Μια πανεύκολη συνταγή που ξεχειλίζει γλύκα … και χαρίζει θρεπτικά ωφελήματα στον οργανισμό μας. Ο λωτός είναι μια υπερτροφή και σύμμαχός μας για τον χειμώνα, αφού ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό μας.
Την τάρτα τη δοκίμασα στην Βαλένθια εκεί που καλλιεργείται ο λωτός. Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Mediterranean Combo είχαν προσκληθεί δημοσιογράφοι από την Ελλάδα, την Ισπανία, τη Γερμανία και την Ουγγαρία, που θεωρούνται αγορές στόχοι, για να “μυηθούμε” στα μυστικά του λωτού.
Τάρτα με λωτό, ρόκα και κουκουνάρι
Από τον Ισπανικό Συνεταιρισμό Λωτού, Βαλένθια Ισπανία
Υλικά για μια τάρτα
4 λωτούς
1 συσκευασία σφολιάτας
10 φύλλα ρόκας
200 γρ. βούτυρο παγωμένο, κομμένο σε κομμάτια
1 κ.σ. κουκουνάρι καβουρδισμένο
Ανθό αλατιού
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Τρόπος παρασκευής
Καθαρίζουμε τους λωτούς από το κοτσάνι και τα κουκούτσια, αφαιρούμε τη σάρκα με ένα κουτάλι.
Βάζουμε τη σάρκα του λωτού στο μπλέντερ και την πολτοποιούμε μέχρι να έχουμε έναν βελούδινο πουρέ.
Παράλληλα έχουμε ανοίξει το φύλλο σφολιάτας για να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Βουτυρώνουμε μια φόρμα τάρτας 15 εκ και στρώνουμε το φύλλο σφολιάτας, απλώνοντάς το σε όλη την επιφάνεια.
Κόβουμε τα κομμάτια της σφολιάτας που εξέχουν.
Τρυπάμε την επιφάνεια της σφολιάτας με ένα πιρούνι ολόγυρα και ρίχνουμε τον πουρέ του λωτού, απλώνοντάς τον με την μαρίζ σε όλη την επιφάνεια.
Πασπαλίζουμε με αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και το κουκουνάρι.
Ρίχνουμε στην επιφάνεια και κομματάκια βουτύρου για υγρασία και γεύση ξεχωριστή.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C στον αέρα για 30 λεπτά.
Βγάζουμε από το φούρνο αφήνουμε λίγο να σταθεί και να κρυώσει.
Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε με φύλλα ρόκας και καβουρδισμένο κουκουνάρι.