Αυθεντική και μεστή γεύση της παράδοσης… ένας σπουδαίος μεζές για ούζο ή κρασί. Βέβαια συμπεριλαμβάνεται στα διατροφικά μας ατοπήματα αλλά κάποιες φορές επιτρέπονται.
Επιλεκτικά σβήνουμε τα συκωτάκια με ούζο ή κρασί για περισσότερο άρωμα. Αν όμως θέλετε την αυθεντική βουνίσια γεύση το προσπερνάτε και απλά στο τέλος σβήνονται μόνον με φρέσκο χυμό λεμονιού. Η επιλογή δική σας…
Συκωτάκια ριγανάτα
Από την Μαρίνα Κωτσοπούλου, cheffe εστιατόριο Aμαδρυάδες, Διχώρι Δωρίδας
Υλικά για 4 άτομα
800-900 γρ. συκωτάκια από αρνί ή κατσικάκι γάλακτος
Ελαιόλαδο εκλεκτό
1 κ.γ. ρίγανη ή θρούμπι
Χυμό από 2 μέτρια λεμόνια
1 σφηνάκι ούζο
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Τρόπος παρασκευής
Κόβουμε σε μικρά κομμάτια τα συκώτια.
Σε βαθύ τηγάνι βάζουμε ελαιόλαδο και ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
Προσθέτουμε τα συκωτάκια και τα αφήνουμε να ροδίσουν. Προσέξτε γιατί τα συκωτάκια λόγω της υγρασίας τους πετάγεται καυτό ελαιόλαδο.
Ρίχνουμε λίγο ούζο και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Τότε ρίχνουμε λίγο ζεστό νερό μέχρι να σκεπαστούν μέχρι τη μέση τα συκωτάκια.
Σκεπάζουμε με το καπάκι το τηγάνι και αφήνουμε να μαγειρευτούν σε μέτρια πάντα φωτιά για 10 λεπτά μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά και να μείνει μόνο το ελαιόλαδο.
Αφήνουμε να τσιγαριστεί για 2-3 λεπτά ακόμα και μόλις ροδίσουν τα συκωτάκια σβήνουμε με το χυμό 2 λεμονιών.
Πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και το θυμάρι και αφήνουμε για 2 λεπτά σε δυνατή φωτιά, γυρίζοντας με τη λαβίδα τα συκωτάκια.
Σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε για 5 λεπτά να «σταθεί» το φαγητό.
Σερβίρουμε τα συκωτάκια και συνοδεύουμε με πράσινη σαλάτα ή πατάτες τηγανητές.