Διπλή συνταγή σουμάδα και αμυγδαλωτά περγαμόντο Λέρου

Η σουμάδα είναι το αναψυκτικό της χαράς, της γιορτής και προσφέρεται με πάγο τριμμένο για να δροσίσει την καρδιά μας…

sissy
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γεύσης και Πολιτισμού
    Η Λέρος είναι κουκλίστικο νησί και στα αμυγδαλωτά έχουν παράδοση που κρατεί χρόνια τώρα…΄Ετσι απευθυνθήκαμε στην ΄Αννα Καρπαθάκη που διατηρεί η οικογένειά της από το 1897 ένα γλυκοπωλείο που είναι Μουσειακό. Τα αμυγδαλωτά της με περγαμόντο χάρμα οφθαλμών και παιχνίδισμα του ουρανίσκου… η σουμάδα της με δρόσισε…
Τα Λέρικα αμυγδαλωτά φτιάχνονται με τρόπο ξεχωριστό από πικραμύγδαλα και αμύγδαλα που ζυμωμένα με την ζάχαρη δίνουν την σουμάδα που πρωταγωνιστεί στα καλοκαιρινά κεράσματα. Το μίγμα αμυγδάλων που μένει δένεται με αρώματα εσπεριδοειδών και γίνεται όνειρο…

Λέρος-LerosΔιπλή συνταγή σουμάδα και αμυγδαλωτά περγαμόντο

Από την ΄Αννα Καρπαθάκη του Λαογραφικού Μουσείου- Γλυκοπωλείου «ΓΛΥΚΕΙΑ ΛΕΡΟΣ 1897», Παντέλι Λέρου

Υλικά

Για την σουμάδα

1 κιλό αμύγδαλα

¼ του κιλού πικρά αμύγδαλα

½ κιλό ζάχαρη

10 ποτήρια νερό

αμυγδαλωτά-περγαμόντοΓια τα αμυγδαλωτά

 1 σφηνάκι λικέρ περγαμόντο

2 κ.σ. ξύσμα από περγαμόντο

150 γρ. ζάχαρη εσπεριδοειδών ή κρυσταλλική

Τρόπος παρασκευής

Σε μεγάλη κατσαρόλα ανακατεύουμε το νερό και τη ζάχαρη και τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά, σαν να φτιάχνουμε σιρόπι.

αμυγδαλωτά-περγαμόντο-2Παράλληλα, στο μίξερ αλέθουμε καλά τα αμύγδαλα. Mόλις το σιρόπι αρχίσει να «δένει» ρίχνουμε τα αμύγδαλα ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα. Μόλις το μίγμα αφρίσει, κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.

Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει και το σιγοβράζουμε για δύο φορές ακόμα.

Τέλος, σουρώνουμε  με ένα τούλι και η σουμάδα μας είναι έτοιμη.

Την βάζουμε στο ψυγείο γιατί πίνεται δροσερή.

Ετοιμάζουμε τα αμυγδαλωτά.

Το μείγμα αμυγδάλων που απομένει, το βάζουμε να στραγγίξει καλά και φτιάχνουμε μπαλίτσες.

Προσθέτουμε ξύσμα και το λικέρ από τα εσπεριδοειδή που αγαπάμε.

Περγαμόντο, πορτοκάλι, μανταρίνι…

Σε μια πιατέλα βάζουμε ζάχαρη και «κυλάμε» τα αμυγδαλωτά μας. Με ζάχαρη εσπεριδοειδών η γεύση είναι «ανεβασμένη».

Προηγούμενο άρθροΑλεξάνδρεια – Ξεκίνησε η προπώληση εισιτηρίων για τη μεγάλη συναυλία της «ΜΕΛΙΝΑΣ ΑΣΛΑΝΙΔΟΥ»
Επόμενο άρθροΈξι μετάλλια για τους παλαιστές της Αλεξάνδρειας