Μια σαλάτα ενδυνάμωσης αφού ξεχειλίζει βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Τα λούπινα μέχρι τώρα ήταν «τα όσπρια του φτωχού», αλλά αποδείχθηκαν πολύτιμα. Έχουν διπλάσια περιεκτικότητα πρωτεΐνης από τα υπόλοιπα όσπρια. Περιέχουν αμινοξέα, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σίδηρο, ασβέστιο, κάλιο, φώσφορο και ψευδάργυρο.
Το πορτοκάλι ενδυναμώνει όλα τα θρεπτικά στοιχεία της φακής και του λούπινου. Η σαλάτα είναι μια αυθεντική γευστική δημιουργία της Μάνης, του ήλιου, της θάλασσας, της πέτρας και της ελιάς…
Σαλάτα με φακές, λούπινα και πορτοκάλι
Από το εστιατόριο Matapan, Άλικα Μάνης
Υλικά για 2 άτομα
200 γρ. μαύρη φακή
20 γρ. ψιλοκομμένα ψητά λαχανικά (καρότο, κολοκύθι, πιπεριές τρίχρωμες)
2 κ.σ λούπινα
1 πορτοκάλι, καθαρισμένο και φιλεταρισμένο
1 παξιμάδι χαρουπιού, σπασμένο
2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
Ψιλοκομμένος μαϊντανός
Ανθό αλατιού
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το dressing
Χυμός από 1 πορτοκάλι
4 κ.σ ελαιόλαδο
Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
1 κ.γ. μουστάρδα απαλή
Τρόπος παρασκευής
Σε κατσαρόλα με νερό βράζουμε τις φακές για 3 λεπτά και πετάμε το νερό κρατώντας τις φακές στο σουρωτήρι.
Ξεπλένουμε την κατσαρόλα και τη ξαναγεμίζουμε με νερό και βάζουμε τις φακές σε δυνατή φωτιά για 12 λεπτά ακόμα, για να είναι al dente.
Τις στραγγίζουμε στο σουρωτήρι και τις αφήνουμε στην άκρη.
Ψήνουμε τα λαχανικά που προτιμάμε και τα κόβουμε σε κύβους ή μικρές κομμάτια.
Eτοιμάζουμε το dressing ανακατεύοντας όλα τα υλικά μαζί μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα.
Σε μεγάλο μπολ βάζουμε τις φακές, τα κομμάτια ψητών λαχανικών, τον μαϊντανό, τα λούπινα, τα κρεμμυδάκια, το αλάτι, το πιπέρι και το σπασμένο παξιμάδι και ανακατεύουμε.
Περιχύνουμε με το dressing πορτοκαλιού και ανακατεύουμε και πάλι.
Σερβίρουμε βάζοντας στην επιφάνεια φιλέτα πορτοκαλιού.