Ένα από τα πιο φημισμένα γλυκά, από αυτά που τα λέμε «δεύτερο κέρασμα», είναι η αγαπημένη μου καριόκα.
Αυτή θα μας απασχολήσει σήμερα, αφού είναι καλό και μόνο σαν εικόνα να υπάρχει αυτό το εμβληματικό γλυκό στο σπίτι μας.
Καριόκες με καρύδι
Από την Ελένη Σιδηροπούλου περίφημη μαγείρισσα
Υλικά:
250 ml. νερό
250 γρ. ζάχαρη
4 κ.γ. κακάο
1/2 κ.γ. κανέλα
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1 σφηνάκι κονιάκ ή λικέρ της αρεσκείας σας
250 γρ. καρύδια ψιλοκομμένα
250 γρ. φρυγανιά
500 γρ. κουβερτούρα για την επικάλυψη
Εκτέλεση:
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, το κακάο, την κανέλα, το ξύσμα πορτοκαλιού και το κονιάκ, ίσα ίσα να ζεσταθούν και να λιώσει η ζάχαρη και το κακάο.
Σε ένα μπλέντερ ψιλοκόβουμε τα καρύδια, τα ρίχνουμε μέσα στη φρυγανιά και τα ανακατεύουμε.
Αφού κρυώσει το μείγμα που έχουμε στο κατσαρολάκι, το ρίχνουμε και αυτό μέσα στα καρύδια με τη φρυγανιά. Ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθούν και να γίνει μία εύπλαστη ζύμη.
Μετά βάζουμε το μείγμα σε 2 λαδόκολλες και τα κάνουμε ρολά, δίνοντας το σχήμα της καριόκας (ημισέληνος).
Τα βάζουμε στην κατάψυξη να παγώσουν για 2 ώρες περίπου.
Λίγο πριν τα βγάλουμε από την κατάψυξη, λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί.
Από πάνω βάζουμε αν θέλουμε και ένα κομμάτι καρύδι.
Τα κόβουμε σε κομμάτια και τα ρίχνουμε στη λιωμένη κουβερτούρα.
Τα τοποθετούμε σε μία σχάρα ή πάνω σε μία λαδόκολλα για να στερεοποιηθούν λίγο.
Μόλις είναι έτοιμα τα τυλίγουμε με αλουμινόχαρτο ή τα βάζουμε σε χαρτάκια μίας χρήσεως.
Καλή απόλαυση και καλή σας επιτυχία!