Η ευρηματική κουζίνα της Μάνης, είναι μια κουζίνα povera, δωρική. Είναι η κουζίνα της πέτρας, των βράχων, του αλατιού που κρύβει πιάτα θησαυρούς.
Η νοστιμιά ξεχειλίζει και οι συνταγές παρασκευάζονται εύκολα, χωρίς ιδιαίτερα «φτιασιδώματα», όπως μου είχε πει η περίφημη φουρνάρισσα Μηλιά Ξεπαπαδάκου, στην Αρεόπολη.
Τη μανιάτικη μακαρονάδα δοκίμασα στο απίθανο εστιατόριο του εμβληματικού ξενοδοχείου Petra & Fos ατενίζοντας το Λιμένι και το απέραντο γαλάζιο.
Αν στην οικογένεια έχετε μακαρονάδες … να ξέρετε θα την λατρέψουν.
Μανιάτικη μακαρονάδα
Από το ξενοδοχείο Petra & Fos, Oίτυλο Μάνης
Υλικά για 4 άτομα
1 πακέτο μακαρόνια Νο5
4 φρέσκα αυγά
150 γρ. μυζήθρα ξερή
100 ml. ελαιόλαδο εκλεκτό
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Αλάτι των βράχων
Τρόπος παρασκευής
Σε μεγάλη κατσαρόλα με 2 λίτρα αλατισμένο νερό βράζουμε τα μακαρόνια για 7 λεπτά σε αλατισμένο νερό.
Ταυτόχρονα σε μεγάλο τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο και το ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
Προσθέτουμε την τριμμένη μυζήθρα και με ξύλινη σπάτουλα ανακατεύουμε καλά και τη σοτάρουμε για 5 – 7 λεπτά, μέχρι να ροδοκοκκινίσει, χωρίς να καεί και να μαυρίσει γιατί χάνει τη βουτυρένια γεύση της.
Σε μεγάλο τηγάνι αντικολλητικό ρίχνουμε ελαιόλαδο και τηγανίζουμε ανά 4 τα αυγά «μάτια» φροντίζοντας ο κρόκος να είναι μελάτος.
Σουρώνουμε τα μακαρόνια και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα αφού την ξεπλένουμε.
Περιλούζουμε τα μακαρόνια με το τηγανισμένο τυρί και ανακατεύουμε για να πάει παντού.
Σερβίρουμε σε βαθιά πιάτα και από πάνω βάζουμε ένα ή δύο αυγά.
Πασπαλίζουμε με το πιπέρι και αν θέλουμε λίγο ανθό αλατιού.
Σπάμε στη μέση τον κρόκο για να περιχυθεί σε όλα τα μακαρόνια.
Mικρά μυστικά
Αν δεν μας αρέσει η ρουστίκ πινελιά της μυζήθρας, μπορούμε να την αντικαταστήσουμε με αρσενικό Νάξου ή κεφαλοτύρι ή πεκορίνο.
Αν θέλουμε πασπαλίζουμε τη μακαρονάδα με σχοινόπρασο.