Ρεβυθάδα με κολιό – Mιά υπερτροφή …

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Τα ρεβίθια είναι υπερτροφή και τρώγονται όλες τις εποχές του χρόνου. Στα νησιά τα φτιάχνουν προσθέτοντας μπόλικο λεμόνι και ψάρι καπνιστό ή φρέσκο.

Εμείς το δοκιμάσαμε με ένα κομμάτι καπνιστό σολομό και ήταν όνειρο.

Η επιλογή δική σας.

Ρεβυθάδα με κολιό 1

  Ρεβυθάδα με κολιό 

 Από τον Δημήτρη Παπά, χαρισματικό chef restaurant Delicious, Πλ.Αγίας Παρασκευής

 Υλικά για 4 άτομα

 500γρ. ρεβίθια

1 κ.γ. σόδα

1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

1 μέτριο καρότο, τριμμένο

1 πιπεριά Φλωρίνης, ψιλοκομμένη

1 κολοκυθάκι μικρό, τριμμένο

1 σκελίδα σκόρδο ολόκληρη

 Χυμό από 1 λεμόνι

2 φύλλα δάφνης

1 λίτρο ζωμό λαχανικών, από 1 κύβο

Ελαιόλαδο

Αλάτι

Πιπέρι

50 γρ. σκουμπρί καπνιστό ή ρέγγα ή σολομό

2 φυλλαράκια σχινόπρασο, ψιλοκομμένα

Ρεβυθάδα με κολιό 2

 Τρόπος παρασκευής

 Από το βράδυ ρίχνουμε τα ρεβίθια στο νερό μαζί με τη σόδα να μαλακώσουν και το πρωί τα ξεπλένουμε πολύ καλά και τα σουρώνουμε.

 Σε μεγάλη κατσαρόλα σοτάρουμε σε ελαιόλαδο το κρεμμύδι, το καρότο, την πιπεριά, το κολοκυθάκι και το σκόρδο για 5 λεπτά μέχρι να φύγουν τα πολλά υγρά.

 Προσθέτουμε τα ρεβίθια και το ζεστό ζωμό λαχανικών και τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν σε μέτρια φωτιά.

 Ο χρόνος εξαρτάται από την ποιότητα των ρεβιθιών συνήθως χρειάζονται 50 λεπτά.

 Δέκα πέντε λεπτά πριν το τέλος προσθέτουμε τη δάφνη, το θυμάρι και το φρέσκοτριμμένο πιπέρι.

 Κατά διαστήματα συμπληρώνουμε ζεστό νερό αν χρειάζεται και στο τέλος ρίχνουμε χυμό λεμονιού και ραντίζουμε με ελαιόλαδο.

 Κόβουμε σε 4 κομμάτια το σκουμπρί και το βάζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι με ελάχιστο ελαιόλαδο και το σοτάρουμε για 2-3 λεπτά μαζί με φρέσκο θυμάρι ή άνηθο.

Ρεβυθάδα με κολιό 3

 Σερβίρουμε σε πιάτα, πάνω από τα ρεβίθια βάζουμε ένα κομμάτι ψαριού και πασπαλίζουμε με σχινόπρασο.

Προηγούμενο άρθροΚαιρός: Ο καιρός στην Ελλάδα για σήμερα Πέμπτη 8 Ιουνίου 2023
Επόμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Πέμπτης 8 Ιουνίου 2023