Λαχταριστές σπιτικές μπάρες δημητριακών με βάση τη βρώμη, μέλι, αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς που αγαπάτε…
Αν θρυμματιστουν οι μπάρες μπορείτε και να τις απολαύσετε με το γιαούρτι ή με την κρέμα.
Ακόμα τα κομματάκια μπάρας μπορεί να αποτελέσουν τη βάση για cheesecake και άλλα γλυκάκια.
Μπάρες δημητριακών με αποξηραμένα φρούτα και μέλι
Από τον Λαέρτη Οικονόμου, chef Aθήνα
Υλικά για 4 – 6 άτομα
300 γρ. νιφάδες βρώμης
150 γρ. μέλι θυμαρίσιο
50 γρ. καστανή ζάχαρη
150 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
80 γρ. καρύδια σε κομμάτια
100 γρ. δαμάσκηνα, σύκα, βερίκοκα αποξηραμένα και ψιλοκομμένα
10 γρ. σταφίδες μαύρες, αποξηραμένες
1 πρέζα κανέλα Κεϋλάνης, σε σκόνη
1 πρέζα αλάτι
Τρόπος παρασκευής
Στον κάδο του μίξερ βάζουμε τη βρώμη, το μέλι και τη καστανή ζάχαρη.
Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι και το ρίχνουμε στο μείγμα του κάδου.
Προσθέτουμε τους ξηρούς καρπούς μαζί με το αλάτι και την κανέλα και ανακατεύουμε για 2 λεπτά με το σύρμα, σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ενσωματωθούν καλά τα υλικά.
Σε ένα μεσαίο ταψί στρώνουμε λαδόκολλα και αδειάζουμε το μείγμα.
Το στρώνουμε καλά πιέζοντας καλά την επιφάνεια με μια σπάτουλα.
Η ζύμη μας θέλουμε να έχει πάχος περίπου 2 cm.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160οC για 30 λεπτά, μέχρι το μείγμα να πάρει ένα βαθύ χρυσό χρώμα.
Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει.
Μεταφέρουμε τις μπάρες σε ξύλινη επιφάνεια και κόβουμε σε ορθογώνιες ή τετράγωνες μπάρες στο μέγεθος που θέλουμε και σερβίρουμε.
Μικρά μυστικά
Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε στις μπάρες και κομμάτια μαύρης σοκολάτας.
Οι μπάρες διατηρούνται σε μεταλλικά κουτιά μπισκότων στρώνοντας στο εσωτερικό ριζόχαρτο.