Νοσταλγική γεύση της θαλασσινής κουζίνας… Μια γευστική δημιουργία που απολαύσαμε δίπλα στη θάλασσα στην πανέμορφη Αιδηψό, στη Βόρεια Εύβοια. Το χταπόδι ήταν τόσο φρέσκο αλλά εσείς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κατεψυγμένο και να το αποψύξετε από το προηγούμενο βράδυ.
Μια γευστική δημιουργία καλοδεχούμενη από όλους. Αν θέλετε ακόμα περισσότερη νοστιμιά μπορούμε να κάνουμε το τελείωμα του μαγειρέματος στο φούρνο μέσα σε πήλινο σκεύος.
Χρόνος παρασκευής 50 λεπτά / Εύκολο
Χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι της Εύβοιας
Από το εστιατόριο Κoχύλια, Λουτρά Αιδηψού
Υλικά για 4 άτομα
1 χταπόδι περίπου 1 – 1 ½ κιλό
1 πακέτο κοφτό μακαρονάκι
1 κρεμμύδι ξερό τριμμένο
1 φυλλαράκι δάφνης
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
Άνηθος ψιλοκομμένο
Μαϊντανό ψιλοκομμένο
5 φυλλαράκια δυόσμο ψιλοκομμένο
1 ποτήρι κρασί λευκό μοσχοφίλερο ή ασύρτικο
1 πρέζα αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
150 ml ελαιόλαδο
2 ώριμες ντομάτα τριμμένη
1 κ.σ. πελτέ ντομάτα
1 κ.γ. καστανή ζάχαρη
Τρόπος παρασκευής
Σε μια κατσαρόλα βράζουμε το χταπόδι με λίγο νερό, πιπέρι, δάφνη και λίγο ελαιόλαδο για 30 λεπτά.
Το βγάζουμε από την κατσαρόλα, το κόβουμε σε μέτριου μεγέθους κομμάτια.
Αμέσως μετά το βάζουμε σε άλλη κατσαρόλα και το αχνίζουμε μαζί με το κρεμμύδι, το σκόρδο και το υπόλοιπο ελαιόλαδο για 3-4 λεπτά.
Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Προσθέτουμε το ζωμό από το βρασμένο χταπόδι. Αν χρειαστεί περισσότερο νερό προσθέτουμε λίγο ζεστό.
Συμπληρώνουμε τα υπόλοιπα υλικά στο φαγητό μας, τη ντομάτα, τον πελτέ, τη ζάχαρη, τα αρωματικά και μόλις πάρει βράση ρίχνουμε το κοφτό μακαρονάκι.
Το αφήνουμε να βράσει al dente ανάλογα με τον χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία περίπου 8-10 λεπτά.
Προσοχή, στο αλάτι γιατί κάποια χταπόδια είναι αλμυρά.
Σερβίρουμε στο πιάτο και ολόγυρα πασπαλίζουμε με αρωματικά και πιπέρι.