Ο καιρός σιγά, σιγά αρχίζει να χειμωνιάζει και όλο πιο συχνά θα θέλουμε να φτιάξουμε ένα πιάτο, για να ζεσταθούμε, αλλά παράλληλα να είναι θρεπτικό και νόστιμο.
Τί καλύτερο, από μία ζεστή και απολαυστική σούπα.
Τί σούπα όμως;
Μιλάω φυσικά για ένα από τα πιο κλασικά ελληνικά πιάτα:
Γιουβαρλάκια με πατάτα και καρότο
Για ελάτε να κάνουμε μαζί παρεούλα αυτό το υπέροχο φαγητό.
Γιουβαρλάκια σπιτικά
Από την Ελένη Σιδηροπούλου
Υλικά που θα χρειαστούμε:
4 μέτριες πατάτες κομμένες σε κύβους
2 μεγάλα καρότα κομμένα σε κύβους
1 κύβο νοστιμιάς λαχανικών
Αλάτι
Πιπέρι
Κουρκουμά
Κόκκινο γλυκό πιπέρι
Ελαιόλαδο
Για τα γιουβαρλάκια θα χρειαστούμε:
500γρ. μοσχαρίσιο κιμά
1 ξερό κρεμμύδι
1 ασπράδι αυγού
λίγος μαϊντανός
1 φλυτζανάκι του καφέ ρύζι γλασέ
αλάτι
πιπέρι
ελαιόλαδο
Έξτρα αλεύρι για τα γιουβαρλάκια, για πανάρισμα
Για το αυγολέμονο θα χρειαστούμε:
1 φρέσκο χυμό λεμονιού
1 κρόκο αυγού
2 κουτ.σουπ. νεσεσέρ
λίγο νεράκι βρύσης
Εκτέλεση:
Σε μία κατσαρόλα γεμάτη νερό που βράζει, προσθέτουμε τις κομμένες πατάτες, τα καρότα, τα μπαχαρικά, το ελαιόλαδο και τον κύβο λαχανικών.
Στη συνέχεια σε ένα μπολ βάζουμε τον κιμά, το ρύζι, το κομμένο κρεμμύδι, τον κρόκο αυγού, τα μπαχαρικά, το ελαιόλαδο και τον μαϊντανό.
Ζυμώνουμε πολύ καλά τα γιουβαρλάκια και τα μπλάθουμε σε σχήμα μπάλας.
Τα αλευρώνουμε και τα ρίχνουμε και αυτά μέσα στην κατσαρόλα.
Ψήνουμε όλα μαζί σε μέτρια φωτιά για μισή ώρα περίπου και όταν ψηθούν κλείνουμε το μάτι της κουζίνας.
Αμέσως χτυπάμε τον κρόκο αυγού και το ρίχνουμε στο διαλυμένο νισεστέ και προσθέτουμε το χυμό λεμονιού.
Παίρνουμε 2 κουτάλες ζωμό από το ψημένο φαγητό μας και το ρίχνουμε μέσα στο αυγολέμονο.
Μετά όλο αυτό το ζωμό το ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα προσεκτικά, ανακατεύοντας σιγά, σιγά για να μη μας αυγοκόψει.
Απολαμβάνουμε αυτό το θεσπέσιο, θρεπτικό και γευστικότατο πιάτο.
Καλή σας επιτυχία, αξίζει να το φτιάξετε.