Ένα φαγάκι μαμαδίστικο, της κουζίνας povera, που γίνεται πολύ εύκολα και γρήγορα.
Οι φουρνιστές πατάτες μπορούν να αποτελέσουν το κύριο πιάτο με τυρί φέτα και μια πλούσια πράσινη σαλάτα.
Επίσης μπορεί να είναι το τέλειο συνοδευτικό για ψητό κρέας ή ψάρι.
Τις απολαύσαμε στο απίθανο εστιατόριο Slovak στο Κάστρο της Μπρατισλάβα.
Φουρνιστές πατάτες με δεντρολίβανο και μουστάρδα
Από Slovak Folklore, Mπρατισλάβα, Σλοβακία
Υλικά για 4 άτομα
1 κιλό πατάτες
Χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι
1 κ.σ. μουστάρδα απαλή Dijon
Eλαιόλαδο εκλεκτό
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
2 κούπες νερό
2 κλαράκια δεντρολίβανου
Τρόπος παρασκευής
Κόβουμε τις πατάτες στο μέγεθος που θέλουμε.
Τις ξεπλένουμε και τις σουρώνουμε.
Σε ένα βαζάκι βάζουμε το χυμό λεμονιού, τη μουστάρδα, το ελαιόλαδο, το αλάτι, το πιπέρι και χτυπάμε πολύ καλά.
Βάζουμε τις πατάτες στο ταψί και τις περιχύνουμε με τη σάλτσα.
Πασπαλίζουμε με το ξύσμα, το πιπέρι και βάζουμε τα κλαράκια δεντρολίβανο ανάμεσα στις πατάτες και ρίχνουμε το νερό.
Σκεπάζουμε τις πατάτες με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 40-45 λεπτά.
Ξεσκεπάζουμε το ταψί, ανακατεύουμε τις πατάτες και ψήνουμε για λίγο ακόμα μέχρι να ροδίσουν.
Μικρά μυστικά
Τις πατάτες μπορείτε να τις αφήσετε με τη φλούδα ή μπορεί να είναι καθαρισμένες.