Το μετσοβόνε είναι το απίθανο καπνιστό τυρί του Μετσόβου, που μου αρέσει πολύ. Αν όμως θέλετε πιο ήπια γεύση μπορείτε να αντικαταστήσετε το μετσοβόνε, με γραβιέρα Κρήτης ή κασέρι. Επίσης ακολουθώντας ακριβώς την ίδια συνταγή μπορείτε να αντικαταστήσετε τον κιμά μοσχάρι και χοιρινό με κιμά κοτόπουλου ή γαλοπούλας. Μια πλούσια πράσινη σαλάτα ή μπρόκολο και ψητά λαχανικά δένουν αρμονικά. Ένα ποτήρι κόκκινο κρασί ή ροζέ είναι μια ωραία επιλογή.
Μπιφτεκάκια γεμιστά με τυρί μετσοβόνε
Υλικά για 4 άτομα
600 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
300 γρ. κιμά χοιρινό
1 ξερό κρεμμύδι, τριμμένο
200 γρ. τυρί μετσοβόνε, σε λεπτές φέτες
1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
4 κ.σ. ελαιόλαδο εκλεκτό
2-3 παξιμάδια επτάζυμα ή φρυγανιές
1 κ.γ. ρίγανη
1 κ.γ. θυμάρι
50 ml γάλα φρέσκο
Ξύσμα από 1 λεμόνι, ακέρωτο
1 αυγό
1 ματσάκι μαϊντανό ή δυόσμο, ψιλοκομμένο
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένα πιπέρια
1 σφηνάκι τσίπουρο με γλυκάνισο ή ούζο
Τρόπος παρασκευής
Σε τηγάνι αντικολλητικό βάζουμε ελάχιστο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να καραμελώσει. Προσθέτουμε το σκόρδο και το θυμάρι και ανακατεύουμε.
Στο μπλέντερ βάζουμε το καραμελωμένο κρεμμύδι, το παξιμάδι, το ελαιόλαδο, το γάλα και χτυπάμε ελαφρά για να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Σε μεγάλο μπολ βάζουμε τους δύο κιμάδες, το αυγό, τη ρίγανη και το ξύσμα λεμονιού.
Ζυμώνουμε ελαφρά μέχρι να ανακατευτούν τα υλικά και προσθέτουμε το μείγμα του μπλέντερ, τον μαϊντανό ή το δυόσμο, τα πιπέρια και ελάχιστο αλάτι.
Σκεπάζουμε το μπολ με διαφανή μεμβράνη. Το αφήνουμε στο ψυγείο για 3 ώρες τουλάχιστον.
Το βγάζουμε και το ζυμώνουμε για 2 δευτερόλεπτα.
Πλάθουμε τα μπιφτέκια στο μέγεθος που θέλουμε.
Τα ανοίγουμε στη μέση και βάζουμε το τυρί και ξανακλείνουμε.
Ραντίζουμε τα μπιφτέκια με τσίπουρο ή ούζο και τα βάζουμε σε ταψί που έχουμε στρώσει λαδόκολλα ή ακόμα και στο γκριλ.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 30 – 40 λεπτά.
Βγάζουμε από το φούρνο και σερβίρουμε με μπρόκολο, πατάτες του φούρνου ή ψητά λαχανικά.