύδι
Για τη γέμιση
250 γρ. τυρί φέτα κομμένη σε κύβους
150 γρ. γραβιέρα Κρήτης τριμμένη
3 κ.σ. μέντα ξερή η βασιλικό ξερό
1 ντομάτα, κομμένη σε κύβους
Για το πασπάλισμα
Μίγμα αρωματικών
Σουσάμι
Τυρί τριμμένο
Τρόπος Παρασκευής
Σε μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι, το ξύδι, το ελαιόλαδο, το αλάτι, ρίχνουμε λίγο λίγο το νερό και ζυμώνουμε δυνατά μέχρι η ζύμη να μην κολλάει στα χέρια.
Καθώς ζυμώνουμε ανασηκώνουμε την ζύμη για να «πάρει αέρα» και βυθίζουμε τα δάχτυλα στην ζύμη για τον ίδιο λόγο. Αυτό είναι άλλωστε, το μυστικό για την επιτυχία του φύλλου.
Χωρίζουμε την ζύμη σε 7 – 8 ίσα μέρη.
Αφήνουμε την ζύμη να «ξεκουραστεί» σκεπασμένη για 1 ώρα.
Πασπαλίζουμε τον πάγκο με αλεύρι και ανοίγουμε με τον πλάστη λεπτά στρογγυλά φύλλα.
Σε ένα μπολ βάζουμε τα υλικά της γέμισης και ανακατεύουμε με το χέρι μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα.
Βάζουμε στο κάθε φύλλο από μια γεμάτη κουταλιά γέμιση και την απλώνουμε στο μισό φύλο και κλείνουμε προσεκτικά σε μισοφέγγαρο. Με τα δάχτυλα πιέζουμε την γύρω άκρη για να κλείσει.
Τηγανίζουμε σε καυτό ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσουν οι τυρόπιτες και από τις δύο πλευρές.
Τις βγάζουμε με λαβίδα από το τηγάνι και τις βάζουμε σε πιατέλα που έχουμε στρώσει με απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να τραβήξει το λάδι.
Πασπαλίζουμε τη τυρόπιτα με τριμμένο τυρί ή σουσάμι ή μαυροκούκι ή αρωματικά.
Σερβίρουμε.
Μικρά μυστικά
Αν θέλουμε μπορούμε να πασπαλίσουμε με μέλι αρωματικό και ψιλοσπασμένα καρύδια.
Μπορούμε να φτιάξουμε τυρόπιτες και να τις βάλουμε στην κατάψυξη για κάθε στιγμή.