Σουπιές κρασάτες με ντομάτα – Θαλασσινή κουζίνα στα καλύτερά της…

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Μια παραδοσιακή γεύση της θαλασσινής κουζίνας. Το μυστικό τους είναι το σιγανό μαγείρεμα και το κρασί που θα δώσει μια πινελιά μοναδική. Η σάλτσα θα μελώσει και οι σουπιές θα μας χαρίσουν ένα εξαιρετικό γεύμα. Αν θέλουμε μπορούμε να τις συνοδεύσουμε με τα ζυμαρικά που αγαπάμε ή ρύζι ή πατάτες τηγανητές.

Eπίσης μια πανδαισία πράσινης σαλάτας δένει αρμονικά.

Σουπιές κρασάτες με ντομάτα 1

Σουπιές κρασάτες με ντομάτα και άνηθο

Από την Κατερίνα Ξηρού, περίφημη μαγείρισσα, Ναύπακτος

Υλικά για 4-5 άτομα

1 κιλό φρέσκιες σουπιές ή κατεψυγμένες, καθαρισμένες και κομμένες σε κομμάτια

Μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο

2 ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε φέτες

4 κρεμμυδάκια  φρέσκα, ψιλοκομμένα

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

1 καρότο, τριμμένο

1 ποτήρι λευκό κρασί

2 μέτριες ντομάτες, τριμμένες

1 κ.σ. πελτέ ντομάτας

1 δαφνόφυλλο

4-5 κόκκους μπαχάρι

Μισό ματσάκι άνηθο ή μάραθο, ψιλοκομμένο

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένα πιπέρια

Σουπιές κρασάτες με ντομάτα 2

Τρόπος παρασκευής

Πλένουμε προσεκτικά τα κομμάτια της σουπιάς.

Τις βάζουμε σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και τις αφήνουμε να βγάλουν τα υγρά τους και θα δούμε ότι σε λίγα λεπτά αλλάζουν χρώμα.

Μόλις απορροφήσουν τα υγρά τους τότε προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τα ξερά κρεμμύδια και τα σοτάρουμε για 4-5 λεπτά σε μέτρια φωτιά.

Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για 1 λεπτό ακόμα.

Προσθέτουμε τον πελτέ και τον αφήνουμε στη βάση της κατσαρόλας ανακατεύοντας για 1 λεπτό.

«Σβήνουμε» με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.

Προσθέτουμε τις ντομάτες, το καρότο, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τη δάφνη, το μπαχάρι και καυτό νερό για να σκεπαστούν σχεδόν οι σουπιές.

Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 40 λεπτά, ανακατεύοντας ανά διαστήματα.

Πέντε λεπτά πριν το τέλος προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο άνηθο ή μαϊντανό, το πιπέρι και αφού δοκιμάσουμε λίγο αλάτι και ανακατεύουμε ελαφρά.

Σουπιές κρασάτες με ντομάτα 3

Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε για 10 λεπτά να κρυώσει και να μελώσει η σάλτσα.

Σερβίρουμε.

Προηγούμενο άρθροΚαιρός: Ο καιρός στην Ελλάδα για σήμερα Κυριακή 27 Αυγούστου 2023
Επόμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Κυριακής 27 Αυγούστου 2023