Μελιτζανάκι γλυκό. Το σούπερ γλυκό κουταλιού!

Σταύρος Τσαλαμπούνης
Από τον Σταύρο Τσαλαμπούνη παραδοσιακό μάγειρα

Πρώτη φορά έκανα

και το αποτέλεσμα είναι υπέροχο.

Τελικά έχω να πω πως δεν έτυχε, απλά πέτυχε.

Η συνταγή δική σας φίλοι μου.

Μελιτζανάκι γλυκό 5

 

Μελιτζανάκι γλυκό

Από τον Σταύρο Τσαλαμπούνη παραδοσιακό μάγειρα

Υλικά:

1 κιλό μελιτανάκια

Καβουρδισμένα αμύγδαλα

( όσα μελιτζανάκια έχουμε τόσα αμύγδαλα)

Καρφάκια γαρύφαλλο

1 κουταλιά μέλι ή γλυκόζη

Χυμό ενός λεμονιού

Για το σιρόπι:

1 κιλό ζάχαρη

3 ποτήρια νερό (750ml)

Ξυλάκι κανέλας

2 βανίλιες ή αμπαρόριζα

Μελιτζανάκι γλυκό 6

 

Τρόπος παρασκευής:

Διαλέγουμε μικρά μελιτζανάκια (από τα τελευταία του μπαξέ πλέον) πλένουμε, αφαιρούμε το κοτσάνι  και κάνουμε μια χαραγματιά.

Μελιτζανάκι γλυκό 1

Τα βάζουμε σε νερό  με μία κουταλιά της σούπας  λεμόντουζο (ξινό) να σκεπαστούν βάζοντας κάποιο βάρος  για να κρατιούνται μέσα  δύο ώρες περίπου.

Μελιτζανάκι γλυκό 3

Στραγγίζουμε και τα βράζουμε  με μπόλικο νερό 3 φορές  από 5 λεπτά αλλάζοντας νερό  και ξεπλένοντάς τα με κρύο.

Μελιτζανάκι γλυκό 4

Τα ζουλάμε να να βγει το νερό  και στην χαραμάδα βάζουμε  καβουρδισμένα αμύγδαλα  και ενα καρφάκι γαρύφαλλο.

Μελιτζανάκι γλυκό 2

Κάνουμε σιρόπι:

Για όσα γραμμάρια έχουμε μελιτζάνα  τόσα γραμμάρια ζάχαρη και νερό.

Μελιτζανάκι γλυκό 7

Βράζουμε ξαφρίζωντας  περίπου μισή ώρα  και 5 λεπτά πριν σβήσουμε  προσθέτουμε κανέλα, 2 βανίλιες μια κουταλιά της σούπας  μέλι ή γλυκόζη  και τον χυμό ενός λεμονιού.

Το τοποθετούμε  σε αποστειρωμένα γυάλινα βάζα.

Προηγούμενο άρθροΚαιρός: Ο καιρός στην Ελλάδα για σήμερα Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2023
Επόμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Τρίτης 28 Νοεμβρίου 2023