Πρώτη φορά έκανα
και το αποτέλεσμα είναι υπέροχο.
Τελικά έχω να πω πως δεν έτυχε, απλά πέτυχε.
Η συνταγή δική σας φίλοι μου.
Μελιτζανάκι γλυκό
Από τον Σταύρο Τσαλαμπούνη παραδοσιακό μάγειρα
Υλικά:
1 κιλό μελιτανάκια
Καβουρδισμένα αμύγδαλα
( όσα μελιτζανάκια έχουμε τόσα αμύγδαλα)
Καρφάκια γαρύφαλλο
1 κουταλιά μέλι ή γλυκόζη
Χυμό ενός λεμονιού
Για το σιρόπι:
1 κιλό ζάχαρη
3 ποτήρια νερό (750ml)
Ξυλάκι κανέλας
2 βανίλιες ή αμπαρόριζα
Τρόπος παρασκευής:
Διαλέγουμε μικρά μελιτζανάκια (από τα τελευταία του μπαξέ πλέον) πλένουμε, αφαιρούμε το κοτσάνι και κάνουμε μια χαραγματιά.
Τα βάζουμε σε νερό με μία κουταλιά της σούπας λεμόντουζο (ξινό) να σκεπαστούν βάζοντας κάποιο βάρος για να κρατιούνται μέσα δύο ώρες περίπου.
Στραγγίζουμε και τα βράζουμε με μπόλικο νερό 3 φορές από 5 λεπτά αλλάζοντας νερό και ξεπλένοντάς τα με κρύο.
Τα ζουλάμε να να βγει το νερό και στην χαραμάδα βάζουμε καβουρδισμένα αμύγδαλα και ενα καρφάκι γαρύφαλλο.
Κάνουμε σιρόπι:
Για όσα γραμμάρια έχουμε μελιτζάνα τόσα γραμμάρια ζάχαρη και νερό.
Βράζουμε ξαφρίζωντας περίπου μισή ώρα και 5 λεπτά πριν σβήσουμε προσθέτουμε κανέλα, 2 βανίλιες μια κουταλιά της σούπας μέλι ή γλυκόζη και τον χυμό ενός λεμονιού.
Το τοποθετούμε σε αποστειρωμένα γυάλινα βάζα.