Η Δράμα φημίζεται για τις πίτες της και ο Χάρης Χρυσανθίδης έχει παράδοση στις πίτες. Οι συνταγές είναι από τη μητέρα του την Μάρω και τα υλικά που χρησιμοποιεί είναι εξαιρετικής ποιότητας. Χρησιμοποιεί κουσκούς και αρωματικά.
Του ζητήσαμε τη συνταγή και μας την έδωσε ευχαρίστως. Εμείς απολαύσαμε την εξαιρετική πίτα επιτόπου στο γωνιακό απέριττο μαγαζί του στο κέντρο της Δράμας.
Μελιτζανόπιτα Δράμας
Από τον Χάρη Χρυσανθίδη, «Οι πίτες της Μάρως», Δράμα
Υλικά για στρογγυλό ταψί 34 εκ.
1 πακέτο φύλο κρούστας
Για την γέμιση
1 κιλό μελιτζάνες
4 πιπεριές Φλώρινας
2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
100 γρ. κουσκούς
2 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
Ηλιέλαιο
Ρίγανη
Γλυκιά πάπρικα
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το φινίρισμα
1 κρόκο αυγού
Τρόπος Παρασκευής
Ψήνουμε στο γκριλ τις πιπεριές Φλώρινας και τις μελιτζάνες γυρίζοντάς τες και από τις δύο πλευρές μέχρι να σκάσει ο φλοιός τους.
Ψιλοκόβουμε τις μελιτζάνες και τις πιπεριές σε κύβους και τις αφήνουμε στην άκρη.
Σε βαθύ τηγάνι σοτάρουμε σε ελαιόλαδο, σε μέτρια φωτιά, το κρεμμύδι και το σκόρδο ανακατεύοντας μέχρι να «μαραθούν».
Προσθέτουμε τις μελιτζάνες, τις πιπεριές και ανακατεύουμε καλά.
Πασπαλίζουμε με τη ρίγανη, το αλάτι, το πιπέρι, την πάπρικα και αφήνουμε να σοταριστούν για 5 λεπτά, ανακατεύοντας ανά διαστήματα.
Στο τέλος προσθέτουμε το κουσκούς για να απορροφήσει τα υγρά και πασπαλίζουμε με μαϊντανό.
Στη βάση του ταψιού στρώνουμε 7 φύλλα αφού τα περάσουμε με το πινέλο με ηλιέλαιο.
Ρίχνουμε τη γέμιση απλώνοντάς την σε όλη την επιφάνεια των φύλλων.
Από πάνω βάζουμε τα υπόλοιπα 7 φύλλα και τα περνάμε με ηλιέλαιο.
Περνάμε την επιφάνεια της πίτας με το αυγό και χαράζουμε σε τρίγωνα κομμάτια.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C στον αέρα, για 50-60 λεπτά.
Ελέγχουμε αν ψήθηκε και στη βάση και βγάζουμε από το φούρνο.
Αφήνουμε να κρυώσει η πίτα και κόβουμε σε κομμάτια.