Με τον πατέρα Ευδόκιμο γνωριζόμαστε 20 χρόνια και οι εμπνευσμένες παραινέσεις του «χαρίζουν» χρώμα ελπίδας και αισιοδοξίας, στους προσκυνητές αναζητητές. Εμβληματική προσωπικότητα του νησιού.
Με αυταπάρνηση στέκεται δίπλα στους αδύναμους. Με επιμονή, παρά τις αντιξοότητες, κατόρθωσε να αξιοποιήσει τον υλικό και πνευματικό θησαυρό, την ιστορία και την βαρυσήμαντη κληρονομιά της Μονής. Άλλωστε τις «μάχες δεν την φοβάται». Η μαγειρική για εκείνον είναι ανάπαυλα ευχάριστη από τα πνευματικά του διακονήματα. Η φάβα είναι από τις ωραιότερες που έχω δοκιμάσει γιατί ακολουθεί τις αρχές του slow food και τα προιόντα που χρησιμοποιεί είναι βιολογικά από το μικρό μποστανάκι του.
Φάβα “αφ΄εσπέρας”
Υλικά
2 ποτήρια νερού φάβα Σαντορίνης
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
6 ποτήρια νερό
Για την σάλτσα
2 ώριμες ντομάτες κομμένες σε κύβους
Μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια ξερά κομμένα σε φέτες
2 κόκκους μπαχάρι
5 κόκκους μαύρο πιπέρι
Αλάτι θαλασσινό
2-3 πιπεριές πράσινες κέρατο
Αποβραδίς μουλιάζουμε την φάβα σε μπόλικο νερό.
Η φάβα για να γίνει νόστιμη πρέπει να την βράζουμε σε πήλινη γάστρα, μόνο έτσι η γεύση της θα είναι μεστή και ξεχωριστή.
Στραγγίζουμε την φάβα και την βράζουμε σε 6 ποτήρια νερό δροσερό.
Μόλις πάρει βράση την ξαφρίζουμε με τρυπητή κουτάλα.
Αμέσως μετά ρίχνουμε τα κρεμμύδια ανακατεύουμε ελαφρά και την αφήνουμε να σιγοβράσει σκεπασμένη.
Μόλις γίνει χυλός ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα δυνατά για να δέσει.
Ετοιμάζουμε την σάλτσα.
Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο και προσθέτουμε την ντομάτα το μπαχάρι, το αλάτι και το πιπέρι.
Ανακατεύουμε και αφήνουμε να σιγοβράσει για 10 λεπτά.
Την τελευταία στιγμή βάζουμε και τις πιπεριές.
Σε μια πιατέλα βάζουμε την φάβα και την περιχύνουμε με την σάλτσα.
Γύρω από την φάβα βάζουμε τις πιπεριές.
Διακοσμούμε με ντοματάκια τσέρυ.
Σερβίρουμε σε πιατέλα και την μοιραζόμαστε …
Δίπλα βάζουμε ντακάκια, ελίτσες για ξεχωριστή γεύση.