Ε. Τσακαλώτος: Μια συναρπαστική μα και γραφική προσωπικότητα – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Λένε ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι ο πιο μορφωμένος Αριστερός. Λένε ότι διαθέτει αστική ευγένεια, ότι ζει σε κομμουνιστικό συννεφάκι και ταυτοχρόνως είναι εύπορος, με καταθέσεις και μετοχές σε καπιταλιστικά μαγαζιά. Λένε ότι συστηματικά στη ζωή του ήταν απρόθυμος να υπερασπιστεί τους φίλους του, με κορύφωση την περίπτωση του Γιάννη Στουρνάρα, τότε που η σύντροφός του Λίνα Νικολοπούλου, γινόταν πρωτοσέλιδο από τον ΣΥΡΙΖΑ  για την επιχειρηµατική της δραστηριότητα, αλλά αυτό δεν είναι ακριβές.

Νίκος Σακελλαρόπουλος
Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Λένε ότι παρ’ ότι έχει γεννηθεί σε μια κατ’ εξοχήν μεγαλοαστική και εύπορη οικογένεια, διακατέχεται από μια συστηματική πολιτική μελαγχολία και ασχολείται αρκούντως με τα μεταφυσικά, υπό τη συνοδεία ακρόασης πένθιμων συμφωνικών έργων του Μάλερ και ανάγνωσης πεσιμιστικών ποιημάτων του Σεφέρη.

Λένε ότι αν δεν ήταν οικονομολόγος θα ήταν άριστος μάγειρας στην ινδική κουζίνα και φίλοι του ισχυρίζονται ότι η τραπεζαρία του σπιτιού του αποτελεί το καλύτερο ινδικό εστιατόριο της Ελλάδας.

Δεν λέγεται, αλλά είναι πραγματικότητα, ότι είναι οπαδός του ΠΑΟΚ, ότι δεν τα πάει καλά με τα ελληνικά παρά το ότι ζει εδώ και 30 χρόνια στην Ελλάδα, ότι ο πατέρας του Στέφανος ήταν ο καλύτερος ναυπηγός της χώρας κι ο άνθρωπος που «έκτισε» τον στόλο του εφοπλιστή Καρρά και αργότερα των Εμπειρίκων.

Μια άλλη πραγματικότητα είναι ότι γεννήθηκε στην Ολλανδία και μεγάλωσε στο Λονδίνο. Ο δε πατέρας του στον εμφύλιο, πέρασε από τον ΕΔΕΣ κι αργότερα εξελίχθηκε σε … Αριστερός, ενώ η μητέρα του ήταν στην ΕΠΟΝ.

Πραγματικότητα είναι κι ο στρατηγός Τσακαλώτος, ο άνθρωπος που θωράκισε κι έσωσε την Αθήνα από την επέλαση των κομμουνιστών στα 1944 και ταυτίστηκε με την τελική  νίκη του εθνικού στρατού, το 1949. Ο στρατηγός δεν ήταν απ’ ευθείας παππούς του, όπως λέγεται, αλλά  εξάδελφος του παππού του.

Οι σπουδές του στην Αγγλία, στις αρχές της δεκαετίας του ’80, τον έφεραν κοντά με τον Γιάννη Στουρνάρα και ιδεολογικά απέναντι στην επέλαση της Θάτσερ που άλλαξε την Αγγλία. Οι πολιτικές τους καταβολές τους έκαναν αχώριστους αν κι ουδείς μπορούσε να φανταστεί τότε, ότι πολλά χρόνια μετά ο Τσακαλώτος θα ήταν υπουργός Οικονομικών Αριστερής κυβέρνησης που εφάρμοζε σκληρό μνημόνιο κι ο Στουρνάρας συνετός διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, επιλογή … Δεξιού πρωθυπουργού, του Αντώνη Σαμαρά.

Ο μαρξιστής Ευκλείδης Τσακαλώτος, δεν δυσκολεύθηκε να βγει στην πλατεία Συντάγματος με τους… αγανακτισμένους, τους χρυσαυγίτες και τους καμμένους. Ο Στουρνάρας, με κοστούμι και γραβάτα, πήγαινε τις ίδιες ώρες στο γραφείο του εν μέσω απειλών και ύβρεων. Ο Τσακαλώτος δεν έβγαζε άχνα στα λαϊκίστικα προγράμματα του Τσίπρα και τις υποσχέσεις περί σκισίματος των μνημονίων, ενώ με τη σιωπή του έδειχνε να ανοίγει τον δρόμο  στον «οικονομικό ντανταϊσμό» του Βαρουφάκη! Ο Στουρνάρας, την ίδια ώρα,  υβριζόμενος προειδοποιούσε ότι δεν γίνονται αυτά…  Αργότερα, κατάλαβε κι ο Τσακαλώτος ότι δεν μπορείς να είσαι στην ΕΕ και να πουλάς ή να ζητάς … εθνικό εξαιρετισμό στα δημοσιονομικά…

Όσοι τον γνωρίζουν ισχυρίζονται ότι καταπιεζόταν αφόρητα από τον πολιτικό τυχοδιωκτισμό του Αλέξη Τσίπρα και της πλειοψηφίας των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Μα ποτέ δεν υπονόμευσε Τσίπρα και κόμμα. Δεν του το επέτρεπε η αγωγή του.  Σήμερα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος λέει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υπό την ηγεσία Κασσελάκη δεν αποτελεί γοητευτική Αριστερά. Μπορεί και να έχει δίκιο συμφώνως με τη δική του οπτική των πραγμάτων. Είναι βέβαιο ότι ασφυκτιά στην Κουμουνδούρου του χυδαίου λαϊκισμού και των τρολ που τον στοχοποιούν συστηματικά.

Μα είναι βέβαιο ότι ο 63χρονος πολιτικός, δεν μπορεί να συμβιβάζεται πια με τον παντός είδους εκφυλισμό. Το έκανε πολλά χρόνια, μάλλον δεν πάει άλλο. Ειδικά μετά τη σταλινική ανακοίνωση/εκκαθάριση της διαγραφής  των Φίλη, Σκουρλέτη και Βίτσα.

Θα φύγει και θα ιδρύσει κόμμα; Θα συμβιβαστεί τελικά περιμένοντας τις ευρωεκλογές, στην πολιτική απροσδιοριστία του Κασσελάκη, που είναι πολλαπλάσια του Τσίπρα;

Ο άνθρωπος που μαζί με τον Τσίπρα ουσιαστικά διέλυσαν τη μεσαία τάξη κι έκαναν ιδιοκτησία τους το πιο τρίτο, αχρείαστο και πιο σκληρό μνημόνιο, δηλώνει Αριστερός. Το δηλώνει έντιμα κι ευθαρσώς, ανεξαρτήτως αν αυτό πήγε τη χώρα πίσω. Άλλωστε ήταν τόσο τίμιος ως υπουργός, που δεν επιχείρησε να καρπωθεί την σταθεροποίηση που επιτεύχθηκε μέσω του μνημονίου που αταλάντευτα εφάρμοσε. Φίλοι του ισχυρίζονται ότι αν το έπραττε, αν εκμεταλλευόταν την ορθή τήρηση του μνημονίου, θα ήταν σαν να ομολογούσε ότι η Αριστερά έλεγε κουταμάρες κι είχαν δίκιο ο Σαμαράς, ο Βενζέλος, ο Στουρνάρας κι ο Παπαδήμος. Θα ήταν σαν να ομολογούσε τη στροφή του στη σοσιαλδημκρατία…. Κι αυτό δεν θα το επέτρεπε ποτέ στον εαυτό του… θα ήταν ως να πυροβολούσε το πνευματικό του έργο (έκδοση 2005),  «Οι αξίες και η αξία της Αριστεράς».

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, είναι ο τύπος που δεν περνά απαρατήρητος. Αριστερός βαθιάς ψυχής, αρνείται ότι δεν υπάρχει Αριστερός δρόμος στην εποχή μας. Γεγονός που μπορεί να τον οδηγήσει στα έγκατα της γραφικότητας.

Οι επόμενες ημέρες, ίσως και ώρες, θα δώσουν απαντήσεις για την πολιτική του διαδρομή. Το βέβαιο είναι ότι ο ίδιος είναι θιασώτης της ρήσης ότι  ένα φριχτό τέλος είναι προτιμότερο από μια φρίκη χωρίς τέλος – σαν αυτή που εξελίσσεται στον ΣΥΡΙΖΑ…

Προηγούμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Παρασκευής 10 Νοεμβρίου 2023
Επόμενο άρθροEE – Κ. Χατζηδάκης στο ECOFIN: Οι αμυντικές δαπάνες να λαμβάνονται υπόψιν στα υπερβολικά ελλείμματα
*Ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας («Hellas Special Άφιλτρο», «Ο Γέρος του Βοριά» που αποτελεί τη λαϊκή βιογραφία του Κωνσταντίνου Καραμανλή, «Οι Μύθοι και το Παραμύθι»). Θεωρείται εκ των πρωτεργατών της «ελεύθερης ραδιοφωνίας» και επί χρόνια ασχολήθηκε με την πολιτική αρθρογραφία και ανάλυση σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνα και τηλεοπτικούς σταθμούς. Για πολλά χρόνια συνδύασε την εργασία με τα χόμπι του (αθλητισμός) , με την ιδιότητά του ως Γενικός Διευθυντής της εφημερίδας «Sportime» και της «Αθλητικής Ηχούς», ενώ έχει γράψει στίχους σε τραγούδια σημαντικών Ελλήνων δημιουργών και τραγουδιστών.