Τα Χριστούγεννα έχουν φτάσει. Καιρός να φτιάξουμε τους γιορτινούς μας κουραμπιέδες. Μαζί θα τους φτιάξουμε αφράτους, λαχταριστούς και πεντανόστιμους.
Κουραμπιέδες
από την Ελένη Σιδηροπούλου
Υλικά:
500 γρ. βούτυρο Loupark
100 γρ. ζάχαρη άχνη
2 κρόκους αυγών
1 ολόκληρο αυγό
1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο
2 βανίλιες
60 γρ. λικέρ της αρεσκείας μας
1 κ.γ. σόδα
150 γρ. αμύγδαλα καβουρδισμένα και χοντροκομμένα
800 γρ. αλεύρι μαλακό ή για όλες τις χρήσεις
Για την επικάλυψη:
1000 γρ. ζάχαρη άχνη
2 βανίλιες
Εκτέλεση:
Χτυπάμε σε ένα μίξερ, το βούτυρο με την άχνη για 10 λεπτά, μέχρι να αφρατέψει το βούτυρο και να ασπρίσει.
Εδώ κρύβεται και το μυστικό για γίνουν οι κουραμπιέδες αφράτοι.
Στη συνέχεια ρίχνουμε με τη σειρά τους κρόκους, το ολόκληρο αυγό, τις βανίλιες, το μοσχοκάρυδο, το λικέρ και τη σόδα.
Μετά ρίχνουμε τα καβουρδισμένα αμύγδαλα και το αλεύρι εναλλάξ λίγα, λίγα, μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά μας, με απαλές κινήσεις, για να μη χαθεί ο όγκος του βουτύρου με την άχνη.
Πλάθουμε σε ό,τι σχήμα θέλουμε τους κουραμπιέδες των 30 γρ .
Βγαίνουν περίπου 60 κουραμπιέδες.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα για 25 λεπτά περίπου.
Δεν πρέπει να ψηθούν παραπάνω για να μην ξεροψηθούν και γίνουν σκληροί.
Όταν τα βγάλουμε τα αφήνουμε να κρυώσουν για 5 λεπτά και τα ρίχνουμε με μπόλικη άχνη, ανακατεμένη με 2 βανίλιες.
Καλές και ευλογημένες Γιορτές σε όλους με Υγεία!