Το εμβληματικό γλύκισμα των Χριστουγέννων, που η παράδοση θέλει να θυμίζει τα σπάργανα που ήταν τυλιγμένος ο Χριστός μόλις γεννήθηκε, φέρνοντας μαζί του την ελπίδα για περισσότερο φως στη ζωή μας.
Οι τυλιχτές δίπλες της Καλαμάτας τηγανίζονται σε φρέσκο ελαιόλαδο, το μέλι είναι θυμαρίσιο αρωματικό ή βανίλια ελάτης και τα καρύδια είναι μπόλικα και τραγανά. Το σίγουρο είναι ότι θα αρέσουν πολύ.
Αξίζει να το τολμήσετε φέτος…
Χρόνος παρασκευής 1 ώρα / Μέτριας δυσκολίας
Δίπλες Καλαμάτας
Από τον Νίκο Δρακόπουλο, εστιατόριο Ακρογιάλι, Αγ.Ανδρέας Μεσσηνίας
Υλικά
1500 γρ. αλεύρι κίτρινο για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
10 φρέσκα αυγά
1 κ.γ. αλάτι
4 κ.σ. ζάχαρη
3 βανίλιες
Για το τηγάνισμα
Ελαιόλαδο εκλεκτό
Για το σιρόπι
1 κιλό μέλι βανίλια ελάτης ή θυμαρίσιο
3/4 του ποτηριού νερό
Για το πασπάλισμα
Καρύδια ψιλοκομμένα
κανέλα
σουσάμι
Τρόπος παρασκευής
Σε στεγνό και καθαρό κάδο του μίξερ χτυπάμε πολύ καλά τα ασπράδια με το σύρμα.
Σε μπολ χτυπάμε δυνατά με σύρμα τους κρόκους, μαζί με τη ζάχαρη μέχρι να λιώσει.
Ρίχνουμε τους κρόκους στο κάδο ανακατεύοντας απαλά και προσθέτουμε το αλάτι, τις βανίλιες και σιγά σιγά το αλεύρι ανακατεύοντας με το χέρι για να έχουμε τον έλεγχο της ζύμης, γιατί σφίγγει εύκολα.
Η ζύμη πρέπει να είναι μέτρια προς σκληρή.
Αφού ζυμώσουμε καλά λαδώνουμε τα χέρια μας συχνά, για να μην κολλάνε και ανοίγουμε τα φύλλα με τον πλάστη. Τα φύλλα πρέπει να είναι λεπτά και να απλώνονται ένα ένα σε επιφάνεια στρωμένη με ύφασμα για να μην κολλήσουν.
Θα τηγανίσουμε τις δίπλες, σε βαθύ μεγάλο τηγάνι με αρκετό ελαιόλαδο. Μόλις αλλάξει χρώμα το αλλάζουμε. Προσοχή ναι μεν η φωτιά πρέπει να είναι δυνατή αλλά να μην καπνίσει το ελαιόλαδο.
Κόβουμε τα φύλλα της ζύμης σε τετράγωνα κομμάτια λεπτά περίπου 8Χ8 ή σε λωρίδες και την ώρα που τα τηγανίζουμε ανάλογα με το δίπλωμα τους δίνουμε και σχήματα.
Υπάρχουν στην αγορά ειδικές λαβίδες για τις δίπλες αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και μια κοινή λαβίδα για να γυρίσετε τις δίπλες.
Κάθε δίπλα που ετοιμάζουμε τη βγάζουμε και τη αραδιάζουμε σε σχάρα για φύγει το ελαιόλαδο.
Για το μέλωμα βράζουμε το μέλι και το νερό για 2 λεπτά μέχρι να ζεσταθεί, ανακατεύοντας συνεχώς..
Βουτάμε μια μια τις δίπλες στο σιρόπι και τις βάζουμε και πάλι στη σχάρα να στραγγίξουν.
Τις πασπαλίζουμε με κανέλα, σουσάμι και μπόλικα καρύδια….