Το παραδοσιακό έθιμο της λαγάνας, παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στο νηστίσιμο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας.
Ελάτε να φτιάξουμε μαζί παρέα, αυτό το παραδοσιακό έδεσμα.
Εδώ σας έχω τις πιο υπέροχες και λαχταριστές λαγάνες.
– Λαγάνες απλές
– Λαγάνες με ελιές
Αυτή τη συνταγή την έχω πάρα πολλά χρόνια.
Μία συνταγή που πηγαίνει από την μητέρα στην κόρη ή στη νύφη.
Η παραδοσιακή λαγάνα
Από την Ελένη Σιδηροπούλου
Συνταγή:
Σύνθεση 3 αλεύρων
700 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 γρ. κίτρινο αλεύρι
200 γρ. σκληρό αλεύρι για πίτες και τσουρέκια
50 γρ. νωπή μαγιά ή 2 φακελάκια ξερή μαγιά
50 γρ. ζάχαρη
20 γρ. αλάτι
650 γρ. με 700 γρ. νερό χλιαρό, ανάλογα με τη σύνθεση των αλεύρων
Εκτέλεση
Τα βάζουμε στον κάδο του μίξερ ή τα ζυμώνουμε με τα χέρια μας, με τη σειρά που είναι γραμμένα.
Μόλις ομογεννοποιηθούν όλα τα υλικά, αφήνουμε το ζυμάρι μας, να ξεκουραστεί για μία ώρα.
Μετά χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 κομμάτια, περίπου 450 γρ. η μία λαγάνα.
Την απλώνουμε σε μία λαδόκολλα και την ανοίγουμε με τα δάχτυλα μας ή με έναν πλάστη, στο μέγεθος και το πάχος που επιθυμούμε.
Αφήνουμε το ζυμάρι μας, να ξεκουραστεί πάλι για μισή ώρα και μετά κάνουμε τις τρυπούλες με τα δάχτυλα μας, για να μην φουσκώσουν πολύ και γίνουν σαν ψωμί.
Αλείφουμε τις λαγάνες μας με ζαχαρόνερο, για να μας κολλήσει το σουσάμι!!
Ζαχαρόνερο:
150 γρ. νερό χλιαρό με 2 κουτ.σουπ. ζάχαρη.
Σουσάμι βάζουμε όσο θέλουμε!
Και λίγες ελιές για τη λαγάνα με ελιές.
Καλή σας επιτυχία
Και Καλή Σαρακοστή!