Καλημέρα σε όλες τις φίλες και φίλους και καλή Σαρακοστή. Δυστυχώς ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται ακόμα και θλίβει όλους μας. Ο Θεός να βάλει το χέρι Του, για ειρήνη και ομόνοια σε όλο τον κόσμο.
Πάμε τώρα να σας δείξω μια σούπερ λαχταριστή σπιτική πιτούλα. Σπανακοπρασοτυρόπιτα είναι με βάση της όλα τα αγνά υλικά που εμπεριέχονται στο σύνθετο όνομά της. Ένα φύλλο απίθανο, ξεροψημένο και τραγανό από έξω.
Γιατί ποτέ δεν λέμε όχι σε μία λαχταριστή και απολαυστική πιτούλα!
Σπανακοπρασοτυρόπιτα
από την Ελένη Σιδηροπούλου
Υλικά για την πίτα:
750 γρ. αλεύρι για πίτες ή για όλες τις χρήσεις
330 γρ. σόδα αναψυκτικό
120 ml χλιαρό νερό
2 κ.σ. ξύδι
1 κ.γ. αλάτι
50 ml ελαιόλαδο
Και 250 γρ. βούτυρο βιτάμ για το άνοιγμα των φύλλων
Εκτέλεση:
Ζυμώνουμε καλά μέχρι να γίνει ένα μαλακό ζυμάρι και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της λεκάνης. Αφήνουμε για 1 ώρα να ξεκουραστεί, σκεπασμένο με μία πετσέτα. Φτιάχνουμε 6 μικρά μπαλάκια και τα ανοίγουμε σε μεγάλο μέγεθος, 3 και 3. Ενδιάμεσα βάζουμε λιωμένο βιτάμ και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν στο ψυγείο για μισή ώρα.
Μετά ανοίγουμε τα 3 φύλλα σε ένα μεγάλο το τοποθετούμε από κάτω, βάζουμε ό,τι γέμιση θέλουμε και τέλος από πάνω βάζουμε τα υπόλοιπα 3 φύλλα, που πλέον γίνεται ένα μεγάλο.
Χαράσουμε την πίτα και βάζουμε λίγο λαδάκι και νεράκι.
Για τη γέμιση θα χρειαστούμε:
500 γρ. σπανάκι
2 ξερά κρεμμύδια
Λίγα φρέσκα κρεμμύδια
2 πράσα (μόνο τα άσπρα)
Λίγο άνηθο
Λίγο μαϊντανό
Αλάτι
Πιπέρι
Ρίγανη
300 γρ. τυρί φέτα
Εκτέλεση:
Σοτάρουμε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι τα κρεμμύδια μας και τα πράσα, προσθέτουμε το καθαρισμένο σπανάκι, τα μυρωδικά και τέλος τα μπαχαρικά.
Μόλις κρυώσει η γέμιση μας, προσθέτουμε και τη φέτα τυρί σε μικρά κομμάτια.
Έτοιμη η γέμισή μας.
Ψήνουμε στους 200 βαθμούς στις αντιστάσεις για 1 ώρα περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσει η πίτα μας. Το τελευταίο 10λεπτο στην κάτω αντίσταση, για να ψηθεί καλά και από κάτω.
Καλή σας επιτυχία!