Ένας πολύ νόστιμος πουρές που χαρίζει γλυκιά γεύση και δύναμη στον οργανισμό μας, αφού πρόκειται για τροφή υψηλής διατροφικής αξίας.
Οι γλυκοπατάτες ξεχειλίζουν από αντιοξειδωτικά και βιταμίνες. Αποτελούν πλούσια πηγή βιταμίνης Α και C καθώς επίσης καλίου, ασβεστίου, μαγνησίου, αλλά και φυτικών ινών που σε χορταίνουν. Ακόμα οι γλυκοπατάτες έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Είναι καλύτερα να επιλέγετε γλυκοπατάτες με βαθύ πορτοκαλί χρώμα γιατί διαθέτουν περισσότερα αντιοξειδωτικά από τις άλλες.
Το χρώμα και το άρωμα μοναδικά οπότε αυτός ο πουρές είναι το καλύτερο συνοδευτικό για το κρέας, τα μπιφτέκια, τα κεφτεδάκια ή το ψάρι.
Γλυκοπατάτα Πουρέ
Από την Μαρίνα Κουτσοπούλου, Cheffe εστιατόριο Αμαδρυάδες, Διχώρι Δωρίδας
Υλικά για 6-8 άτομα
1 κιλό γλυκοπατάτες
2 πρέζες μοσχοκάρυδο
100 γρ. βούτυρο εκλεκτό, λιωμένο
150 ml γάλα ζεστό
2 κ.σ. κρέμα γάλακτος ελαφριά, χλιαρή
Λίγο θυμάρι ή θρούμπι
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Τρόπος παρασκευής
Πλένουμε τις γλυκοπατάτες με τη φλούδα τους πολύ καλά να φύγει όλο το χώμα.
Τις κόβουμε στη μέση και τις βάζουμε σε κατσαρόλα με άφθονο κρύο νερό.
Βράζουμε για 40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Τις τρυπάμε με το πιρούνι για να δοκιμάσουμε και τις αποσύρουμε από τη φωτιά.
Τις σουρώνουμε και τις αφήνουμε να χλιάνουν λίγο, οπότε τις ξεφλουδίζουμε με ευκολία.
Αφαιρούμε τυχόν ίνες που βρίσκονται ανάμεσα στην φλούδα και στη σάρκα.
Τις βάζουμε στο μπλέντερ αμέσως για να μην κρυώσουν και τις λιώνουμε.
Προσθέτουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος, το βούτυρο, το μοσχοκάρυδο, το αλάτι, το φρεσκοτριμμένο πιπέρι και χτυπάμε μέχρι να έχουμε μια λεία και βελούδινη κρέμα.
Σερβίρουμε αν θέλουμε με θυμάρι ή θρούμπι ή πασπαλίζουμε με ανθό αλατιού.
Ο πουρές σερβίρεται πάντα ζεστός.
Μικρά μυστικά
Αν θέλουμε ρίχνουμε και λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού.
Μπορούμε να τον ραντίσουμε και με λίγο ούζο, για άρωμα χάρμα.